S-au închis porţile târgului de carte Gaudeamus 2011, aşteptat deopotrivă de scriitori, editori şi cititori. Dl dr. Mircea Ciuhuţa relatează evenimentul, prin trei lansări de carte la care a participat.

 "> Lansări de carte ale unor medici scriitori şi nu numai - Viața Medicală
Cultură

Lansări de carte ale unor medici scriitori şi nu numai

de - dec. 9 2011
Lansări de carte ale unor medici scriitori şi nu numai

S-au închis porţile târgului de carte Gaudeamus 2011, aşteptat deopotrivă de scriitori, editori şi cititori. Dl dr. Mircea Ciuhuţa relatează evenimentul, prin trei lansări de carte la care a participat.

 

Important eveniment literar şi publicistic, târgul de carte Gaudeamus s-a desfăşurat cu acelaşi succes pe care îl are de mulţi ani încoace. Publicul a suportat cu răbdare înghesuiala inerentă, fiind răsplătit pe măsură: standurile editurilor, oferta de cărţi şi lansările oficiale au fost numeroase, transformând vastul loc de sub cupola pavilionului central Romexpo, în ciuda zilelor friguroase de noiembrie, într-un „cazan“ cu cititori şi scriitori deopotrivă în fierbere, aşa cum numai la „Gaudeamus“ se poate întâmpla. Dintre numeroasele evenimente desfăşurate, ne-au atras atenţia trei lansări de carte, fiecare interesantă în felul ei.

Rămânerea trecerii

   24 noiembrie. Standul Editurii Spandugino oferă o oarecare protecţie faţă de forfota vizitatorilor, creând, prin dispunerea celor trei pereţi, o zonă de refugiu, iar scaunele aşezate în rânduri şi masa la care stau, faţă în faţă cu publicul, distinsele gazde şi invitaţi, te fac să te simţi participant la un curs universitar. Se lansează cartea „Rămânerea trecerii“ – autor C. D. Zeletin, preşedintele Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România.
   Dna Lavinia Spandonide, preşedinte fondator al fundaţiei Spandugino, îl prezintă pe scriitorul C. D. Zeletin şi explică semnificaţia alegerii acestei zile pentru lansarea cărţii: în aceeaşi zi a anului 1947, într-un moment de singurătate, autorul a avut revelaţia destinului său literar.
   Distinsa italienistă Smaranda Bratu Elian îl aseamănă pe autor cu un Ianus cu două feţe: pe de o parte, scriitorul Zeletin, eseist, prozator, poet; de cealaltă, profesorul şi medicul Constantin Dimoftache, îndrumătorul atâtor generaţii de studenţi la medicină. Omul C. D. Zeletin este blând şi nevindicativ, capabil de admiraţie şi de a se înfrăţi cu spiritele surori, iar cuvântul care îl îmbracă pe scriitorul C. D. Zeletin este „cărturărie“. În ceea ce priveşte cartea, ea este alcătuită din tablete ce au în comun o limbă splendidă, românească, parfumată, „imaginifică“ dar şi uşor arhaizantă, precisă, sintetică, sunt împletiri frumoase, plăcute, între speculaţii filosofice, înţelepciune bătrânească, reverie filologică, hermeneutică literară, o poezie care este o interpretare a cuvintelor, oamenilor, civilizaţiei. Din lectura cărţii rămânem cu imaginea a două lumi şi a unui personaj, acesta din urmă fiind autorul, a cărui prezenţă se face simţită pretutindeni în carte, deşi el nu este un confesiv, nu vorbeşte despre metehnele lui, despre aventurile vieţii sale. Una dintre lumi nu mai există, este Burdusaciul, Tecuciul, Bârladul trecutului, o Moldovă de sud parfumată, poetică, dar şi serioasă, temeinică. A doua lume este cea a prezentului, aparent cuprinsă de nebunie, bolnavă, haotică.
  Pentru medicul şi scriitorul Sorin Lavric (membru al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România), C. D. Zeletin face parte din acea categorie de cărturari renascentişti cu deschidere culturală de tip polivalent, pe cale de dispariţie, un encicloped şi un eseist în toată puterea cuvântului, fiind în acelaşi timp un medic umanist, lipsit de cinismul şi pierderea de simpatie pentru sufletul uman de care suferă o parte dintre confraţii săi. Îl preferă pe eseistul C. D. Zeletin, în dimensiunea lui mărturisitoare, vorbind despre personaje din secolul XX ameninţate să fie acoperite de uitare – Tudor Vianu, Edgar Papu, Perpessicius, Radu Gyr, profesorii din timpul studenţiei, figurile medicale din perioada exercitării profesiei de medic. Şi singurul reproş pe care Sorin Lavric i-l poate aduce scriitorului C. D. Zeletin este prea marea blândeţe, când ar fi fost potrivit un dram de agresivitate şi cruzime atunci când autorul judecă evenimentele sau oamenii.
   Autorul, C. D. Zeletin, răspunde acestui „reproş“ al prea marii blândeţi prin „brutalitatea unei mărturisiri făcute în public“: o admiraţie brutală pentru antevorbitori, în timp ce cruzimile sunt lăsate pentru viaţa personală. Evocarea unui subiect care ţine de domeniul Răului, spune el, evocarea suferinţei, bolii, morţii ar însemna o multiplicare a acestuia. Pentru că autorul nu are puterea să-l înfrunte, lasă Răul neevocat, căci astfel acesta se atrofiază, dispare. „Interesul meu – spune C. D. Zeletin, încheind prezentarea – este spre frumuseţea cuvintelor, spre muzicalitatea lor, trag spre acea muzică a textului, anulând muzica pe note. Sunt un cântăritor de vocale.“

Marfă reîncărcată

   25 noiembrie. Dacă la lansarea cărţii scriitorului C. D. Zeletin cuvântul ce ar caracteriza evenimentul este sobrietate, la lansarea volumului „Marfă reîncărcată“ (Editura Brumar), cei cinci autori – Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguţ, Dan Pleşa şi Bogdan O. Popescu (membru SMSPR) – şi invitaţii lor au creat o atmosferă aproape… adolescentină, în care s-a vorbit – pe rând sau în acelaşi timp –, s-a râs şi s-a aplaudat.
   Au trecut 15 ani de când o grupare de poezii cu cinci autori a apărut în lumea literară sub numele de „Marfă“, spune poetul Robert Şerban. Prietenia rezistă şi iată că Marfa se reîncarcă.
   După 15 ani, autorii se întrunesc ca într-un club de old boys – îl completează Traian T. Coşovei – între coperţile unei cărţi care are imaginaţie, umor, ironie, tragism, suferinţă, solitudine, dar mai presus prietenie. Prietenia literară care i-a legat, dincolo, de faptul că fiecare dintre ei are amprenta sa stilistică, opera sa personală.
   În tinereţea noastră, spune Florin Iaru, am avut de înfruntat o opinie: „Toţi sunteţi la fel, toţi semănaţi!“. Acum am devenit voci distincte. Cei cinci poeţi sunt, fiecare în felul lui, extrem de diferiţi. De aici apare dificultatea de a strânge în pumn toată „marfa“. Dan Mircea Cipariu, acest Ostap Bender al poeziei, rezolvă tot ce poate fi de rezolvat. Sub platoşa lui de atotputernic şi atoatecunoscător se ascunde însă un om tot mai dezamăgit de „poeticitatea“ vremurilor în care trăieşte. Florin Dumitrescu aproape abandonase poezia, dar revine cu experienţa publicităţii, unde credea că va trăi poezia, iar cuvintele se alătură fără efort. Sorin Gherguţ se ascunde de restul, are un mod revoluţionar de a scrie poezie. Dan Pleşa are un poem care m-a dat gata, în care lumea literară este o corporaţie în care fiecare luptă să-şi câştige locuşorul lui de poet, iar Bogdan O. Popescu este cazul paradoxal. Cu experienţa sa de medic, consideră că toţi oamenii sunt muritori, dincolo de orice leac, dar asta nu-l face să-şi accepte pierderea tinereţii, el, cel mai expansiv din grupul acestor prieteni poeţi. Cei cinci formează o prietenie literară cum nu s-a mai văzut pe vremea noastră.
   Autorii, purtând fiecare tricouri pe care este imprimată câte o literă ce formează, atunci când sunt împreună, cuvântul „Marfă“, au mulţumit celor prezenţi. Dan Mircea Cipariu recită un text din vechea „Marfă“, Dan Pleşa mulţumeşte generaţiei cărţii „Aer cu diamante“, cenaclului „Săgetătorul“ şi profesorului Tudor Opriş, iar Bogdan O. Popescu încheie momentul printr-o frază ce caracterizează întregul eveniment: „Cel mai important lucru – este absolut minunat că după 15 ani, cât am avut fumurile noastre din cap, am putut să ne aşezăm la această carte şi să fim egali în privinţa poeziei. Continuăm generaţia optzecistă“.

Copil în Epoca de Aur

   Dan Cârlea este de formaţie psiholog, născut în 1972, la Iaşi. Scrie poezie şi proză. Poezia sa a apărut în trei volume şi antologii. Colaborează cu site-ul online de satiră şi umor „Daily Cotcodac“ (acolo unde au publicat, de asemenea, materiale Iulia Militaru şi subsemnatul, membri SMSPR). „Copil în Epoca de Aur“ (Editura Tracus Arte), de data aceasta o carte în proză, este amintirea copilăriei autorului din timpul „epocii de aur“. Aşa cum spune criticul literar Felix Nicolau, există posibilitatea de a fi fericit în comunism, fericire văzută prin ochii copilului iubit de părinţi şi care-şi trăieşte copilăria vie şi veselă departe de atmosfera sumbră a cărţilor lui Orwell. Scrierea este o ironie blajină, tandră, autorul are o ureche foarte fină la argou, dar are şi ambiţia de a inventaria cultura generaţiei sale. O carte scrisă cu iubire despre nişte vremuri urâte.
   Târgul „Gaudeamus“ şi-a închis porţile duminică, 27 noiembrie 2011. Strânse pentru cinci zile laolaltă, zecile de mii de cărţi se vor împrăştia în librăriile din ţară sau vor ajunge în casele celor pentru care, în cele din urmă, a fost pus în mişcare acest imens angrenaj organizatoric: cititorii, acel ultim şi cel mai de temut critic pentru fiecare scriitor.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe