Newsflash
Cultură

În rolul falsului disident

de Candid STOICA - iul. 1 2016
În rolul falsului disident
     La vârsta la care oamenii venerabili își îngrijesc reumatismul sau afecțiunile cardiace, profesorul Radu Iftimovici își publică producția teatrală de-o viață, într-un volum intitulat „Ah, ce bine e să faci amor pe ploaie“. După ce a tipărit masivul tratat de „Istoria universală a medicinii și farmaciei“, premiat de Academia Română, profesorul Iftimovici a creat acest volum alcătuit din patru piese: cea care dă titlul volumului, „Crimele Agathei Christie“, „Amurg după scăpătat“ și „Curve de lux“.
     Cea din urmă piesă a prilejuit, în urmă cu zece ani, un spectacol al primului teatru particular înființat după revoluția din decembrie ʼ89 – Teatrul Incomod, care a declanșat un scandal atât din cauza titlului, cât mai ales conținutului său antiilescian și antifesenist. Niciun director de teatru și niciun regizor al vechilor generații n-au avut curajul să aducă în scenă o asemenea piesă, iar autorul, ajuns la disperare, a realizat-o într-un spectacol cu propriile forțe și cu ajutorul unei echipe entuziaste de actori, din care a făcut parte și minunatul Iurie Darie, plecat prematur dintre noi. Spectacolul a fost promovat în sălile teatrelor din București, Timișoara, Iași, Chișinău etc.
     Textul incendiar este despre profitorii revoluției, falșii disidenți, vechea securitate care se strecurase în viața oamenilor, despre problema spinoasă a dosarelor, care nici astăzi nu ne dă pace și revine la suprafață ca leșul celui înecat, întunecând viața multora.
     Cenaclul dramaturgilor „Dragon 2“ (dramaturgi goniți), găzduit de Clubul Calderon (Casa de Cultură a sectorului 2), a oferit la 13 iunie, odată cu împlinirea a zece ani de la premieră, o nouă lectură textului revăzut, cu multe elemente adăugate de autor. De data asta, rolul falsului disident, racolat de elemente ale vechii securități, existente în mai toate sectoarele de conducere ale regimului ilesciano-fesenist, ajutat să ajungă academician și apoi trimis ambasador într-o țară occidentală, a fost interpretat cu aplomb, cu un glas bine pozat, impresionant, de excelentul actor Mircea N. Crețu. Rolul soției sale, care l-a spionat o viață întreagă, oferind regulat note informative securității, a fost interpretat cu dramatism, nerv și sinceritate dezarmantă de actrița Maria Rotaru, care a oferit un adevărat recital. Ce păcat că un talent ca al Mariei Rotaru nu este folosit de teatrele profesioniste. De fapt, ea a jucat în spectacolul din urmă cu zece ani, când din varii necesități a fost înlocuită cea care a participat la premieră, Monica Ghiuță. În rolul unei franțuzoaice vindicative, fiica unui mare profesor universitar, autor al unor însemnate vitriolante la adresa „geniului carpatin“, din cauza cărora i s-a înscenat un proces în care a fost acuzat de homosexualitate, Doina Ghițescu și-a desfășurat toată gama talentului ei de excepție. Mircea Constantinescu a interpretat sobru, cu zeci de nuanțe subtile, fără exagerări inutile, rolul unui nefericit pictor cu înclinații homosexuale, a căruit carieră este distrusă de omnipotenta securitate.
     Personal, am realizat un rol desenând în filigran un destin, un prototip care întruchipează vechea securitate reînnoită – Popescu, cel care se vrea salvator al neamului românesc. Lectura dramatizată a fost dirijată de subsemnatul și s-a bucurat de prezența în public a regizorilor Lucian Ghiurchescu, venit din Copenhaga, și Dan Puican, dar și a sensibilului poet Constantin Capița. Au mai asistat umoristul Denis Dinulescu, însoțit de excelenta actriță Florentina Tămase, și teatrologul Vera Molea, autoarea unor substanțiale volume despre personalități ale teatrului românesc. Mai toți cei prezenți și-au exprimat regretul că un asemenea text, extrem de actual, nu este reprezentat pe scena Teatrului Național. Efectele sonore, zgomotele și muzica au fost realizate de prof. dr. Octavian Buda, președintele Societății europene de istoria medicinii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe