O întâlnire cu cartea şi muzica prin intermediul Institutului Italian de Cultură şi al Ambasadei Italiei la Bucureşti la recentul târg de carte Gaudeamus. O relatare de la dr. Raluca Bulea, în cadrul rubricii Institute culturale.

"> Întâlniri cu cartea, muzica şi istoria - Viața Medicală
Cultură

Întâlniri cu cartea, muzica şi istoria

de Dr. Raluca BULEA - dec. 6 2012
Întâlniri cu cartea, muzica şi istoria

O întâlnire cu cartea şi muzica prin intermediul Institutului Italian de Cultură şi al Ambasadei Italiei la Bucureşti la recentul târg de carte Gaudeamus. O relatare de la dr. Raluca Bulea, în cadrul rubricii Institute culturale.

   Ultimul sfârşit de săptămână al lui Brumar ne-a prilejuit cea de-a 19-a întâlnire cu un eveniment cultural de mare anvergură, îndrăgit şi aşteptat de organizatori, participanţi şi marele public deopotrivă: Târgul „Gaudeamus – Carte de învăţătură“. Printre expozanţi s-au numărat, şi de această dată, unele dintre institutele cultu­rale pe care le cu­noaştem deja foarte bine. Insti­tutul Cervantes şi Fundaţia Culturală Greacă au pre­zentat celor intere­saţi autori şi titluri din ţările pe care le reprezintă, în original. Mai mult decât atât, Insti­tutul Francez şi Delegaţia Valonia-Bruxelles au orga­nizat mese rotun­de dedicate autorilor francofoni, dar şi efortului pe care îl presupune traducerea literară din limba franceză, evenimente la care au luat parte atât traducători, cât şi unii dintre scriitorii (îl menţionăm, de exemplu, pe Pascal Bruckner) pe care aceştia se străduiesc să îi transpună în modul cel mai potrivit şi inspirat în româneşte.
   După ce a fost invitată de onoare la ediţia de anul trecut a târgului, marcând cei 150 de ani de la unificarea sa, Italia a ocupat din nou un loc aparte, în calitate de partener privilegiat, prin evenimentele desfăşu­rate la standul organizat de Institutul Italian de Cultură şi de Ambasada Italiei la Bucureşti, cu sprijinul Asociaţiei Ita­liene a Editorilor. Pro­gra­mul celor cinci zile de târg a fost deosebit de intens, marcat de întâlniri cu autori italieni veniţi să îşi prezinte ultimele apariţii, dar şi cu reputaţi traducători şi italienişti de la Universitatea Bucureşti, precum şi cu nume sonore ale culturii noastre, cum este Neagu Djuvara.
   Dorind să ne arate că putem să cunoaştem şi să iubim marea poezie şi altfel decât lecturând un volum de versuri, cantautorul Mariano Deidda a fost protagonistul spectacolului organizat ca eveniment asociat celor de la standul Italiei, pus la cale de Asociaţia Culturală „Amicii lui Pavese“, sub înaltul patronaj al Ambasadei şi al Institutului Italian, găzduit de Teatrul Odeon. Acompaniat de Nino La Piana (pian), Diego Mascherpa (clarinet şi saxofon) şi Luca Zanetti (acordeon), Mariano Deidda ne-a oferit muzica sa, ilustrare a poemelor lui Fernando Pessoa şi ale lui Cesare Pavese, cu o sensibilitate şi o trăire care au impresionat publicul aflat în sală. Demersul său artistic singular, cel de a crea şi a prezenta muzical versurile marilor poeţi ai lumii, început cu aproape două decenii în urmă, i-au adus lui Mariano Deidda numeroase premii şi participări la importante evenimente în Italia, Portugalia, dar şi pe alte meleaguri. Finalul spectacolului a avut un impact emoţional deosebit, atunci când artistul şi-a declarat crezul conform căruia Europa va ajunge într-adevăr una singură, mai degrabă în plan uman şi cultural decât politic, şi, pentru a-l ilustra, a oferit un dar publicului bucureştean, în premieră absolută: muzica sa, însoţind versiunea în italiană a două strofe din nemuritorul „Luceafăr“ al lui Eminescu. Cucerit de creaţia poetului nostru, artistul şi-a mărturisit dorinţa de a-l face cunoscut şi spectatorilor din alte părţi, căci, într-adevăr, marea poezie nu ar trebui să cunoască graniţe. Dacă acest concert s-a intitulat „De la Pessoa la Pavese, atât de îndepărtaţi, atât de apropiaţi“, poate că, la o nouă vizită la Bucureşti, ne vom putea bucura şi de alţi poeţi şi de muzica inspirată de aceştia.
   Şi, dacă aţi simţit nevoia unei plimbări după atâta timp petrecut în compania cărţilor iar paşii v-au purtat într-una din oazele de linişte ale Capitalei, în parcul Ioanid, cunoscut în anii din urmă şi cu numele lui Ion Voicu, poate că v-a atras atenţia şi v-aţi întrerupt plimbarea în faţa unui nou monument. Aflat în dreptul intrării dinspre piaţa Ion Cantacuzino (pe lângă fundaţia Löwendal), în colţul opus celui unde se găseşte bustul marelui nostru violinist, acesta este creaţia artistului polonez Marek Moderau şi îi este dedicat mareşalului Josef Pilsudski (1867–1935), primul conducător al statului polonez modern, dar şi vizitelor pe care acesta le-a făcut în România în perioada interbelică. Personalitate marcantă în istoria Poloniei în secolul XX, cu influenţe importante în relaţiile internaţionale şi politica militară a ţării sale, prieten al familiei regale din România, mareşalul Pilsudski a primit cele mai înalte distincţii militare româneşti, fiind numit în 1932 şi şeful onorific al Regimentului Infanterie 16 Dorobanţi din Fălticeni. Prezenţa unui monument care să ni-l readucă în atenţie, al treilea de acest gen după cele de la Varşovia şi Roma, se datorează iniţiativei şi eforturilor Grupului de Prietenie cu România din cadrul Parlamentului Polonez, ale Ambasadei Republicii Polone la Bucureşti şi ale Consiliului pentru Păstra­rea Memoriei Luptelor şi Martirilor din Polonia, care au fost sprijinite de diferite instituţii din România.
    La inaugurarea monumentului, coordonată de Ambasada Poloniei la Bucureşti şi Institutul Polonez, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Ministerului Apărării, au fost evocate viaţa şi cariera mareşalului şi rolul jucat de acesta în politica externă a Poloniei şi în relaţiile bilaterale româno-polone, în alocuţiunile rostite de ES Marek Szczygiel, ambasadorul Republicii Polone în România, Luminiţa Odobescu, secretar de stat în MAE, Jadwiga Zakrewska, deputat în Parlamentul Poloniei, şi Andrzej Krzysztof Kunert, secretar al Consiliului pentru Păstrarea Memoriei Luptelor şi Martirilor din Polonia. Ceremonia s-a încheiat cu sfinţirea monumentului, făcută de preoţi ortodocşi şi catolici, precum şi cu depunere de coroane din partea autorităţilor din România şi Polonia, dar şi a Casei Regale a României, în acordurile muzicii militare.
   În acest fel, povestea vieţii şi înfăptuirilor unui mare om de stat nu va rămâne în uitare. Pentru că nu doar cărţile au menirea să ne transmită cele ce s-au întâmplat cândva. Şi monumentele comemorative, indiferent de forma în care artistul creator a ales să le plăsmuiască, pot face acelaşi lucru, în aşa fel încât să nu uităm cine suntem şi de unde venim.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe