Newsflash
Cultură

Instructiv şi delectabil

de Dr. Mihail MIHAILIDE - feb. 7 2014
Instructiv şi delectabil
   L-am redescoperit şi m-am apropiat de Justin Diaconu în ultimele vreo două decenii şi jumătate, după Decembrie ’89, odată cu reuniunile promoţiei 1960 – o „promoţie de aur“, cum altfel? Împreună cu Nicu Angelescu – profesorul de Chirurgie de la „Colţea“, cu George Coşa – distinsul psihiatru bucureştean, şi alţi colegi, dintre care vreo doi prea grăbiţi să plece definitiv spre ipotetice tărâmuri, erau printre organizatorii reuşitelor noastre întâlniri. Ne ştiam aşadar din studenţie – nu-mi vine să cred că în 2014 se împlinesc 60 de ani de când Facultatea de Medicină din bd. Ardealului (astăzi, bulevardul Eroilor Sanitari) primea un nou cârd de boboci! Numai că – vreo şase sute fiind noi atunci – el era într-o serie, eu în alta, el cu UTM-ul şi Partidul, din anul al treilea, eu nu prea, apoi – după absolvire – el (şi) afară, eu în ţară şi la ţară, astfel încât drumurile noastre toate nu s-au prea încrucişat. Şi ce rău îmi pare regăsindu-l abia atât de târziu, dar şi bine – că totuşi s-a întâmplat! Câtă vreme pierdută pentru mine!
   Un om cald, a multeştiutor, cu minte şi cuminte, la nevoie săritor pentru semeni, cultivând prietenia şi neştiind să pună în practică antonimul acestui cuvânt, familist convins, soţ, tată şi bunic împlinit şi fericit – după câte bag seama. Mare specialist dermatovenerolog, cu toate treptele profesiei urcate cu răbdare dar cu brio, până la aceea de profesor universitar doctor în medicină şi membru de onoare al Academiei de profil (nu ştiu dacă mai mult „dermato-“ decât „venero-“ ori both of them, dar din povestiri – căci este un mare, mare povestitor – la Constantina, în patria de leagăn a lui Camus şi Derrida, unde a fost şef, am înţeles că i-au dat mai mult de lucru păcătoasele Eve, unele cu derma ciocolatie) a scris monografii şi cursuri, a avut în Clinică medici pe care i-a format şi, chiar dacă, har Domnului!, a ajuns „senior“, conducea până mai deunăzi doctorate...
   Ştiu toate acestea din colocviile noastre private pe teme existenţiale, dar cititorii pot afla cu mult mai multe din Lupta mea pentru existenţă – o carte de apariţie recentă (2013) pe care i-a oferit-o profesorului Dumitru-Justin C. Diaconu editura „Codex Aureus“, „lucrare realizată în cadrul unui proiect al Asociaţiei cu acelaşi nume“, concept, interviu şi montaj de Iftimie Nesfântu. Este, în fapt, un demers al acestei case editoriale, acum în serviciul Iatroistoriei, de a consemna şi prezenta sub o formă inteligentă şi atractivă biografii ale unor medici români care şi-au dobândit („prin luptă“ – cazul în speţă, a se vedea, ca un exemplu, cele peste 700 de repere bibliografice personale!) o anumită notorietate. Bogat ilustrată, povestea vieţii lui Justin începe din cătunul Petreşti al comunei Corbeanca, unde a văzut lumina zilei în casa învăţătorului Constantin Diaconu, decorat cu „Mihai Viteazul“, şi ajunge până la alegerea sa în diferite structuri ştiinţifice, între care Academia Europeană de Dermato-Venerice, preţuit şi îndrăgit de breasla medicală care, altminteri, nu prea face caz de aprecieri şi sentimente la adresa membrilor săi...
   Sunt bine păstrate şi reproduse în carte fotografii cu Dumitru-Justin C. Diaconu alături de frumoasa sa doamnă, cu Dumitru-Justin C. Diaconu, ca un general sovietic, cu stânga hainei garnisită cu medalii şi decoraţii, cu Dumitru-Justin C. Diaconu la braţ cu tov. Ion Iliescu, vechi combatant pe frontul ideologic (căci Justin a rămas un „om de stânga“), la convocarea căruia, la una dintre numeroasele şedinţe (illo tempore), i-a răspuns că nu poa’ să vie, fiind la Facultate, „unde am venit ca să învăţ“, iar viitorul preşedinte l-a felicitat: „Eşti primul pe care-l chem şi-mi spune că are ore“. Umblă vorba că N. Ceauşescu garanta împrumuturile externe cu o carte: Codex Aureus, incunabul ajuns cândva şi la Alba Iulia. Editura cu acest nume garantează cititorilor o lectură în egală măsură interesantă şi delectabilă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe