Newsflash
Cultură

La granița dintre specialități

de Prof. dr. Dan MISCHIANU - mar. 21 2016
La granița dintre specialități
     Chirurgia toracică, o spun în cunoștință de cauză, este o specialitate care nu se află la îndemâna oricui. „Într-o revoluție sunt două feluri de oameni: cei care o fac și cei care profită de pe urma ei“, spunea Napoleon Bonaparte, și nimic nu este mai adevărat în ceea ce îl privește pe prof. dr. Teodor Horvat. Acesta a lansat de curând, la Editura Academiei Române, alături de dr. Daniel Fudulu, cartea Pericardul: anatomie, fiziologie, fiziopatologie, patologie, chirurgie. 
     Am de făcut o simplă mărturisire – cred că în viața mea „terestră“ am avut mare noroc. Se zice că rudele, părinții și neamul ți-i dă Dumnezeu, dar prietenii și colegii ți-i alegi singur, în timp, deși sunt lucrarea întâmplării și a șansei. Iar eu am avut mare noroc să-l cunosc pe profesorul Horvat acum foarte mulți ani. Cât despre dr. Daniel Fudulu, a cărui „poveste englezească“ mi-a absorbit toată atenția, am aflat lucruri formidabile din ultimele numere apărute în februarie 2016 ale ziarului „Viața medicală“. Prof. Horvat a fost unul dintre modelele studenției mele, îl cunosc de peste opt lustri, am operat împreună, am prezentat cazuri clinice împreună, am publicat și un articol alături de domnia sa în revista „Chirurgia“.
     Lăsând o urmă adâncă în literatura medicală autohtonă, cartea începe cu un „Cuvânt înainte“, pe care medicii rezidenți aflați sub îndrumarea mea l-au citit la „ora de vârf“, cum se zice în limbaj reportericesc. Sper că au înțeles esențialul din introducerea exhaustivă, continuată de o prezentare la fel de cuprinzătoare a patologiei structurilor anatomice și cunoașterii istorice a domeniului. După monografiile unice în literatura medicală românească, precum „Autotransfuzia operatorie“ (Editura Trefla, 1999), „Cancerul bronhopulmonar“ (Editura Universul, 2000), „Sindromul de venă cavă superioară“ (Editura Universul, 2003) și „Ductul toracic“ (Editura Universul, 2007), dar și „Tratatul de chirurgie toracică“ (Editura Academiei, 2008), prof. Horvat ne prezintă o altă monografie la fel de importantă, abordând un subiect „exclusivist“. Este o carte cu informație actualizată, cu aplicare și utilitate în practica zilnică a profesioniștilor din acest domeniu de graniță, toracic și cardiac.
     La un anumit moment, prof. Horvat a „reanimat“ și a „revoluționat“ chirurgia românească toracică. Dacă după 1990, liderii chirurgiei toracice de la noi ori dispăruseră, ori se pregӑteau pentru o binemeritată odihnă, profesorul Horvat a optat pentru cea de-a doua specialitate, chirurgia toracică, după ce fusese intern în chirurgia cardiacă, secundar, specialist și primar în chirurgia generală, fiind îndrumat și coordonat în decursul timpului de prof. dr. Vasile Cândea, prof. dr. Dan Setlacec și prof dr. Traian Oancea. Devenind un lider de necontestat, prof. Horvat a participat la fondarea Societății Române de Chirurgie Toracică și Fundației „Thorax“, a înființat „Jurnalul de chirurgie toracică“ și a pus piatra de temelie a două secții clinice de chirurgie toracică, la Spitalul Militar Central și la Institutul Oncologic București.
    Lucrarea se dovedește utilă tuturor specialiștilor care se confruntă cu acest tip de patologie: cardiologi, specialiști în imagistică și radiologie, chirurgi cardiovasculari sau toracici. Cred că ceea ce prof. Horvat a gândit și a scris în preambul monografiei personale „Ductul toracic“ rămâne mereu actual și perfect adevărat –„suntem de părere că se învață din cărți și se greșește mai puțin dacă le citești înainte de a greși prin necunoaștere“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe