Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

INFORMAŢII UTILE PENTRU DIABETOLOGI

Viața Medicală
Prof. dr. Maria MOŢA vineri, 25 iunie 2010

   DIABETES CARE, vol. 3, nr. 2, ediţia în limba română, apărut în luna mai 2010, aduce în prim-plan o serie de articole foarte interesante şi în acelaşi timp utile.
   În articolul Siguranţa insulinei glargin în sarcină, un grup de cercetători canadieni din Toronto (Erika K. Pollex, Denice S. Feig, Angelika Lubetsky, Paul M. Yip, Gideon Koren) prezintă rezultatele cercetării lor privind traversarea placentei de către acest tip de insulină, folosind tehnica ex vivo a perfuzării lobulului placentar uman. În sarcină se recomandă atingerea unui bun echilibru metabolic, cu evitarea hipoglicemiei. Insulina glargin, folosită ca insulină bazală, asigură un bun echilibru metabolic, cu scăderea riscului de hipoglicemie. (...)

Se consideră că insulina nu depăşeşte bariera placentară, datorită dimensiunilor moleculare mari. Totuşi, s-a arătat că insulina bovină/porcină traversează placenta prin formarea de complexe anticorp/insulină, ceea ce duce la macrosomie fetală, în pofida unui control glicemic excelent. Preluarea insulinei în compartimentele celulare are loc în principal prin endocitoză mediată de receptor, pinocitoză şi cu ajutorul transportorilor membranari. Consecinţele posibile ale transferului placentar al analogilor de insulină, precum insulina glargin sunt teratogenitatea, imunogenicitatea, mitogenicitatea. Se ştie că modificările structurale ale insulinei influenţează afinitatea pentru receptorul insulinei şi al IGF-1. Există temeri că astfel de proprietăţi de promovare a creşterii ar putea duce la creştere fetală exagerată şi la alte efecte mitogene, dacă insulina ar traversa placenta. Rezultatele acestei cercetări au fost: insulina glargin, în concentraţii terapeutice, nu traversează placenta către compartimentul fetal. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.