Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Întâlniri semnificative

Viața Medicală
Paula ROMANESCU vineri, 26 aprilie 2013
   Expoziţia omagială Viorel Mărginean deschisă la Academia de Studii Economice din Piaţa Romană se înscrie între cele mai solare dintre întâlnirile semnificative care au dat parcă şi primăverii start pentru exploziile-înfloriri de ram, ca-ntr-o beţie de culoare şi miresme, cântul de păsări, zborul.
   La vernisajul expoziţiei a glăsuit Dan Hăulică, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, făcând o incursiune prin universul estetic, plasându-l pe artistul Viorel Mărginean în loc de înaltă vizibilitate în peisajul artistic contemporan şi amintind în treacăt cum că de când acesta fiinţează sub soare vor fi trecut nişte ani. Câţi? Mult prea puţini raportaţi la infinitul în care se înscrie ars longa.
   Un public, cum rar se mai adună la evenimentele de gen din timpul nostru grăbit foarte, a marcat cu prezenţa încărcătura de semnificaţii şi sensuri pe care expoziţia maestrului o re­prezintă. Toată floarea intelectualităţii bucureş­tene, din toate ramurile „codrului gândirii şi al simţirii“, a înflorit odată mai mult în prima zi de adevărată primăvară a acestui an, amestecându-şi grai, şi privire, şi zâmbet de bucurie, şi gând, în regala hlamidă a păunilor veghetori la linişti din pânzele ca nişte colivii de mireasmă de pădure expuse vederii noastre, în subţirimea plopului „cu umbra încă rară“ plin de păsări care învaţă soarele cum trebuie s-apună după o zi cum „nu fu alta mai frumoasă“ în vremea noastră prea de tot săracă în bucurii, mereu însetată de frumos.
   Sala Cecilia Cuţescu-Stork (etaj I, Palatul ASE, clădirea veche) şi etajul al doilea de aici găzduiesc (ca pentru un popas al luminii în aşteptarea Marii Învieri) tablourile monumentale (indiferent de dimensiunea lor) ale unui pictor de o originalitate cu totul aparte în arta românească, un pictor pentru care poveştile lumii se (des)fac luând forma măiastrelor, a hieraticelor siluete de sfinţi, a aripilor-curcubeie, a curcubeielor-poduri suspendate peste mare ca tot atâtea valuri verticale care vin parcă să tălmăcească în subţirimea liniei desenului zicerea acelui bob de spumă dintr-un val de acum aproape o mie de ani. Mergeţi să (re)vedeţi expoziţia: ţine cât toată primăvara.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.