Newsflash
Cultură

Îngrijirile paliative în pediatrie

de Dr. Maria MOLDOVAN - aug. 27 2012
Îngrijirile paliative în pediatrie
   Îngrijirea paliativă, o disciplină relativ recentă în medicina moder­nă, a cunoscut în ultimele decenii progrese mari în recunoaştere şi dezvoltare pe plan mondial, ca parte integrantă a serviciilor de sănătate.
   Hospice „Casa Speranţei“ Braşov, încă de la înfiinţarea sa în 1992, s-a implicat permanent şi activ în promo­varea conceptului de îngrijire paliativă şi în dezvoltarea reţelei de îngrijiri paliative în România şi în regiune. Marinela Murg, director executiv al Fundaţiei Hospice „Emanuel“ Oradea, înfiinţată, în 1996, ca al doilea serviciu de îngrijire paliativă la domiciliu din România, semnează editorialul din numărul 3 (iulie 2012) al revistei online PALIAŢIA. Acesta este o pledoarie pentru centre specializate de îngrijire paliativă pediatrică accesibile şi competente, în care copiii cu boli ameninţătoare sau limitante de viaţă şi familiile acestora să beneficieze de o bună calitate a vieţii. Delia Birtar, medic coordonator pediatru la Hospice „Casa Speranţei“ Braşov, cu o vastă experienţă în domeniul îngrijirii paliative pediatrice, împreună cu Diana Luca şi Alina Corbu, asistente medicale în secţia pediatrie a acestui hospice, semnează un interesant articol în care evaluează simptomele apărute la copii cu boli maligne în stadiu avansat. Dr. Natallia N. Savva, medic pediatru şi hema­tolog-oncolog, de la Belarusian Children’s Hospice (Minsk), prezintă un articol original despre îngri­jirea paliativă pediatrică în afara orelor de program, în Belarus.
   În categoria de studii clinice, dr. Consuela Marcaş, medic primar pediatru cu competenţă în îngrijiri paliative, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, şi prof. dr. Sorin Rugină, de la Facultatea de Medicină a Universităţii „Ovidius“, abordează aspecte particulare ale suferinţei şi doliului la copii, cu sfaturi recomandate pentru anturaj, util de urmat în asemenea situaţii.
   Următoarele trei studii de caz, prezentate de Adriana Jinga, Florentina Baltag şi Gianina Chiosa, asistente medicale la Hospice „Casa Speranţei“ Braşov, sintetizează esenţa îngrijirii paliative: mun­ca în echipa multidisciplinară, prin abordarea holistică a pacien­tului împreună cu familia sa, determină creşterea calităţii vieţii paci­en­tu­lui, în timp ce familia depăşeşte anumite temeri şi capătă un strop de speranţă, încredere de care are nevoie pentru a merge mai departe.
   Există o dorinţă permanentă pentru creşterea calităţii serviciilor de îngrijire paliativă şi acest lucru se poate realiza prin implementarea unor standarde de calitate şi protocoale specifice paliaţiei, după care toate centrele de paliaţie din ţară să se ghideze. O materializare a acestui deziderat este lucrarea „Managementul distrofiei musculare progresive Duchenne din momentul confirmării diagnosti­cului“, prezentată de Cristina Golea, asistent medical la Hospice „Casa Speranţei“ Braşov.
   Îngrijirea paliativă pediatrică are anumite parti­cularităţi, pe care dr. Delia Birtar le sintetizează într-unul din articole. Specificitatea acestor îngrijiri paliative determină o mare nevoie de profesionişti, care să fie educaţi aparte, aşa cum s-a întâmplat la cursul internaţional multipro­fesional de îngrijiri paliative în domeniul pediatriei, desfăşurat la Haltern (Germania) şi despre care ne relatează Estera Ciobanu, asistent social la Hospice „Emanuel“ Oradea, una dintre parti­cipante.
   Dr. Elena Vvedenskaya, de la Centrul Regional pentru Prevenirea şi Controlul SIDA din Nijni Novgorod (Rusia), ne prezintă într-un studiu dovezi ample despre progresele pe care îngrijirea paliativă pediatrică le-a înregistrat în Rusia.
   Lucrarea lui Dégi László Csaba, „Aspecte psihosociale ale bolilor tumorale. Evaluare şi intervenţie“ este rodul unei cercetări, primul demers interdisciplinar de acest tip din România care vizează o astfel de abordare.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe