Newsflash
Cultură

Îndoctrinarea naşte monştri

de Geo VASILE - iun. 6 2013
Îndoctrinarea naşte monştri
   Mohammed Moulessehoul (n. 1955), mai cunoscut ca prozator sub pseudonimul feminin Yasmina Khadra (adoptat din cauza cenzurii), este un fost ofiţer al armatei algeriene, care a cunoscut – ca martor direct – sângerosul război civil din ţara sa natală. A debutat în 1997, cu romanul „Morituri“, căruia i-a urmat la scurt timp „De două ori alb“. Devine cunoscut mai întâi în Franţa, unde s-a autoexilat, apoi în toată lumea. Câteva din romanele sale, „L’imposture des mots“, „L’écrivain“, „Les hirondelles de Kaboul et Cousine K“, publicate la mari edituri pariziene, s-au bucurat de un succes neaşteptat. Ne-am oprit la romanul său din 2005 (Éditions Julliard), Atentatul, tradus fără cusur de Ileana Cantuniari pentru Editura Trei. Un thriller politic scindat în 16 capitole, ce se citeşte cu sufletul la gură, ţinând cont şi de extrema actualitate a temei (a se vedea revoluţia de iasomie ce a degenerat într-un atroce război civil în Libia, Siria, Mali etc.). Khadra decriptează mecanismele ce pot conduce o persoană în aparenţă ataşantă, blândă şi generoasă – ne referim la soţia protagonistului-narator – să-şi mascheze ermetic dublura incredibilă, orbită de cauza fanatismului islamist.
   Romanul are ca punct de plecare un fast-food aglomerat din Tel Aviv. Clientela din ziua aceea s-a nimerit a fi formată majoritar din copii de şcoală ce sărbătoreau un eveniment de-al lor. O femeie detonează centura de explozibil pe care o ascundea la brâu sub o rochie pentru gravide. Bilanţul acestui atac sângeros: cam 20 de morţi şi zeci de răniţi. Aceştia din urmă sunt transportaţi la cel mai apropiat şi reputat spital din Israel, unde operează ore-n şir chirurgul Amin, un israelian de origine arabă, încercând să salveze cât mai multe vieţi. Acea zi i se pare extenuantă, fără sfârşit.
   Dar ceea ce era mai rău urmează după ce se va întoarce la îmbietoarea, confortabila sa vilă: este chemat de urgenţă la spital. Poliţia israeliană îl informează în privinţa autorului (autoarei) atentatului. Acea kamikaze nu a fost alta decât Sihem, soţia lui. Pentru doctorul Amin, acest comunicat echivalează cu o brutală coborâre în iad. Arabul, israelian model, redevine din acel moment suspectul fiu al beduinului de care se detaşase prin întreaga lui evoluţie ca tânăr student la medicină şi apoi ca eminent chirurg.
   Şi totuşi, nimic n-o predestina pe Sihem să devină un soldat sinucigaş al Intifadei. Aparent impecabil integrat în sânul societăţii israeliene în ciuda contextului politic exploziv, bucurându-se de o invidiabilă siguranţă materială, cuplul Amin-Sihem părea unul realizat. În ciuda rădăcinilor sale arabe, Amin era perfect asimilat de colegi şi extrem de apreciat. Reuşita în plan social şi profesional a lui Amin se pare că are darul de a-i obnubila percepţia realităţii, atât în privinţa felului de a fi fost tot timpul „monitorizat“ de autorităţile israeliene, cât şi al detaşării de propriul popor de origine, de nemântuita suferinţă a triburilor din care se trăgea. Şi, ceea ce e mai tragic, Amin nu şi-a dat nicio clipă seama că soţia lui iubitoare se lăsase înregimentată în rezistenţa palestiniană. Fragila integrare a chirurgului-protagonist al romanului în societatea israeliană, scump dobândită, se face ţăndări în ziua în care Sihem comite acel act sinucigaş şi ucigaş deopotrivă. Amin, devenit subit soţul unei teroriste, este rejectat de cea mai mare parte a prietenilor (cu excepţia unei colege, israeliana Kim, camarad desăvârşit la bine şi la rău, ce se oferă să-i fie alături, inclusiv sufleteşte, unul dintre cele mai reuşite roluri secundare aduse pe scena romanului de scriitorul algerian).
   Nevenindu-i să creadă, Amin refuză la început să accepte că soţia sa a putut comite un act atât de odios. Dar este nevoit în cele din urmă să se resemneze în faţa dureroasei evidenţe. Sihem este una şi aceeaşi persoană cu cea care a provocat masacrul. Sacrificiul soţiei i se pare lui Amin un ultragiu absurd adus unui ideal pacifist pe care el îl credea împărtăşit şi de partenera sa de viaţă. Distrus, decide să-i caute pe cei care au fost în stare să spele creierul soţiei sale. Va da astfel cu ochii de o lume de o violenţă extremă, cea a unor imami mobilizând triburi întregi pentru jihad şi miliţieni gata antrenaţi pentru a-şi da viaţa pe altarul cauzei palestiniene.
   Căutarea adevărului îl va conduce în miezul conflictului israeliano-arab, în oraşele unde se trage şi se varsă sânge nevinovat – tip Betleem sau Jenin. El (re)descoperă dimensiunea dramatică a disperării propriului popor, o nefericire pe care o pierduse din vedere, în numele ascensiunii sale profesionale şi a fericirii alături de frumoasa Sihem. Nu va putea însă cunoaşte niciodată adevărul, căci va fi victima unui tir de rachete israeliene ce avea drept ţintă maşina unui imam-predicator. Maşina sare în aer cu imam cu tot. Amin, aflat în preajma acestuia, este şi el rănit mortal. Îşi făcuse loc prin mulţimea ce participase la predica incendiară a acestuia, cu intenţia de a-l interpela despre îndoctrinarea şi moartea lui Sihem. Cu alte cuvinte, din clipa în care plecase din Tel Aviv, Amin plecase de fapt în căutarea propriei morţi. Nimic şi nimeni nu-l mai putuse opri, nici măcar lucida şi tandra Kim. Odată cu explozia din fast-food, explodase şi cuplul Amin-Sihem.
   Două destine aruncate în aer în numele urii şi răzbunării unor oameni ce, culmea, au origine comună, ne spune autorul: orice evreu din Palestina este puţin arab şi niciun arab din Israel nu poate pretinde că nu este puţin şi evreu. Şi totuşi, între aceste popoare continuă să se caşte o prăpastie în privinţa coabitării la care sunt condamnate nu numai de profeţii veterotestamentari, ci şi de regulile elementare ale vieţii.
   Atentatul este o carte tristă şi emoţionantă. Scriitura alertă, bogată în portrete memorabile deşi abia schiţate din câteva tuşe, se derulează pe fundalul complexităţii situaţiei din Orientul Mijlociu. Khadra ştie să evite discursivitatea şi partizanatul şi totodată să exploreze universul şi mentalul protagonistului: după naufragiul vieţii şi iubirii sale, Amin nu-şi va mai găsi liniştea, nu va mai fi nicicând cel de dinainte. Vrea să înţeleagă (cu preţul propriei vieţi, din păcate) cum a putut fi recrutată „normala“, eleganta şi sociabila Sihem în acea pepinieră de fanatici. Investigaţiile lui Amin îl duc la descoperirea a ceea ce el evitase prin opţiunea unui alt mod de a trăi şi care îl pusese la adăpost de sărăcie, integrism religios, demenţa ucigaşă a oamenilor, prostia crasă atât a insurgenţilor, cât şi a militarilor. El refuză să intre în acest joc de-a masacrul, dar începe să înţeleagă. Atentatul este un roman, dar mai ales o mărturie de o dureroasă, implacabilă actualitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe