Newsflash
Cultură

Infecții cu risc vital la copii

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mar. 17 2017
Infecții cu risc vital la copii
     Mortalitatea infantilă reprezintă o problemă de sănătate publică. La nivel mondial, în anul 2013, s-au înregistrat 2,7 milioane de decese. Principalii factori de risc ai mortalității neonatale sunt prematuritatea și infecțiile. O recenzie publicată în Revista Română de Boli Infecțioase numărul 4/2016 arată cât de importantă este instituirea unor măsuri de antibioprofilaxie preoperatorie și necontinuarea acestora la 24 de ore postoperator sau la 48 de ore, în cazul intervențiilor cardiace.
    Într-un alt articol, este prezentat un caz atipic de pneumonie comunitară cu germeni multidrog rezistenți – Delftia acidovorans și Stenotrophomonas maltophilia – la un copil cu vârsta de 2 ani și 3 luni. Asocierea celor doi germeni poate determina infecții cu risc vital, în special în cazul copiilor. Pacientul a fost diagnosticat și tratat în cadrul Clinicii de Pediatrie nr. 1 din Târgu Mureș. Particularitatea acestui caz constă în etiologia bacteriană rară a unei pneumonii comunitare la un pacient imunocompetent. Articolul arată importanța unui diagnostic bacteriologic corect cu izolarea germenilor și instituirea tratamentului adecvat după efectuarea unei antibiograme.
    Numărul de față prezintă și rezultatele proiectului de cercetare „PN II PT PCCA 88|2011”, desfășurat în perioada 2011–2016 în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” București. Studiul a fost efectuat pe două populații de pacienți diagnosticați cu ciroză hepatică VHC, aflați în stadiul de fibroză F4. A fost urmărită eficiența terapiei cu Peginterferon și Ribavirină comparativ cu DAA (direct acting antiviral). DAA au fost pentru prima oară disponibile în anul 2013. Rezultatele acestui studiu au dovedit superioritatea terapiei prin scăderea perioadei de tratament și a efectelor adverse.
    În același număr mai sunt abordate subiecte precum: tratamentul infecțiilor ulcerelor venoase, studiu desfășurat în cadrul secției de chirurgie plastică a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. dr. Agrippa Ionescu”; studiu de caz despre complicația neurologică la o pacientă cu infecție HIV; studiu clinic de determinare a celui mai specific și sensibil test fenotipic pentru determinarea tulpinilor de enterobacterii rezistente la carba­mazepine.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe