Newsflash
Cultură

Legătura cu lumea de dincolo

de Dr. Raluca BULEA - dec. 12 2016
Legătura cu lumea de dincolo
     Cei care luptă zi de zi cu suferința și cu boala au de-a face, fie că vor sau nu, și cu moartea, întotdeauna într-un cadru grav și plin de tristețe. Prin contrast, tradiția populară a încercat, uneori, să ia acest moment trist peste picior, să facă haz de necaz, ca un antidot glumeț față de o situație care inspiră teamă și respect și trezește multe angoase.
     O situație cu totul aparte a relației celor vii cu lumea de dincolo este sărbătoarea mexicană Día de los muertos (Ziua morților), al cărei caracter singular a fost recunoscut la nivel mondial prin includerea, începând cu anul 2003, în patrimoniul imaterial al UNESCO. Amestec de obiceiuri rituale precolumbiene și tradiții creștine hispanice, acest moment, celebrat în general la 1 sau 2 noiembrie în fiecare an, vine să creeze și să mențină vie legătura cu necunoscutul morții, dar și cu cei dragi care i-au trecut deja pragul. Aproape calendaristic, și de aceea confundată cu ele, Día de los muertos este profund diferită și de Sărbătoarea tuturor sfinților din calendarul catolic, și de comerciala versiune americană numită Halloween, în răspândire globală în ultimii ani, deși din ce în ce mai lipsită de substanță.
     Vrând să familiarizeze și publicul român cu câteva din amănuntele acestui obicei, Ambasada Mexicului la București ne-a invitat, la 2 noiembrie, la UNAgaleria, „să celebrăm viața și să onorăm moartea, printr-o mare fiesta” (acesta a fost mesajul transmis în alocuțiunile lor de ambasadorul Arturo Trejo și de consulul Martín Borrego). Punctul central al evenimentului a fost Altarul morților, creat special pentru această ocazie de artistul mexican Julio César Ribera, sub ochiul avizat al Gabrielei Toma, expert în reprezentări tanatologice, care a aprofundat subiectul cu ocazia unor burse de studiu în Mexic.
     Altarul a omagiat câteva dintre personalitățile românești (Regina Ana, Ioan Gyuri Pascu ș.a.) și mexicane (Alberto Aguilar Valadez, alias cantautorul Juan Gabriel este pentru noi cel mai cunoscut) care ne-au părăsit anul acesta, și a evocat victimele tragediei din clubul Colectiv din octombrie 2015. Dincolo de fotografiile celor dispăruți și de imaginile cu sfinți, altarul conține o serie de elemente simbolice, dintre care se disting craniile, de cele mai multe ori făcute din zahăr, sau înfățișate bidimensional, acestea reprezentând spiritul morților.
     Felurile de mâncare și băutură, alese dintre preferatele celor comemorați, nu lipsesc niciodată. Dar, spre deosebire de tradiția ortodoxă, acestea sunt doar ale morților, la nivel metaforic, stau pe altar o zi întreagă, și apoi sunt aruncate, nu se împart spre a fi consumate. Altarul este completat cu parfum și culoare de prezența florilor, a tămâii și a altor rășini mirositoare, semințelor, lumânărilor, pieselor de ceramică și hârtiei decupate.
     Dincolo de altar, expoziția de fotografie, rod al numeroaselor concursuri de profil organizate de ministerul mexican al culturii, ca dovadă a importanței care se acordă acestui eveniment, inclusiv la nivel instituțional. Cele trei secțiuni, „Piețe și târguri”, „Altare și ofrande”, „Muzică și dans”, ne aduc în atenție elementele-cheie: pregătirea obiectelor, decorațiunilor și a celorlalte elemente care vor alcătui altarul, făcute în casă sau achiziționate în perioada premergătoare de la piață; realizarea altarului și a ofrandelor, moment de rememorare a defuncților; sărbătorirea propriu-zisă, în ziua cu pricina, cu muzică și dans. Ca o completare de dată mai recentă, participanții la eveniment își vopsesc fețele, adesea cu măști ce amintesc tot de cranii, ceea ce au făcut și unii din participanții la fiesta de la București.
     Pentru a întregi evenimentul, Julio César Rivera ne-a prezentat și latura sa de pictor, cu câteva versiuni personale ale celebrului personaj „La Catrina”, creația din 1910 a artistului José Guadalupe Posada, reprezentare caricaturală sub formă de schelet îmbrăcat cu cele mai elegante haine ale epocii, a bogăției și ostentației unui mic grup de privilegiați față de mizeria în care trăia cea mai mare parte a mexicanilor. Seara s-a încheiat în acorduri mexicane, la un pahar de tequila și câteva gustări tipice, într-o atmosferă cât se poate de veselă, semn că buna dispoziție se poate transmite. Cele două expoziții vor putea fi văzute în perioada următoare și în alte orașe din țară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe