Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

LCR-UL LA CONTROL!

Viața Medicală
Dr. M. M. vineri, 5 noiembrie 2010

    E util să se reamintească cititorilor revistei MEDICINA MODERNĂ despre afectarea neurologică din artrita reumatoidă, boală inflamatorie sistemică, având multiple manifestări extraarticulare. Acest lucru e săvârşit în numărul 9/2010 al publicaţiei profesionale a CMMB de către dr. Cristina Hobeanu, conf. dr. Gabriela Udrea şi dr. Viorica Cusmin, prima şi a treia autoare fiind medici rezidenţi, în Neurologie şi, respectiv, în Reumatologie. Dezastrele neurologice se produc atât la nivelul sistemului nervos central, cât şi la cel periferic, sinovita reumatoidă şi panusul pot comprima sau invada structurile adiacente – inclusiv măduva spinării şi nervii periferici – ducând la mielopatie, radiculopatie şi neuropatii de compresiune, iar vasculita reumatoidă poate cauza ischemie, infarctizare sau sângerare şi apariţia de atacuri ischemice tranzitorii, AVC, tetraplegie sau parapareză. (...)

Autoarele opinează că pacienţii cu artrită reumatoidă ar trebui examinaţi neurologic cu o frecventă periodicitate, pentru a se stabili un diagnostic precoce şi a se preveni pierderea permanentă a funcţiei cognitive şi/ori senzitivo-motorii. O foarte interesantă sinteză intitulată Actualităţi în sindromul antifosfolipidic catastrofic semnează un grup de autori de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca – dr. Ecaterina Bontaş, prof. dr. Maria Dorobanţu, prof. dr. Daniela Bartoş, dr. Elisabeta Bădilă, dr. Iulia Mateiciuc şi dr. Dubravka Cuculic-Defranceschi, de la Centrul clinic Rijaka, Croaţia. Sindromul constă din asocierea trombozei, trombocitopeniei şi pierderilor repetate de sarcină. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC