Newsflash
Cultură

În vizor: iubirea

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - feb. 27 2013
În vizor: iubirea
   O emisiune de vineri seara e intitulată „Lumea pe verticală“, cu numele realiz­a­torului – Cristian Curte – spus repetat. Celelalte nume nu se spun deloc: al omului de la pupitrul tehnic, al „telefo­nistei“/„telefonistului“ care primeşte şi sistematizează mesajele de la ascultători. Lumea pe verticală se deosebeşte întrucâtva de lumea pe orizontală?  
   Aflăm că în centrul atenţiei va fi dragostea creştină, despre care ne va vorbi părintele Vasile Gavrilă. Cristian Curte vrea să afle de la bun început „cum se defineşte dragostea“, dar ceea ce urmează nu e o „definire“, ci o frumoasă alăturare: „Dragostea este Dumnezeu“, „Dumnezeu este iubire“. Nevoia de precizie înaintează: iubirea este o „relaţie interpersonală până la a te jertfi pentru cineva“. (Ca să poată fundamenta „o relaţie“, credeam, iubirea este trăire, sentiment, stare de spirit; dar să nu uităm nici prostul obicei ca şi soţiile cel mai puţin iubitoare ale oamenilor importanţi să se „jertfească“, adică să fie înmormântate de vii împreună cu soţul decedat)  
   „Trebuie să te iubeşti şi pe tine însuţi?“ – se întreabă, plin de nedumeriri jucate, realizatorul. Da, în Vechiul Testament se spune să-ţi iubeşti semenii „ca pe tine însuţi“. Vag, preotul sugerează că ar exista o iubire de sine corectă şi una greşită, dar timpul nu-i permite să zăbovească asupra deosebirilor dintre ele şi atunci recurge la principii şi la „porunci“: Cea mai mare poruncă este să-L iubeşti pe Domnul Dumnezeu; a doua poruncă este „să te iubeşti pe tine însuţi“ şi „Poruncă nouă vă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul“. Om cu o bogată experienţă de viaţă, realizatorul opinează că asemenea iubiri „nu se prea văd între creştini, între oameni în general“. Preotul crede că iubirea e împiedicată de „limitele umanului“. Creştinii „nu ajung să atingă idealul pe care Dumnezeu l-a oferit ca om. Neputinţa omenească, slăbiciunea, ne împiedică“. Continuă, însă, liniştitor: „Există oameni capabili. Am întâlnit. Dar e atât de multă ură încât îi acoperă“. Unii, prea puţini, ajung la desăvârşire, însă ei „se retrag sau se fac necunoscuţi, au o iubire smerită, nu fac tam-tam. Cel mai mare zgomot îl face ura“. (Aceia care cred că religiozitatea e înnăscută în fiinţa umană ar putea fi interesaţi – cred – de procurarea unor potenţiale mijloace spirituale antizgomot, în privinţa urii.)
   Exprimând întru totul gândurile ascultătorilor săi, realizatorul întreabă: „De ce e atât de greu (să fim iubitori), dacă Dumnezeu ne-a creat pentru dragoste?“. Răspunsul vine din nou sub formă de principii: „Omul este capabil de iubire. Fără iubire, omul e mort sufleteşte. Iubirea este potenţial dată omului“. Dar apar lipsuri şi determinisme. Obstacolele sunt opera diavolului, care este „ucigător de oameni“. Părintele Stăniloaie spune însă că „Motorul tuturor păcatelor este egoismul – iubirea de sine“. (Invitatul precizează că egoismul este „iubirea de sine greşită“.)
   Iubirea între sexe interesează cu deosebire lumea de azi, afirmă realiza­torul, precum şi iubirea... unisex. Discuţia înaintează convingător, cu argumente privind sfinţenia şi castitatea iubirii celei adevărate, castitate concomitent fizică, psihică şi spirituală, a celor doi soţi, „izvorâtă din iubirea faţă de Dumnezeu“. Legea firii este violată însă de homo­sexuali.
   Când prin telefon intră ascultătorii, lucrurile par să se complice. Unul nu vrea să admită că ne tragem cu toţii din Adam şi Eva, pentru că asta ar însemna, spune dânsul, că relaţiile dintre fiii şi fiicele primei perechi umane au fost incestuoase. Invitatul cade în capcana vulgarizării şi, renunţând la principii şi metafore, afirmă că oricum „oamenii aceia erau mult mai păcătoşi“. (Acest palier al dezbaterii îmi aminteşte de năbădăioasa polemică a „ombilicalilor“ în legătură cu Adam, dacă primul om a avut sau n-a avut buric.) Emisiunea se termină fără prea multe clarificări, din păcate, şi mult înainte de a trece prin filtrul creştin celelalte ipostaze ale iubirii, în afara iubirii de sine şi a iubirii de partener: iubirea de prieteni, de vecini, de înaintaşi, de însemnele sacre ale ţinutului natal, iubirea de urmaşi (faţă de tinerii planetei), şi chiar iubirea de duşmani (O, Doamne, ce duşmani ne putem fi, uneori, nouă înşine, apropo de iubirea de sine!).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe