Newsflash
Cultură

În lumea muzicii camerale

de Anca FLOREA - aug. 10 2015
În lumea muzicii camerale
    De-a lungul timpului s-a remarcat faptul că revenirea violonistei Mihaela Martin pe podiumul românesc de concerte a constituit un punct de atracție constant, fie că era vorba despre concerte în stagiunea simfonică, fie de seri de recital, așa cum s-a confirmat și în apariția sa în cadrul micro-stagiunii „Vara magică“, derulată sub cupola Ateneului. De data aceasta, a evoluat alături de pianista Elena Bașkirova-Barenboim, o noutate și deopotrivă un (alt) punct de interes, prin faptul că aceasta este fiica celebrului pianist Dimitri Bașkirov și poartă (și) numele omniprezentului pianist-dirijor Daniel Barenboim. Partener le-a fost violoncelistul Istvan Vardai, în trio-uri de mare frumusețe.
     Pentru început, un public numeros și avizat a ascultat Sonata pentru vioară și pian de Mozart, apreciind sunetul rotund, tehnica performantă, frazarea și expresia conferită fiecărei secțiuni, precum și echilibrul perfect în relaționarea celor două instrumentiste, păstrată în linia redării elegante și (poate) mai obiectivate.
     Au urmat Trio cu pian în do minor de Brahms și, după pauză, Trio cu pian op. 99 în sol major de Schubert. În ambele s-au remarcat coordonarea precisă, fluența și omogenitatea discursului sonor, realizat de instrumentiștii excelenți, optând, în special în opusul schubertian, pe sensibilitatea și încărcătura trăirilor tipic romantice, preferând și în acest caz o interpretare deosebit de bine conturată, fără risipă de rafinamente sau subtilități. Au rezultat astfel versiuni pline de vitalitate, cu accente dramatice sau învolburări alerte, alternând cu pagini de introspecție calmă, expusă cu simplitate și profesionalism.        
     Plină de viață și temperament, Mihaela Martin a rămas aceeași violonistă puternică și talentată, de altfel una dintre puținele noastre instrumentiste care, afirmate ca soliste de anvergură în urmă cu ani, s-au menținut „în lumina reflectoarelor“, desfășurând și astăzi o activitate artistică bogată, în special în sfera camerală, adesea în compania soțului său, reputatul violoncelist Frans Helmerson. Având o îndelungată experiență pedagogică, mulți tineri români s-au perfecționat  la clasa pe care ea o conduce la Universitatea din Köln. În seara din „Vara magică“ a cântat alături de o pianistă „de forță“, cu un tușeu cald și mai ales cu o coloristică expresivă remarcabilă, precum și cu un tânăr violoncelist, beneficiind de un sunet generos și o suplețe interpretativă demnă de admirat.
     La finalul unui program de „mare“ muzică în care, întâmplător sau nu, creații vieneze au încadrat o partitură a unui sobru clasic-romantic german, spectatorii au aplaudat îndelung, rechemând artiștii „la rampă“, dar au regretat că aceștia nu au acordat și... bisul tradițional.
     A fost o primă întâlnire cu muzică de cameră în cadrul unui festival care, o săptămână mai târziu, a prelungit farmecul triourilor prin cvartetele propuse de ansamblul „Raro“, format, de asemenea, din instrumentiști binecunoscuți melomanilor noștri. Iar în 5 august, ne vom bucura de reîntâlnirea cu pianistul Valentin Gheorghiu și invitații săi, într-o seară camerală specială.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe