Newsflash
Cultură

Istoria unei prietenii

de Dr. Mihail MIHAILIDE - dec. 21 2011
Istoria unei prietenii
   Imediat după evenimentele din decembrie 1989, „Viaţa medicală“ a fost expulzată din Casa Scânteii şi trimisă a se tipări la „Informaţia“, fost sediu al Întreprinderii Poligrafice nr. 2. Nu mai avea intrare la rotativa nou titluitei „Casa Presei Libere“ de mulţimea ziarelor şi revistelor răsărite precum ciupercile după ploaie în tiraje uriaşe – sute de mii de exemplare – în care, reconvertiţi la democraţie, gazetarii de ieri îşi scuturau în pagini frustrările, îmbrăcând de circumstanţă blană de mioară. „Tipografia Informaţia“ era firma care, după naţionalizare, se afişase la intrarea în fostul palat de odinioară al lui Stelian Popescu, „Universul“, din strada Brezoianu, acolo unde se culegea ziarul fondat de Luigi Cazzavillan. Era, poate, cel mai răspândit cotidian din interbelic, care dăduse şi numele clădirii desenate de arh. Paul Smărăndescu. În acelaşi bloc au funcţionat de-a lungul timpului redacţiile mai multor publicaţii: „Informaţia Bucureştiului“, „Săptămâna culturală a Capitalei“ (hebdomadar al lui Eugen Barbu), „Steagul roşu“ (de Ilfov) ş.a. Tipografia era învechită, cu utilaje demodate, rămase dinainte de război. Aici, noaptea, până la ore târzii, trăgeam la „negru“ cele opt pagini ale săptămânalului nostru, în aburii de plumb şi efluviile de alcool degajate din sticle cu etichete străine, încurajări pentru linotipişti, dar mai ales stimulente pentru şefii lor, pentru a ne găsi şi nouă culoar să putem apărea. Tabloidele de succes în epocă, precum: „Infractorul“, „Infractoarea“, ba chiar şi „Prostituţia“, trase la această tipografie, aveau prioritate şi – „scoase la produs“ – aduceau mulţi, mulţi bani unor patroni intrepizi.
   Într-o zi, s-a anunţat vizita în redacţie a unor colegi de breaslă de la o revistă belgiană. Diverse asociaţii – ONG-uri am spune astăzi – invitau sau erau patronate de fundaţii de „ajutorare“. Se întâmpla, mai ales, înainte de mineriade, când România, proaspăt ieşită din ceauşism, avea o altă imagine decât cea actuală. Revista belgiană se numea „Le Généraliste“, redactorii erau tineri şi doreau să vadă, la faţa locului, cum se lucra în redacţia celui mai răspândit ziar medical al momentului. Au părut de-a dreptul plăcut impresionaţi de tematica medicală abordată, de calitatea intrinsecă a articolelor, de sonoritatea unor semnături, de preocuparea pentru menţinerea şi dezvoltarea unor rubrici de interes pentru viaţa profesională dar şi socială a medicilor, îndeosebi a celor de medicină generală, de varietatea rubricilor culturale. Toate acestea în contrast cu resursele tehnice; eram (şi am rămas) o mână de oameni; nu aveam computere, articolele se dactilografiau pe maşini de scris mecanice; hârtia de ziar era galbenă şi sfărâmicioasă, ilustraţia – în alb-negru… Cu adevărat şocaţi au fost însă când au cerut permisiunea să viziteze tipografia unde, săptămână de săptămână, trăgeam „Viaţa medicală“! După ce şi-au revenit din şoc – se credeau într-o imprimerie „medievală“, potrivită într-un muzeu al tehnologiei – şi s-au pregătit de plecare, am convenit la un schimb reciproc de publicaţii. De douăzeci de ani, primim cu regularitate „Le Généraliste“ – care, între timp, şi-a restructurat redacţia, are un alt editor şi un aspect grafic îmbunătăţit. După cum cititorii au observat, în paginile noastre apar cu regularitate semnalări ale articolelor din acest săptămânal. Le mulţumim colegilor de la revista generaliştilor belgieni pentru constanţa demersului lor, semn al prieteniei reciproce! (…)
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe