Newsflash
Cultură

Lectură obligatorie pentru internişti

de Prof. dr. Eugen MOŢA - mai 20 2014
Lectură obligatorie pentru internişti
   La începutul acestui an, la Editura Niculescu, a apărut volumul De la teorie la practică în medicina internă. Cazuri clinice, coordonată de prof. dr. Daniela Bartoş şi dr. Camelia Diaconu. Încă din prefaţa semnată de cele două autoare coordonatoare reiese intenţia principală a cărţii, dezvăluită de cuvintele celebrului părinte al medicinii interne de pe continentul american, William Osler: „I desire no other epitaph (…) than the statement that I taught medical students in the wards, as I regard this by far the most useful and important work I have been called upon to do“*. Nici nu ar fi putut fi altfel, având în vedere că această carte a apărut sub semnătura a două reputate cadre didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti, prof. dr. Daniela Bartoş şi dr. Camelia Diaconu, şef de lucrări.
   Cartea este într-adevăr dedicată în primul rând tinerilor medici, rezidenţi sau specialişti, dar şi studenţilor aflaţi în procesul de pregătire. Prim-autorii acestor prezentări sunt în majoritatea lor medici rezidenţi ai clinicii, aflaţi în stagiul de pregătire şi implicaţi în îngrijirea pacienţilor descrişi. Este o carte scrisă de tineri pentru tineri, ceea ce facilitează atingerea obiectivului major de a introduce cititorii – aflaţi la începutul carierei medicale – în „culisele“ stabilirii unui diagnostic pozitiv şi diferenţial, ale provocărilor pe care le poate ridica abordarea diagnostică şi terapeutică a unui pacient complex. În egală măsură, cartea poate fi utilă şi medicilor specialişti şi primari, întrucât progresele tehnologice medicale şi terapeutice rapide fac necesară actualizarea continuă a pregătirii acestora.
   Lucrarea este concepută ca o succesiune de prezentări de cazuri clinice selectate dintre pacienţii internaţi în Clinica de medicină internă şi gastroenterologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Aceste prezentări de cazuri sunt ordonate în funcţie de patologie şi de diagnosticul principal. Majoritatea pacienţilor descrişi au comorbidităţi complexe, dificile, care au necesitat abordare şi consulturi multidisciplinare, o paletă largă de investigaţii imagistice sau de laborator, care se regăsesc în paginile cărţii sub forma unor imagini explicate (electrocardiografie, radiografie, tomografie computerizată, imagistică prin rezonanţă magnetică, angiografie), obţinute prin majoritatea tehnicilor imagistice puse la dispoziţie de progresele tehnologice ale ultimelor decenii. De cele mai multe ori, aceste investigaţii imagistice au condus la elucidarea diagnosticului pozitiv. Alteori însă, bunul-simţ clinic a fost „firul Ariadnei“, care a ghidat medicul spre diagnosticul de certitudine.
   La finalul fiecărei prezentări de caz există o bibliografie recentă, care permite cititorului să aprofundeze patologia descrisă. Este de remarcat abordarea practică a cazuisticii prezentate, aşa cum ne aşteptam, de altfel, din partea unui colectiv de medici care lucrează într-unul din spitalele de urgenţă de referinţă din România. Mai mult, chiar titlul cărţii ne induce ideea abordării diagnostice pragmatice, susţinută de cele mai recente ghiduri clinice de diagnostic şi tratament, citate în referinţele bibliografice.
   Nu de puţine ori, diagnosticul pozitiv al bolnavilor prezentaţi a constituit o surpriză, la prima vedere neexistând vreo legătură aparentă între acuzele subiective ale bolnavului şi diagnosticul final. La reluarea cazului respectiv, această legă­tură devine însă evidentă, relevând „cameleo­nismul“ clinic al unor patologii. Parcurgând paginile cărţii, cititorul este ţinut adesea în suspans, până la final, ca într-un veritabil thriller imprevizibil, generator de adrenalină şi tensiune.
   Cartea De la teorie la practică în medicina internă. Cazuri clinice conţine toate elementele necesare pentru a intra pe lista lecturilor obligatorii a oricărui medic internist, în 2014.

Notă autor:

*Nu doresc nici un alt epitaf în afara aceluia că am predat studenţilor la medicină în saloane, deoarece privesc aceasta ca fiind de departe cea mai utilă şi mai importantă activitate pe care am fost chemat să o desfăşor. (trad. red.)

N. red.: O versiune în limba engleză a acestui text a apărut în „Medicina modernă“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe