Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

LA ORDINEA ZILEI – TUBERCULOZA ŞI FUMATUL

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 6 noiembrie 2009

Acestea sunt subiectele ce „ţin prima pagină“ a revistei PNEUMOLOGIA, nr. 2/2009. Rob van Hest şi Alistair Story consideră Controlul tuberculozei la persoanele fără locuinţă din UE: mai mult decât simple cuvinte. În ţările europene cu incidenţă joasă a TB, se constată concentrarea bolii la anumite subgrupuri populaţionale: cei fără adăpost, excluşii social, dependenţii de droguri/alcool, cei cu comorbidităţi psihiatrice, foştii deţinuţi. (...)

Aceştia au acces precar la serviciile de sănătate, prezintă forme avansate de boală, au complianţă scăzută la tratament, favorizând transmiterea necontrolată a TB şi selectarea formelor chimiorezistente. În februarie 2008, ECDC (European Center for Disease Control), consultându-se cu European Federation of National Organisations Working with the Homeless, a propus un Plan-cadru de acţiune de luptă împotriva TB în UE, cu patru principii: asigurarea promptitudinii şi calităţii asistenţei medicale pentru toţi, sisteme de sănătate accesibile, stimularea componentei operaţionale a controlului TB, parteneriate cu ţări şi corporaţii. Autorii descriu modelul olandez: servicii spitaliceşti acordate cu iniţiative de sănătate publică comunitare.
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.