Newsflash
Cultură

Îngemănare cuvânt-sunet

de Dr. Maria DRAGOTĂ - apr. 12 2013
Îngemănare cuvânt-sunet
   A cincea ediţie a Întâlnirilor din biblioteca ta, organizată de Fundaţia şi Editura Spandugino împreună cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi găzduită de Aula Palatului Cantacuzino, a stat sub semnul nostalgiei şi al dorinţei refacerii unităţii originare dintre cuvânt şi sunet, dintre verb şi muzică, unitate trădată de căderea omului în timp, în istorie.
   În calitate de amfitrion, Lavinia Spandonide, preşedinte al Fundaţiei Spandugino, a deschis seara cu o scurtă prezentare a proiectului Întâlnirile din biblioteca ta.
   Acad. Solomon Marcus a vorbit despre transcendenţă ca paradigmă universală, iar Éric de Rus, scriitor, teolog şi filosof de orientare fenomenologică, a descris poezia ca verb muzical. Micul pianist Henric Prager a dat măsura talentului său interpretativ, încântând audienţa. În vârstă de numai nouă ani, Henric a impresionat-o pe Elizabeth Sombart cu prilejul celui mai recent masterclass pe care pianista, în calitate de fondatoare şi preşedintă a Fundaţiei Résonnance, l-a susţinut la Bucureşti. Întâlnirea s-a încheiat cu un recital de muzică şi poezie, desfăşurat sub acelaşi semn al refacerii unităţii cuvânt-sunet, ce a luat forma unui dialog între muzica Nocturnelor lui Frédéric Chopin, în interpretarea pianistei Elizabeth Sombart, şi poemele scriitorului Éric de Rus, inspirate de această muzică, în lectura autorului. Traducerii poemelor, realizată de scriitorul C. D. Zeletin, i-a dat glas Cosmin Olinici. Iată doar unul din ele – Cuvântul din miez: Descoperire uimitoare / A Misterului fremătător / La hotarele Grăirii. / Ascultare pură / A răzbit / Până la Cuvântul din miez. / Pulsaţia Prezenţei / Vibraţia originară a vieţii / Zăvorâtă în centrul neatins. / În miezul tăcerii – / Cântul – / În albul său de văpaie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe