Newsflash
Cultură

Leziuni precursoare ale cancerului de col uterin

de Dr. Mihail MIHAILIDE - sept. 16 2016
Leziuni precursoare ale cancerului de col uterin
   Copleșiți de statistici și de apatia cifrelor care matematizează din ce în ce mai mult medicina, spunem că o maladie oarecare este gravă sau mai puțin gravă în funcție de incidență și prevalență. Emitem chiar sentințe de prognostic – favorabil sau infaust –, calculat în zile, săptămâni, luni, arareori ani, dar pierdem uneori din vedere faptul că îndărătul aritmeticii se află pacientul. Suferința lui este mai importantă decât curbele frecvenței ori media – ponderată sau nu – a cazurilor, formularea precisă și elegantă a unui diagnostic după nesfârșite examinări clinice sau investigații paraclinice, nu întotdeauna confortabile, câteodată chiar penibile.
    Nu-l încălzește deloc pe bolnav dacă îi spunem, de exemplu, joviali, mimând un optimism factice că „stadiul în care se află cancerul dumneavoastră e curabil în cutare proporție“, lăsându-l să se întrebe, după ce inima i-a ajuns în gât, în care parte a coloanei grafice s-ar regăsi. Chiar dacă mai mult vorbim despre diagnostic timpuriu și prevenție decât să le punem în practică, informația profesională acumulată pe baza progreselor cercetării medicale se acumulează și ne e la îndemână. Acest fapt este cu siguranță un beneficiu, pentru că medicul devine mai instruit și în măsură să prevină și să trateze mai eficient. Un astfel de mijloc de documentare este cartea Infecțiile și leziunile preinvazive ale colului uterin – orientări practice–, aflată la o a doua ediție mult îmbogățită șisemnată de un trio cunoscut de autori al specialității: dr.Paul Ghica, medic primar obstetrică-ginecologie, prof. dr. Petrache Vîrtej și dr. Mihaela Muntean, medic primar anatomie patologică și citologie. Depistarea și diagnosticarea exactă a infecțiilor și leziunilor reprezintă o etapă importantă în prevenirea cancerului de col uterin, urmată fiind de cea a tratamentului precoce. Conform statisticilor, în țara noastră, rata mortalității este de aproximativ 18 decese la o sută de mii de femei.
    Cu atât mai mult interesează depistarea din timp a leziunilor cervico-vaginale, cu cât etiologia lor s-a dovedit a fi polimorfă. La inflamația ecosistemului cervico-vaginal participă bacterii (gonococi, chlamydii, bacili – chiar și tuberculoși), fito- și zooparaziți – protozoare, precum Trichomonas vaginalis care este lider în această privință, spirocheta luetică, micoze și, nu în ultimul rând, virusul papilloma uman (HPV). Patruzeci de tipuri de HPV pot infecta colul uterin, însă o mare parte din părinții copiilor care pot beneficia de vaccinare se opun. Alte infecții care pot afecta colul uterin sunt infecția cu HIV, schistosoma (bilharzioza), enterobius vermicularis (oxiuraza), fillaria etc.
    Rolul determinant (s.n.) al HPV în oncogeneza cervicală, precum și asocierea acestuia cu virusuri herpetice sunt discutate separat și în detaliu în carte. Câteva capitole ale lucrării arată sursa (internă/externă) și mecanismul infectării ecosistemului cervico-vaginal. Infectarea depinde de mulți factori, inclusiv de etapele endocrine în care se află pacienta și de comportamentul ei sexual, dar și al partenerilor săi. Dacă identificarea etiologiei nu mai constituie o problemă, „tratamentul și epidemiologia cauzelor de infecții rămân puncte mereu în actualitate“, afirmă autorii, în sensul apariției rezistenței la unele antibiotice sau antimicotice uzuale – rezistență chiar mutagenă a metronidazolului (dovedită experimental). Toate capitolele, bine susținute bibliografic și de experiența proprie, sunt ilustrate color. Calitatea paginilor este excelentă, ilustrând în detaliu imagini colposcopice, fotografii ale diferitelor teste de colorare a colului (în scopul evidențierii leziunilor) și lame anatomopatologice. Bibliografia care poate fi consultată cu folos după fiecare dintre secțiunile cărții este, am spune, cvasiexhaustivă în ceea ce privește literatura în limba română, ceea ce pare surprinzător astăzi când teritoriul pare cucerit definitiv de cea anglo-saxonă. Prefața este semnată de prof. dr. Nicolae Râcă, de la UMF Craiova, care subliniază avantajul colaborării între clinician, colposcopist și citohistopatolog la redactarea acestei cărți-album.

 

 



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe