Newsflash
Cultură

José Saramago – un veac de la naștere

de Dr. Raluca BULEA - dec. 9 2022
José Saramago – un veac de la naștere

La împlinirea unui secol de la nașterea scriitorului José Saramago, Ambasada Portugaliei în România, împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române și cu sprijinul Institutului Camões au organizat la București o serie de evenimente culturale pentru a marca centenarul singurului reprezentant lusitan al literelor căruia i s-a decernat, în 1998, Premiul Nobel pentru Literatură.

2Seria manifestărilor aniversare a debutat cu inaugurarea expoziţiei „Retracing The Steps That Were Taken” („Să te întorci la pașii care au fost făcuţi”). Vernisajul ei a avut loc la 15 noiembrie a.c., la sediul din str. N. Creţulescu al Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR). Expoziţia poate fi vizitată până la 11 decembrie 2022.

Prin fotografii și documente de epocă, este urmărită devenirea scriitorului, din copilărie și până la recunoașterea sa ca autor universal, creator al unor personaje intrate în marea galerie a valorilor literaturii din toate timpurile. Titlul expoziţiei, dar și conceptul după care a fost organizată au ca punct de pornire tocmai cuvintele celui omagiat, din finalul volumului său „Călătorie prin Portugalia”: „Trebuie să te întorci la pașii care au fost făcuţi, pentru a-i repeta și pentru a trasa drumuri noi de-a lungul lor. Trebuie să reîncepi călătoria. Întotdeauna”.

1Cunoscut în special ca autor de romane, atât istorice, cât și alegorice (în care a știut să impună un stil propriu de frazare și punctuaţie), Saramago a publicat și volume de poezie, nuvele, teatru, cronici literare și politice, eseistică, precum și traduceri literare. Expoziţia este întregită prin prezentarea unei selecţii a volumelor publicate, atât în versiunea lor originală, cât și în traducerile românești apărute din 1988 încoace.

 

Călătorie în spaţiu și timp

La 16 noiembrie, chiar la împlinirea a 100 de ani de la nașterea scriitorului, Sala Radio a găzduit

concertul extraordinar „Centenário José Saramago”. În cadrul său, Orchestra de Cameră Radio a realizat o călătorie muzicală în spaţiu și timp, sub bagheta tânărului dirijor portughez Martim Sousa Tavares și avându-l alături pe Alexandru Tomescu cu a sa vioară Stradivarius. Graţie repertoriului ales, care a inclus atât compozitori portughezi, cât și titani precum Saint-Saëns și Beethoven, au fost definite spiritul lusitan, văzut dintr-o perspectivă istorică, dar și atmosfera unora dintre romanele lui Saramago.

Seria de manifestări s-a încheiat tot la MNLR, unde a avut loc, la 29 noiembrie, un dialog literar intitulat „José Saramago, de unde până unde?”, purtat de trei specialiști în cultura și literatura portugheză și universală: Anca Milu-Vaidesegan, Dinu Flămând și Vlad Bogza.

Intervenţiile lor, punctate și de comentarii ale publicului, au clarificat unele aspecte legate de marile teme ale lui Saramago, atât din romanele sale istorice, precum „Memorialul mănăstirii” sau „Istoria asediului Lisabonei”, cât și din scrierile alegorice, cu puternică încărcătură filosofică. Între acestea amintim „Eseu despre orbire” sau „Anul morţii lui Ricardo Reis”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe