Newsflash
Cultură

Întâlniri literare estivale

de Dr. Raluca BULEA - aug. 26 2022
Întâlniri literare estivale

Începând din 9 august, Muzeul Municipiului București, alături de Asociaţia Creatorilor de Ficţiune și revista Ficţiunea OPTm(otive), organizează în fiecare seară de marţi, în grădina Casei Filipescu-Cesianu, un eveniment în care literatura deţine rolul principal.

DSCN1049

Denumit generic „Deznodământul nu contează”, noul proiect cultural se adresează atât scriitorilor, cât și celor care iubesc cărţile și lectura. Momentul iniţial al fiecărei întâlniri este lectura publică făcută chiar de autori, care în primele două ocazii s-a întâmplat să fie poeţi.

Răzvan Ţupa, Ioana Miron și Mihail Tamba au citit pentru public „unde se deschide cartea”. Ghilimelele se datorează faptului că între poemele împărtășite au fost și unele inedite, nepublicate.

Istorisirile cu final neașteptat, în care plăcerea poveștii este mai importantă decât felul în care se termină, au fost făcute de Doina Ruști. Aceasta ne-a purtat în Bucureștiul fanariot, cu povestirea unei tinere fete care a încercat, lucru nemaiauzit pe atunci, să conteste în faţa domniei autoritatea maternă. La cea de-a doua ediţie, Alice Năstase-Buciuta a dezvăluit o istorie personală.

Contradicţii amicale

Punctul cel mai aprins al serilor a fost reprezentat de momentul de polemică prietenească. La 9 august s-au „înfruntat” în ring Alina Pavelescu și Cristian Fulaș, discutând despre interesul suscitat astăzi de marile romane ale literaturii universale (precum „În căutarea timpului pierdut” ori „Fraţii Karamazov”).

La 16 august controversa a fost intitulată „Cartea sau filmul?”, și a fost susţinută de Diana Gavra (cineast) și Liviu G. Stan (prozator). De fiecare dată, au fost și numeroase intervenţii din partea publicului spectator, care a devenit astfel participant activ al discuţiilor. Acestea au fost nuanţate și îndreptate spre direcţii noi cu ajutorul jurnalistei Carmen Târnoveanu, moderatoarea evenimentului.

Diana Gavra si Liviu G. Stan
Diana Gavra și Liviu G. Stan

 

Momente dedicate gazdelor

În semn de consideraţie faţă de locul care găzduiește evenimentul, programul fiecărei seri se încheie cu un moment dedicat Casei Filipescu-Cesianu și Muzeului Vârstelor, prin prezentarea unei istorii legate de muzeu sau a unui obiect din interior. La prima ediţie, prof. univ. dr. Cristina Bogdan, decanul Facultăţii de Litere, a vorbit despre modul diferit de percepere a vârstei de-a lungul secolelor, despre cum ceea ce azi considerăm o vârstă aproape tânără era cândva pragul senectuţii. Ea s-a referit și la înregistrarea video a unei discuţii între Neagu Djuvara și Cătălin D. Constantin, parte din parcursul muzeal.

La 16 august, istoricul Adrian Furtună ne-a povestit cum o perie din muzeu l-a dus cu gândul la Ioana Rudăreasa, cea care a câștigat cândva un proces cu statul. Istoria acesteia l-a pasionat și a cercetat-o îndelung și, au concluzionat ceilalţi vorbitori, ar merita să ajungă și pe marele ecran.

Seria de evenimente va continua și în septembrie, în serile de miercuri, în același loc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe