Newsflash
Cultură

La Ateneu, între tristețe și proiecte

de Anca FLOREA - dec. 12 2016
La Ateneu, între tristețe și proiecte
     La începutul săptămânii trecute, lumea muzicală a aflat că pianistul Nicolae Licareț a încetat din viață, după o perioadă de luptă cu diabetul care îl încerca de multă vreme. Complicațiile au culminat, din câte se spune, cu un blocaj renal ce i-a fost fatal. La Ateneu, acolo unde decenii la rând a activat ca pianist și apoi ca director artistic al Filarmonicii bucureștene, portretul său a fost vegheat câteva zile de o candelă. Printr-o șocantă coincidență, chiar în acele zile, concertul corului Filarmonicii, condus de Iosif-Ion Prunner, a inclus lucrarea vocal-simfonică „Vecernie” de Rahmaninov, creator care, apelând la vechi cântări bisericești ortodox-pravoslavnice, a compus o partitură unică.
     Era exact ziua în care trupul neînsuflețit al lui Nicolae Licareț fusese depus în rotondă. Ca o prelungire – involuntară, dar cu atât mai marcantă –, serile din stagiunea curentă a orchestrei au propus Simfonia nr. 5 de Mahler, de asemenea o partitură amplă, cu intervenții generoase ale corului, dar și cu acel adagietto pe care îl auzim interpretat în momente de evocare sau de omagiere a unor personalități trecute în neființă. Cu siguranță, și dirijorul Camil Marinescu și ansamblul filarmonicii și, firesc, publicul din sală, au avut în gând plecarea directorului artistic.
     La conferința de presă prin care s-a lansat programul Festivalului „Enescu” din 2017, cei veniți s-au oprit, în ziua de 22 noiembrie, printre coloanele somptuoase ale rotondei, în fața soclului pe care odihnea imaginea pianistului înconjurată de flori și lumânări discrete. În sala de protocol, conferința moderată de Oana Marinescu, director de comunicare, a fost deschisă de către Erwin Simsensohn, secretar de stat la Ministerul Culturii. După ce acesta a citit mesajul ministrului, directorul executiv, Mihai Constantinescu, a adus numeroase detalii referitoare la cele 80 de evenimente incluse între 2 și 24 septembrie 2017, oferind posibilitatea de a reasculta ansambluri și soliști binecunoscuți, dar și artiști de cotă ce se vor afla pentru prima oară în România. Compozitorul Dan Dediu a precizat că, pentru prima oară în lume, se va desfășura și un Forum internațional al compozitorilor contemporani, prilej pentru dialoguri între oaspeți vestiți și creatori români.
     Oana Marinescu a vorbit și despre noul concept de „lumină” prin care se dorește redescoperirea muzicii „cu ajutorul tehnologiei, al proiecțiilor multimedia, al matematicii”. Un alt aspect inedit este expoziția „Imaginary”, despre matematică și muzică, parte a proiectului București Creativ, în cadrul căreia „publicul va avea ocazia de a interacționa cu diferite opere de artă, cu sculpturi 3D, cu instalații special create de artiști și matematicieni, care vor ilustra felul în care matematica poate crea unele dintre cele mai frumoase forme de artă”. În același timp, expoziția ilustrează maniera unică prin care matematica și muzica se pot completa reciproc, aducând laolaltă, cu același scop creativ, matematicieni și muzicieni.
     Organizată de Freie Universität Berlin și de organizația non-profit Imaginary, în colaborare cu Università di Genova, IMAR şi Universitatea din Bucureşti, expoziția a ajuns până acum în 50 de țări și a avut peste 2,5 milioane de vizitatori. Melomanii se vor bucura de multă muzică bună, cu repere generoase și din creația secolului XXI, așa cum a preconizat directorul artistic al festivalului,Vladimir Jurowski, cel care a și intrat în legătură directă cu cei prezenți, prin intermediul Skype, vorbind despre Enescu și despre necesitatea de a cunoaște și de a înțelege creația contemporanilor noștri.
     Va fi prima ediție a festivalului la care Nicolae Licareț nu va asista.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe