Newsflash
Cultură

La băi, mon chéri, la băi!

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - ian. 10 2017
La băi, mon chéri, la băi!
    „N-a rămas prieten să nu-l întreb dacă nu cunoaște, n-a auzit de vreo stațiune balneoclimatică, mai așa… mai dosnică, mai liniștită. Toți îmi vorbeau de Govora, Călimănești, Căciulata, Slănic și altele, pline de lume și de frământare omenească, care nu se potriveau deloc cu felul boalei mele. Mie-mi trebuia o stațiune curățică, liniștită, vreun fel de sanatoriu, și mă gândeam că așa ceva ar exista poate numai prin munții Ardealului. În acest scop mi‑am procurat «Călăuza stațiunilor balneoclimaterice din Ardeal» de doctor Septimius Sbârlea”, istorisea personajul nuvelei „Într-un colț de rai” a medicului-scriitor I. I. Mironescu (în volumul „Tulie Radu Teacă”, ediție îngrijită și prefațată de Ilie Dan, Editura Junimea, Iași, 1987).
    Poate că dacă ar trăi astăzi, pentru a-și căuta o stațiune în care să se „pustiască în codrii de molid”, să mănânce bine, să doarmă bine, să ducă o viață liniștită și „să se reîntoarcă tun acasă”, i-ar fi de folos Balneoclimatologia românească. Istoric și perspective europene, coordonată de conf. dr. Ioan Sorin Stratulat (autori dr. ing. Marius Mihai Cazacu, dr. ing. Anca Ionce, conf. dr. Nelu Florea, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, dr. ing. Adrian Timofte), apărută anul acesta la Editura Academiei Române.
    Șef al Clinicii de medicină fizică și de reabilitare, a Spitalului Clinic CF Iași, conf. dr. Ioan Stratulat este un entuziast când vine vorba de potențialul turistic al României, despre a cărei resurse de ape minerale și varietăți a climatului afirmă adesea că reprezintă „o perlă cu valoare neprețuită la nivelul Uniunii Europene și depinde de noi cum o șlefuim”.
    „Balneoclimatologia românească” este o carte interesantă și utilă. Interesantă prin structura sa – o imagine a stațiunilor balneoclimatice românești de la finele secolului XIX și prima jumătate a secolului XX prin cărți poștale de epocă; o prezentare a stațiunilor balneoclimatice din perioada 1945–1989; perspectivele europene ale turismului medical românesc. Utilă prin bogăția informațiilor – de la date istorice ale așezămintelor balneare românești, până la informații ce privesc accesul în stațiuni, clima, vegetația, fauna, obiectivele turistice, posibilitățile de cazare și direcțiile strategice de dezvoltare.
    Coordonatorul volumului a realizat în deschiderea acestuia un scurt periplu prin istoria și evoluția balneoclimatologiei, de la Hipocrat și până la înființarea Institutului de Balneologie din București, în anul 1924, și a învățământului superior medical de profil. Sunt evocate instituții, personalități medicale și rolul acestora în edificarea balnoclimatologiei românești – Societatea de Medici și Naturaliști din Iași, dr. Richard Haquet, dr. Ștefan Episcupescu ori prof. dr. Anibal Teohari.
    În urmă cu câțiva ani se lansa proiectul „Imago Romanie” – o platformă online ce prezenta hărți, litografii, gravuri, picturi, cărți poștale și fotografii – care punea în valoare fondul documentar al fototecii Muzeului Național de Istorie a României (MNIR). Acest proiect, inițiat și coordonat de dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, manager al MNIR, a realizat un volum dedicat turismului balnear românesc, o selecție de 233 de cărți poștale reprezentând 36 de stațiuni balneoclimatice din spațiul românesc, perioada 1918 – 1940. „Balneoclimatologia românească” a recuperat cartea realizată de colectivul muzeului bucureștean spre a o reda cititorilor din zona medicală. Răsfoind capitolul bogat ilustrat cu imaginile de odinioară „nu se poate să nu remarci uriașul efort investițional și constructiv pe care l-au făcut persoanele private și instituții de drept public (…) care au creat și modernizat rețeaua de stațiuni balneoclimatice din spațiul românesc în perioada cuprinsă între anii 1880–1939, când au fost construite mii de hoteluri, vile, centre de tratament, restaurante și cazinouri, dintre care, unele mai constituie și azi perle ale turismului românesc. A fost un proces amplu la care au participat nu numai Casa Regală, reprezentanții marii aristocrații funciare, dar și membrii noii clase de burghezi întreprinzători și ai profesiunilor liberale. Este foarte interesant de amintit faptul că, în multe localități devenite stațiuni balneoclimaterice, inclusiv țăranii sau orășenii de rând au intervenit în casele lor, în așa fel încât acestea să poată fi închiriate turiștilor cu pretenții mai modeste”.
    Datele de climatologie, balneologie, recomandările terapeutice pentru fiecare stațiune vin să completeze etapa de edificare a stațiunilor românești. Perioada 1948 – 1989 a amprentat în felul său realizările anterioare. S-a făcut o separare între stațiuni, unele devenind balneoclimatice, altele intrând în categoria celor climatice. După anii ʼ70 ai secolului trecut, autoritățile în domeniu au diferențiat unitățile balneoclimatice după mărime, eficiență terapeutică, dotări privind cazarea și bazele de tratament, încadrarea cu personal mediu și superior de specialitate și bogăția factorilor naturali. S-a ajuns la următoarea clasificare (valabilă până astăzi): stațiuni balneoclimatice de interes general, stațiuni balneoclimatice de interes local și localități cu unele amenajări balneare. Autorii acestui capitol consideră că în viitor „va crește numărul de stațiuni de interes general și local iar cercetările geologice, geografice, climatice, la care se adaugă noile amenajări, vor permite descoperirea și înscrierea pe harta țării a noi localități cu potențial balnear și climatic”. Pentru specialiști, medici de familie și pacienți este utilă descrierea fiecărei stațiuni, cu scurta poveste a întemeierii, cadrul natural, atracțiile turistice locale și zonale, dar, cel mai important, indicațiile terapeutice specifice, profilactice și curative.
    Într-un capitol semnat de conf. dr. Nelu Florea și conf. dr. Ioan-Sorin Stratulat, sunt identificați și analizați „factorii cheie de succes” în turismul medical: unicitatea resursei, calitatea actului medical – competența echipei și nivelul tehnologic, nivelul tarifelor practicate, accesul la infrastructura generală, pachetele turistice prin asociere, variabilitatea pachetului turistic, atractivitatea proximității, diversitatea tematicilor propuse/folosite, flexibilitatea programelor oferite, siguranța percepută și schimbarea/adaptarea la culturi diferite. Acești factori pot fi adevărate motoare de dezvoltare ori, din contră, prost folosite, frâne în evoluția unui centru balnear.
    Volumul se încheie cu studiul „Analiza unui areal natural de balneoclimatoterapie: Cacica, județul Suceava”, realizat de o echipă multidisciplinară.
    Una din concluziile capitolului este aceea că asocierea terapiei respiratorii în salina Cacica și a procedurilor de recuperare în bazinele cu apă sărată de la suprafață oferă condițiile pentru ca acest areal natural să se dezvolte în sfera reabilitării medicale.
    „Balneoclimatologia românească. Istoric și perspective europene”, proiectul coordonat de conf. dr. Ioan Sorin Stratulat, este o lucrare recomandată diferiților specialiști din medicină, celor din Ministerul Turismului, operatorilor din turism, investitorilor și autorităților locale, pacienților și celor interesați de istoricul, evoluția și perspectivele recuperării și turismului medical în România.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe