Newsflash
Cultură

Liniștea din locurile sacre

de Dr. Raluca BULEA - aug. 28 2015
Liniștea din locurile sacre
     Pentru ultima lună de vară toridă, o călătorie, fie și numai cu ajutorul gândului, în zona nordică a continentului, ar fi ideală. Acolo verdele e parcă mai verde și mai încărcat de sevă și nici nu poate fi vorba de caniculă. Cel puțin nu în termenii noștri. Invitația noastră este pentru un loc unde natura e generoasă, aproape sălbatică, seva vieții pulsează în tot ceea ce este împrejur.
     În aceste condiții, oamenii au vrut să își manifeste dragostea față de divinitate și au făcut-o ridicând case ale Domnului, locuri de reculegere și meditație, fără să fie grandioase, monumentale. În Nord, simplitatea e la ea acasă, iar locurile sacre folosesc materialele aflate la îndemână și nu fac decât să întregească peisajul, să se confunde cu el, fără să îi tulbure în vreun fel armonia.
     Alături, în efortul de imaginație, vă stă expoziția deschisă de Muzeul Național din Gdańsk, cu sprijinul Institutului Polonez din București, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) din București, parte a unui amplu proiect european ce vizează punerea în valoare a patrimoniului cultural religios, intitulat „Frânturi de rugăciuni“ (Remnants of Prayers).
     Beneficiind de finanțare pe baza unui grant al Spațiului economic european prin care Norvegia, Islanda și Liechtenstein – state membre în Asociația europeană a liberului schimb – își propun să contribuie la reducerea disparităților economice și sociale față de unele țări din UE, proiectul are drept scop documentarea privind altarele poloneze aflate la marginea drumurilor în regiunea Kaszuby, voievodatul Pomerania, din nordul Poloniei, bisericile de lemn tradiționale – stavkirke – din Norvegia și micuțele biserici de fermieri din Islanda, prin fotografie și înregistrări video și audio.
     Pentru strângerea unor informații cât mai corecte, echipa ce a realizat peregrinările prin cele trei țări nu a fost alcătuită numai din artiști fotografi – chiar dacă imaginile artistice re­pre­zintă fundamentul a tot ceea ce s-a realizat –, ci și din etnografi, care să scoată la iveală originea obiectivelor catalogate, istoria lor, date despre autori și rolul lor în cadrul comunităților care le au în grijă. Toate acestea, pentru că cele mai multe sunt nu doar motiv de contemplare pentru turiști, ci și o parte vie în modul de trai al localnicilor.
     Pentru o mai bună punere în valoare a fiecărui monument în parte, fotografiile au fost realizate în același loc în perioade diferite ale anului (proiectul debutând în 2013 și urmând a se finaliza anul viitor), de artiști diferiți, care folosesc alte tehnici de lucru cu imaginea. Avem astfel posibilitatea de a vedea în expoziție clasicele imagini pe hârtie fotografică color sau alb-negru, dar și reprezentări foarte moderne, tridimensionale, pe care, pentru a le putea aprecia la adevărata lor profunzime, trebuie să le privim prin ochelarii speciali puși la dispoziție de organizatori.
     Mai mult, putem păși înapoi în timp, căci unii artiști au preferat tehnicile arhaice ale artei fotografice cu reproducerea pe sticlă a imaginilor alb-negru, dând astfel impresia unor fotografii de arhivă, nu doar a unor cadre surprinse chiar în zilele noastre.
     Ansamblul este întregit de maniera în care exponatele au fost dispuse în sală, pe suporturi speciale care amintesc tocmai de altarele poloneze și chiar de o bisericuță de fermieri islandeză, creându-ne astfel impresia că suntem tocmai în acele locuri îndepărtate.
       În final, nu putem decât să vă invităm la o vizită prin expoziția care vine de la Reykjavik și se va duce apoi la Gdańsk, și să ne alăturăm dorinței exprimate la vernisaj de Virgil Nițulescu, directorul MNȚR, de a realiza un asemenea proiect de anvergură, pentru imortalizarea și punerea în valoare a troițelor care străjuiesc de secole răscrucile drumurilor noastre, spre protecția și ajutorul drumeților de pretutindeni, pentru a nu le lăsa să dispară în uitare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe