Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Între Apollo şi Esculap

Viața Medicală
Dr. Constantin BOGDAN vineri, 22 mai 2009
Grupările de medici-scriitori existente în din ce în ce mai multe ţări, deşi în titulatură au înscrisă sintagma medici-scriitori sau scriitori-medicinu sunt exclusiviste, ci integrează şi alte profesii aflate în slujba sănătăţii, membri ai echipelor medicale – farmacişti, psihologi, personal mediu şi auxiliar, dominanţi rămânând, evident, medicii.
 
Această precizare ne-a fost prilejuită de un amănunt din biografia marii scriitoare engleze Doris Lessing – Premiul Nobel pentru Literatură în 2007, care, în tinereţe, a lucrat ca... infirmieră, contactul nemijlocit cu suferinţa potenţându-i sensibilitatea, obligatorie în arta scrisului. Temperament neliniştit, răzvrătită în faţa nedreptăţilor lumii, contestatară politic, s-a născut în Rhodesia (Zimbabwe) în 1919, din părinţi englezi, şi a intrat, încă din copilărie, în conflict cu familia sa; a părăsit şcoala la 15 ani şi s-a angajat ca infirmieră. Despre această perioadă va scrie mai târziu: „Eu mă născusem din propria mea fiinţă ... Eu nu m-am mai întors niciodată în propria mea familie. Eu am fugit“. După multe peregrinări prin lume, se stabileşte în Anglia în 1949. „Trebuia pur şi simplu să exist, încercam să exist în ceea ce scriam“, spunea atunci.
 
Odată cu primul roman, Iarba cântă (1950), devine celebră. În toate lucrările sale ulterioare abordează şocul culturilor, injustiţia socială, conflictele rasiale, condiţia femeii. În 1962, Carnetul de aur îi aduce o notorietate mondială. Urmează Coborârea în infern (1970), Al cincilea copil (1986) şi altele, opera sa, favorizată de o longevitate activă, numără 60 de titluri.
 
La primirea Premiului Nobel se consideră „o povestitoare epică de experienţe feminine, care, cu scepticism, ardoare şi o forţă vizionară, scrutează o civilizaţie divizată“.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC