Calitatea îngrijirilor acordate pacienţilor afectaţi de cancer mamar sau de cancer testicular s-a ameliorat, dar s-ar mai fi putut obţine progrese în ce priveşte diagnosticul, tratamentul şi urmărirea pacienţilor. Este concluzia unui studiu efectuat de Centrul Federal de Expertiză în Îngrijirile de Sănătate din Belgia, care pledează pentru centralizarea acestor îngrijiri în spitalele care au o mai mare experienţă în tratarea unor astfel de tipuri de cancer. (...)"> ÎNGRIJIRILE MEDICALE SE AMELIOREAZĂ, DAR… - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

ÎNGRIJIRILE MEDICALE SE AMELIOREAZĂ, DAR…

de L. DANIELESCU - apr. 1 2011
ÎNGRIJIRILE MEDICALE SE AMELIOREAZĂ, DAR…

    Calitatea îngrijirilor acordate pacienţilor afectaţi de cancer mamar sau de cancer testicular s-a ameliorat, dar s-ar mai fi putut obţine progrese în ce priveşte diagnosticul, tratamentul şi urmărirea pacienţilor. Este concluzia unui studiu efectuat de Centrul Federal de Expertiză în Îngrijirile de Sănătate din Belgia, care pledează pentru centralizarea acestor îngrijiri în spitalele care au o mai mare experienţă în tratarea unor astfel de tipuri de cancer. (...)

    Calitatea îngrijirilor acordate pacienţilor afectaţi de cancer mamar sau de cancer testicular s-a ameliorat, dar s-ar mai fi putut obţine progrese în ce priveşte diagnosticul, tratamentul şi urmărirea pacienţilor. Este concluzia unui studiu efectuat de Centrul Federal de Expertiză în Îngrijirile de Sănătate din Belgia, care pledează pentru centralizarea acestor îngrijiri în spitalele care au o mai mare experienţă în tratarea unor astfel de tipuri de cancer. Potrivit acestui studiu – prezentat, pe larg, în nr. 994 al hebdomadarului bruxellez LE GENERALISTE – între 2001 şi 2004 s-a observat o uşoară ameliorare în privinţa supravieţuirii până la cinci ani a pacientelor cu cancer de sân invaziv nemetastazat. În raport cu stadiul la care cancerul mamar a fost diagnosticat, între 93% şi 64% din paciente trăiau după cinci ani. Dintre femeile suferinde însă de un cancer metastazat, după cinci ani mai trăia doar una din trei. Din păcate – arată amintitul Centru – unele practici recomandate întru ameliorarea supravieţuirii bolnavelor, evitarea recăderilor şi obţinerea de rezultate estetice mai bune n-au fost suficient utilizate. Raportul elaborat de autorii studiului arată că „în spitalele care tratează cel puţin 150 de femei pe an, supravieţuirea până la cinci ani este mult mai ridicată decât în spitalele ce tratează sub 100 de paciente anual“. Femeile aflate cu acelaşi stadiu al cancerului, dacă sunt tratate într-un spital cu mai puţină experienţă au un risc cu cca 20% mai mare de a muri în decursul a cinci ani. S-a observat că în spitalele care tratează un număr mai mare de paciente, consultaţiile oncologice multidisciplinare sunt mai frecvente, după cum se fac mai multe operaţii de conservare a sânului şi se recurge mai des la radioterapii adjuvante. Totodată, există şi unele spitale care, deşi tratează mai puţine femei, au, de asemenea, bune rezultate în ce priveşte supravieţuirea pacientelor. Şi în domeniul cancerului testicular calitatea tratamentelor se ameliorează, dar unele practici rămân neutilizate – arată acelaşi studiu. În cazul acestui tip rar de cancer supravieţuirea până la cinci ani este frecventă (cca 95%) şi e în curs de ameliorare. Şi referitor la aceste cazuri, raportul recomandă tratarea bolnavilor în spitalele care au mai multă experienţă. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe