Newsflash
Cultură

Jocul cu focul... de artificii

Jocul cu focul... de artificii
    Focul de artificii, un spectacol de lumini şi scântei (asociat cu zgomot şi cu fum…) este aprins pentru celebrarea schimbării de an sau pentru a marca şi alte evenimente importante din viaţa publică sau privată: sărbători naţionale, zile de naştere, ceremonii de căsătorie… „Artificiile“ erau utilizate în China încă de acum 2.000 de ani, iniţial în timpul festivalurilor religioase, pentru îmblânzirea spiritelor, mai târziu şi în scopuri militare, pentru iluminarea terenului, transmiterea de semnale şi intimidarea adversarului. Printre primii europeni care le-au folosit pentru amuzament se numără regii Franţei, în timpul balurilor de la reşedinţa din Versailles. În Europa, jocul cu focul de artificii s-a răspândit mai ales după al Doilea Război Mondial şi azi nu se mai poate concepe, în niciuna din capitalele lumii, o sărbătoare de sfârşit de an fără folosirea lui în spectacole de sunet şi lumini.

   În mai multe ţări, este interzisă aprinderea „artificiilor“ de către persoane particulare, iar folosirea lor este strict reglementată. Jocul cu focul de artificii nu este lipsit de riscuri şi, dacă nu este cu atenţie supravegheat, poate cauza, pe lângă pagube materiale, şi numeroase leziuni corporale. Numai în Olanda se înregistrează, în fiecare an, decese şi nenumărate traume, mai ales oculare, faciale şi la nivelul membrelor superioare. Sunt afectate atât persoanele care aprind „artificiile“, cât şi cele care le privesc de aproape. În fiecare an, de Revelion se prezintă la camerele de gardă peste 1.100 de traumatizaţi, dintre care o treime cu leziuni oculare. Cele mai afectate sunt persoanele tinere, cu vârste între 3 şi 18 ani, la care se constată, în proporţie de 75%, pierderea vederii la un ochi şi/sau necesitatea unei proteze oculare, precum şi scăderea acuităţii vizuale în 20% din cazuri. Jocul cu artificii rămâne un atribut „bărbătesc“: 90% din cei care îl aprind sunt de sex masculin.

   Asociaţia profesională a medicilor oftalmologi olandezi atrage în fiecare an atenţia asupra pericolelor de leziuni oculare ireversibile. Ca mijloc de prevenţie, se recomandă portul ochelarilor de protecţie, confecţionaţi din plexiglas, în culori variate şi cu o formă elegantă, pentru copii şi pentru adulţi, care se găsesc de vânzare în spitale, la cabinetele medicale şi la cele ale opticienilor, în şcoli etc.

   Riscul la care se expun persoanele care aprind focuri de artificii cu ocazia schimbării de an este în creştere; la fel şi investiţia materială, ce nu pare a fi influenţată de criza economică. De exemplu, pentru a sărbători Revelionul 2010, numai olandezii au cumpărat „artificii“ în valoare de aproape 80 de milioane de euro…

   Cu sau fără ochelari de protecţie şi indiferent de investiţia făcută, atenţie cum vă jucaţi cu acest foc care va poate „lua ochii“ şi la propriu, şi la figurat… La mulţi ani, 2012!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe