Newsflash
Cultură

La cumpăna înserării

de Dr. Ana MIHAI - sept. 23 2014
La cumpăna înserării
   A scrie o recenzie de carte înseamnă să te împrieteneşti cu un nou univers. Uneori, asta durează puţin, alteori este nevoie de mai mult timp, mai multă răbdare. Dar de fiecare dată simţi când se produce declicul – o imagine care te atinge şi care îţi deschide ochii spre alte şi alte imagini, care desigur că au fost acolo şi înainte, numai că tu nu erai pregătit să le vezi. Nu înseamnă neapărat că poezia în ansamblul ei îţi place şi nu contează dacă nu cumva te amăgeşti singur, însă pentru acele frânturi de frumos te simţi recunoscător. La fel s-a întâmplat şi cu volumul „Între ţărmuri şi valuri“ al medicului Ionel Câmpeanu, al şaptelea volum din carieră. Este vorba, de fapt, de o plachetă de versuri, după cum o numeşte în postfaţă profesorul Ilie Olaru, publicată anul trecut la editura Samuel din Mediaş. Ionel Câmpeanu s-a născut la 24 iulie 1931 în satul Archiud, comuna Teaca, judeţul Bistriţa-Năsăud. Medicul internist, absolvent de IMF Cluj-Napoca în 1956, a publicat poezie începând din anul 1968. Am aflat aceste informaţii cu ajutorul lucrării „Literatura artistică a medicilor“ a dr. Mihail Mihailide, apărută la editura „Viaţa Medicală Românească“. Conform aceluiaşi text, în urmă cu ani, o recenzie din „Viaţa medicală“ prezenta unul dintre volumele medicului Ionel Câmpeanu ca „spunând totul despre alţii şi aproape nimic despre sine“. Într-un salt peste timp, poezia medicului are, în 2013, o puternică amprentă personală.
   Întrebări curajoase şi imagini nostalgice fac trimitere la curgerea timpului, la schimbarea de anotimpuri, de gânduri şi de chemări. Am văzut în titlu o aluzie la zbuciumul vieţii care se apropie de încă o cumpănă, pentru a cărei trecere este nevoie, poate, de „străini îmbrăcaţi în viscol“, dar, mai ales, este nevoie de iertare. „Viaţă, eşti o întâmplare sau un dar?/Nu mă trece, timpule, în zadar.“ (Visări pierdute), „Ascult dar nu înţeleg/Glasul altor sfere,/Dă-mi amurgule popas,/O rază sau o umbră mă cere.“ (Întoarcerea clipei), „Fără cărare mă întorc/Chiar dacă ajung târziu,/Dincolo de înserare/Cineva mă strigă/Nu mai ştiu…“ (Înserare). Cea mai frumoasă poezie din volum ni s-a părut a fi „Plânge-mă, mamă, cu dor“, subintitulată „cântec popular“, într-o cadenţă care i se potriveşte poetului. Şi astfel trecem şi peste prea desele greşeli care ţin de corectura poeziilor sau, mai degrabă, de lipsa ei.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe