Newsflash
Cultură

În preludiul stagiunii

de Anca FLOREA - sept. 12 2016
În preludiul stagiunii
   A venit toamna și odată cu ea se pregătește deschiderea stagiunii, programată, în general, în primele zile de octombrie. Dar până atunci ne bucurăm de un preambul care ne rezervă surprize din cele mai diverse. Spre exemplu, la Opera Națională din București, înainte de galele ce vor inaugura stagiunea teatrului, publicul este invitat să urmărească șase reprezentații cu opereta „Văduva veselă“ de Lehar, în regia lui Andrei Șerban și în interpretarea ansamblului Operei din Iași. Premiera spectacolului va avea loc la 9 septembrie.
    În paralel se va desfășura concursul de dirijat „Jeunesses musicales“, a cărui finală va avea loc la Ateneu cu spectacolul orchestrei Filarmonicii. Aceasta ne pregătește la rândul său noi spectacole: actul întâi din opera „Parsifal“ de Wagner, cu Cristian Badea la pupitru, va putea fi ascultat în primele zile ale lunii octombrie, cu aceiași soliști aplaudați anul trecut. Iar în luna noiembrie sunt programate spectacole din opera „Atilla“ de Verdi. În plus, spre sfârșitul lunii septembrie, timp de nouă zile, la sala Radio vor evolua ansambluri binecunoscute în cadrul festivalului „RadiRo“.
    Zilele trecute, apreciatul violoncelist Răzvan Suma s-a aflat în Elveția, susținând două concerte la castelul Murten, alături de Orchestra Simfonică din Berna sub conducerea lui Mario Venzago. Programul a cuprins opusuri de Mozart, Draeseke, Wagner, dar și „Dublul concert“ de Brahms, în care solistul român a cântat împreună cu violonista elvețiană Kamilla Schatz. Și dacă am vorbit despre interpreți români în străinătate, trebuie menționat faptul că stagiunea de la Staatsoper, Viena, se va deschide la 4 septembrie cu „Turandot“de Puccini, sub bagheta lui Marco Armiliato. În rolul cuplului central apar Olga Bezsmertna și Johan Botha (aplaudat și la București în festivalul „Enescu“), iar basul Dan Dumitrescu va susține rolul lui Timur. Iar din 29 septembrie se va pune în scenă „Aida“ de Verdi, cu soprana Violeta Urmana și basul Sorin Coliban în rolul unui impunător Ramfis. De altfel, soliștii români ai Operei vieneze se regăsesc frecvent pe afișul curent.
    Se prea poate ca melomani români să fi asistat și la serile Festivalului de la Salzburg, ofertante în spectacole precum „Nunta lui Figaro“ de Mozart sau „Faust“de Gounod. În cadrul festivalului au concertat celebre orchestre precum Filarmonica din Berlin dirijată de Simon Rattle, Concertgebouw din Amsterdam, sub bagheta lui Daniele Gatti, Mozarteum, cu Sir Neville Marriner la pupitru, sau Gewandhaus din Leipzig. Din fericire, sunt interpreți pe care am avut bucuria să-i ascultăm și la București sau îi vom descoperi în 2017.
    Cei care preferă să stea acasă și să vizioneze online spectacolele preferate vor avea surpriza de a putea urmări în direct toate etapele din Concursul „Enescu“ de la București, pe site-ulmedici.tv.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe