Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Latura de lup

Viața Medicală
Dr. Eugenia GROSU-POPESCU vineri, 21 septembrie 2012
   Pe National Geographic îl revedem pe Cesar. E împreună cu Jennifer. E aşteptata întâlnire cu Cesar şi cu câinii lui. De data asta avem în faţă un caz excep­ţional, nu rar, ci nou şi neobişnuit. Este un fenomen recent, cauzat probabil de multiplele distru­geri ale codrilor adăpostitoare de lupi: lupii apar, tot mai mulţi, în preajma fermelor şi se încrucişează cu câinii. Filmul ne trezeşte vechi şi echidistante judecăţi faţă de specia umană şi celelalte specii: lupul nu e o fiinţă diabolică, nu e un personaj rău. În povestea cu Scufiţa Roşie, lupul e metaforă, el întruchipează, de fapt, lăcomia şi viclenia strict omenească. Niciun alt animal nu procedează aşa. Lupul din natură nu e viclean şi nici lacom. Mânat de foame, poate intra noaptea în stână ca să-şi aleagă un exemplar – doar unul – cu care să-şi potolească acuta nevoie de hrană, dar dacă oile fac prea multă gălăgie, se zbat, se agită ca nebunele, el le poate ucide pe toate, ca să stea liniştite. (Apropo: câte ani­male ucid într-o zi invitaţii internaţionali pe vestite tere­nuri de vânătoare autohtone şi de câte ar avea dânşii, de fapt, nevoie pentru a-şi asigura hrana propriu zisă?)
   Câinii hibrizi apar tot mai mulţi, aşadar, într-o lume globalizată şi bine defrişată. S-au făcut şi aziluri pentru „imigranţi“, dar solicitanţii s-au înmulţit neaşteptat de mult şi capacitatea lor a fost repede depăşită. Lupii-câini sunt supli, frumoşi, lumea a în­ceput să-i ia acasă. Acolo încep problemele. Se con­stată că, la încrucişarea lupilor cu câinii, nu se trans­mit urmaşilor cele mai agreabile trăsături ale ambilor. Pornirile sălbatice, nevoia de libertate, de mişcare intensă, de hrană adevărată – hălci de sfâşiat cu dinţii proprii –, ca şi nevoia de haită sau cutezanţa excesivă, nesăbuinţa, adânca neîncredere în oameni şi în spaţiile închise domină prea adesea scena. Şi atunci, stăpânii lupilor-câini apelează la Cesar şi la Jennifer. Cel mai important lucru: cu lupii nu facem ce vrem. Ca să putem face ce ne dorim, trebuie să învăţăm de la lupi ce să facem. Până la urmă, învăţătura e reciprocă. De aflat mai întâi cât la sută din animalul „de companie“ (în această etapă, de fapt omul are rolul unui „animal de companie“ pentru frumosul hibrid) este lup şi cât e câine. Pe lup nu-l ţii într-un ţarc strâmt şi electrificat, lui îi oferi spaţii deschise şi drumuri lungi de parcurs. De el nu te poţi apropia dintr-odată, chiar dacă vrei să-l mângâi, ci trebuie s-o faci treptat şi cu încetinitorul. De el nu te temi, nu fugi, nu-ţi creşte pulsul când îl vezi, pentru că simte perfect aceste stări ale tale şi atacă. Nu-i dai de mâncare raţional de două ori pe zi, ci îl ţii câteva zile la post negru, după care îi oferi un prânz copios şi complex, echivalent cu o pradă. Cu lupul alergi două-trei ore pe zi, nu cinci ore o dată pe săptămână şi nu doar pe teren plat, ci ajungi în vârful dealului, de unde el îşi poate roti privirea ca să cunoască perspectiva. Latura lui de câine va ajunge să te răsplătească într-o zi. Se va freca de picioarele tale plin de dragoste şi de recunoştinţă, ceea ce este echivalentul unei îmbrăţişări. Dar nu trebuie uitat: calmarea sufletului de lup cere timp.
   „Ce trebuie să învăţăm, aşadar, ca să obţinem ce ne dorim?“ Limbaje nonverbale, gesturi, fapte, nu vorbe. Şi înţelepciunea inventată, probabil, de primii îmblânzitori de lupi din istoria omenirii: „Lucrează împreună cu natura, nu împotriva ei!“.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.