Newsflash
Cultură

Între Apollo şi Esculap

de Dr. Constantin BOGDAN - mai 22 2009
Între Apollo şi Esculap
Grupările de medici-scriitori existente în din ce în ce mai multe ţări, deşi în titulatură au înscrisă sintagma medici-scriitori sau scriitori-medicinu sunt exclusiviste, ci integrează şi alte profesii aflate în slujba sănătăţii, membri ai echipelor medicale – farmacişti, psihologi, personal mediu şi auxiliar, dominanţi rămânând, evident, medicii.
 
Această precizare ne-a fost prilejuită de un amănunt din biografia marii scriitoare engleze Doris Lessing – Premiul Nobel pentru Literatură în 2007, care, în tinereţe, a lucrat ca... infirmieră, contactul nemijlocit cu suferinţa potenţându-i sensibilitatea, obligatorie în arta scrisului. Temperament neliniştit, răzvrătită în faţa nedreptăţilor lumii, contestatară politic, s-a născut în Rhodesia (Zimbabwe) în 1919, din părinţi englezi, şi a intrat, încă din copilărie, în conflict cu familia sa; a părăsit şcoala la 15 ani şi s-a angajat ca infirmieră. Despre această perioadă va scrie mai târziu: „Eu mă născusem din propria mea fiinţă ... Eu nu m-am mai întors niciodată în propria mea familie. Eu am fugit“. După multe peregrinări prin lume, se stabileşte în Anglia în 1949. „Trebuia pur şi simplu să exist, încercam să exist în ceea ce scriam“, spunea atunci.
 
Odată cu primul roman, Iarba cântă (1950), devine celebră. În toate lucrările sale ulterioare abordează şocul culturilor, injustiţia socială, conflictele rasiale, condiţia femeii. În 1962, Carnetul de aur îi aduce o notorietate mondială. Urmează Coborârea în infern (1970), Al cincilea copil (1986) şi altele, opera sa, favorizată de o longevitate activă, numără 60 de titluri.
 
La primirea Premiului Nobel se consideră „o povestitoare epică de experienţe feminine, care, cu scepticism, ardoare şi o forţă vizionară, scrutează o civilizaţie divizată“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe