Newsflash
Cultură

Literatura ca mod de viaţă

de Dr. Raluca BULEA - dec. 12 2013
Literatura ca mod de viaţă
   Una dintre primele provocări ale vieţii este să învăţăm cuvinte, să le pronunţăm corect, să putem mai apoi forma fraze care să ne ajute la satisfacerea nevoilor primare şi apoi să reuşim să exprimăm, încetul cu încetul, sentimente din ce în ce mai complexe şi idei abstracte. Omenirea a avut la început doar cuvântul vorbit şi a transmis poveşti şi experienţe numai prin viu grai, în jurul focului. A venit însă şi momentul în care cuvântul a început să dăinuiască, dăltuit în piatră sau pictat pe papirus. Şi de atunci încolo tot mai des s-a născut dorinţa oamenilor de a scrie, de a imagina istorii sau de a lăsa posterităţii experienţa de viaţă trăită, pentru a-i face şi pe alţii să gândească, să viseze, să îndrăznească să-şi imagineze lucruri pe care mai apoi să le şi înfăptuiască.
   O civilizaţie pentru care cuvântul scris s-a aflat întotdeauna la loc de cinste este cea franceză. Cu mari gânditori şi filosofi, istorici, poeţi, dramaturgi şi romancieri, Franţa este şi astăzi locul unde sunt mulţi cei care au ales scrisul ca profesiune de credinţă, ca modalitate de exprimare, de a împărtăşi cu ceilalţi poveşti, gânduri, istorii sau propriile experienţe. Sunt cei care ne fac să putem cunoaşte alte vremuri, cu oameni şi mentalităţi diferite, alte culturi, alte realităţi, care în final ne fac mai compleţi şi mai sensibili la tot ceea ce ne înconjoară.
   Şi pentru că societatea a înţeles de mult să îi recompenseze într-un fel pe aceşti creatori, Franţa este şi ţara în care există cele mai multe premii literare. Unele doar cu impact local, altele în schimb cunoscute şi recunoscute pe plan internaţional. Din această ultimă categorie face parte şi prestigiosul Premiu Goncourt, care de 110 ani recunoaşte meritele scriitorilor, alegându-l în fiecare toamnă pe cel care a reuşit să pună în cuvinte „cea mai bună şi mai plină de imaginaţie lucrare în proză a anului“. Între cei care de-a lungul timpului au fost onoraţi cu un Prix Goncourt regăsim nume mari ale literaturii franceze (Marcel Proust, André Malraux sau Simone de Beauvoir sunt doar câteva exemple), dar şi pe compatriotul nostru Vintilă Horia, cel mult prea denigrat de autorităţile comuniste ale vremii.
   Povestea a început cu fraţii Jules şi Edmond de Goncourt, care adunau în jurul lor cele mai reprezentative figuri literare din a doua jumătate a secolului XIX de la Paris. Cel din urmă a dispus în testamentul său, al cărui executor a fost Alphonse Daudet, crearea unei societăţi literare pentru oferirea unui premiu unei lucrări apărute pe parcursul unui an. Această societate, reunită pentru prima dată în anul 1900, a devenit „academie“ pentru a sublinia opoziţia cu mult mai rigida Academie Franceză, care nu a recunoscut în epocă nume de rezonanţă precum Balzac, Flaubert, Zola, Maupassant sau Baudelaire. În stilul tipic franţuzesc, adunările Academiei nu puteau avea loc decât într-o cafenea, acolo unde membrii să-şi poată da frâu liber ideilor, să se lanseze în dezbateri şi polemici. După închiderea Café de Paris, care îi găzduise în primii unsprezece ani de existenţă, cei zece juraţi şi-au mutat, din 1914, reuniunile la restaurantul Drouant, în inima Parisului, frecventat de însuşi Edmond de Goncourt în ultimii ani ai vieţii sale.
   Membrii Academiei Goncourt sunt aleşi pe viaţă şi numai decesul unuia permite accesul unui alt scriitor în acest grup exclusivist. Intrarea în Academie se face prin consensul membrilor rămaşi, care trebuie să se pună de acord şi să invite noul membru, pentru a ocupa la masă locul lăsat liber de predecesorul său. Cât despre Premiul Goncourt, în fiecare toamnă se face o selecţie din romanele trimise de editori, iar în luna septembrie se face publică prima listă. După voturi succesive, la începutul lui noiembrie, se decide câştigătorul pentru anul în curs. Premiul este simbolic, în valoare de numai zece euro, dar prestigiul de care se bucură cel căruia i se atribuie compensează din plin modestia sumei.
   Dincolo de Prix Goncourt, Academia mai oferă o serie de alte premii, numite iniţial burse, prevalându-se de îndemnul postum al lui Edmond de Goncourt de a încuraja tinerii scriitori: Premiul Goncourt pentru poezie, decernat pentru întreaga carieră, Premiul Goncourt pentru roman de debut, Premiul Goncourt pentru nuvelă şi Premiul Goncourt pentru biografie. În plus, din dorinţa de a promova literatura franceză în rândul tinerilor, precum şi dincolo de graniţele ţării, au fost iniţiate o serie de alegeri paralele, întâi printre liceenii francezi, şi apoi printre tinerii studenţi la facultăţile de franceză din Polonia, Serbia şi Liban.
   Anul acesta, pentru prima dată, prin mijlocirea Institutului Francez din Bucureşti, sub patronajul instituţiei organizatoare, celebra Academie Goncourt, publicul din România a avut ocazia să cunoască lista Goncourt în luna septembrie şi să facă propria alegere a unui potenţial câştigător din cele 15 romane propuse. Şi pentru că o asemenea decizie nu se putea lua prin plebiscit, ca reprezentanţi au fost aleşi studenţi la facultăţile de literatură şi civilizaţie franceză de la şase universităţi din ţara noastră: Bucureşti, Craiova, Timişoara, Sibiu, Cluj şi Iaşi. Scopul acestui premiu este, dincolo de încurajarea colaborării între universităţi la nivel instituţional şi între studenţi în plan individual, şi pregătirea şi familiarizarea acestor tineri cu literatura franceză contemporană, pentru a-i forma să fie critici ai acestei literaturi şi a putea să deschidă şi altora gustul pentru marii autori care se exprimă astăzi în limba franceză.
   Deliberarea pentru stabilirea câştigătorului a avut loc în aceeaşi manieră ca la Paris, adică la un restaurant, iar tinerii participanţi la vot au fost însoţiţi şi sfătuiţi de Gabriela Adameşteanu, preşedinta de onoare a alegerii româneşti a listei Goncourt, precum şi de oaspeţi din Franţa: Paule Constant, câştigătoare a premiului Goncourt şi de anul acesta membră în Academie, François Weyergans, de asemenea câştigător şi membru al Academiei Franceze, şi Marie-Catherine Vacher, editor. În timpul şederii lor la Bucureşti, cei trei au susţinut la Institutul Francez şi o conferinţă de presă, ocazie cu care şi-au împărtăşit impresiile şi convingerile legate de literatură, de ceea ce înseamnă să scrii, să citeşti, să apreciezi creaţiile altora, să primeşti sau să oferi premii, să descoperi talentul şi să îl susţii, uneori chiar împotriva curentului. A fost ca un omagiu adus scriitorilor, o pătrundere în universul intim al unora dintre cei pe care de obicei îi ştim numai prin operele lor şi care ne-au dezvăluit că cititul şi scrisul nu sunt incompatibile, că şi scriitorii citesc, iar atunci când dau de o poveste de calitate, aceasta îi stimulează, îi inspiră şi îi poate motiva pentru propriile creaţii literare.
   Deşi premiul Goncourt 2013 a mers către Pierre Lemaître şi romanul său „Au revoir là-haut“, alegerea românească (similară celei din Liban şi celei a liceenilor francezi) s-a făcut în favoarea jurnalistului Sorj Chalandon, care relatează în „Le quatrième mur“ o parte din experienţele trăite ca reporter de război în Liban. Acesta a sosit la Bucureşti şi a primit premiul în ultima zi a Târgului Gaudeamus, în cadrul evenimentelor organizate de GADIF (Grupul ambasadelor, delegaţiilor şi instituţiilor francofone), anul acesta partener privilegiat al Târgului. În acest fel, prin iniţiativa Institutului Francez şi a Academiei Goncourt, nu se face decât o reiterare şi o consolidare a strânselor relaţii pe care România le-a avut dintotdeauna cu literatura franceză şi cu spiritul francofoniei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe