Cartea dlui dr. Richard Constantinescu SENSUL DURERII (ediţia II-a revăzută şi adăugită, Editura Cronica, Iaşi, 2010) – face parte din lucrările ce reflectă, în acelaşi timp, o diversitate de apoftegme, meditaţii, impresii, note, reflecţii, ipoteze despre subiectul situat central în istoria medicinii dintotdeauna şi de azi: durerea. (...)"> În căutarea sensului durerii - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

În căutarea sensului durerii

de Prof. dr. Constantin ROMANESCU - dec. 24 2010
În căutarea sensului durerii

   Cartea dlui dr. Richard Constantinescu SENSUL DURERII (ediţia II-a revăzută şi adăugită, Editura Cronica, Iaşi, 2010) – face parte din lucrările ce reflectă, în acelaşi timp, o diversitate de apoftegme, meditaţii, impresii, note, reflecţii, ipoteze despre subiectul situat central în istoria medicinii dintotdeauna şi de azi: durerea. (...)

    Cartea dlui dr. Richard Constantinescu SENSUL DURERII (ediţia II-a revăzută şi adăugită, Editura Cronica, Iaşi, 2010) – face parte din lucrările ce  reflectă, în acelaşi timp, o diversitate de apoftegme, meditaţii, impresii, note, reflecţii, ipoteze despre subiectul situat central în istoria medicinii dintotdeauna şi de azi: durerea.
   Autorul, pe care îl ştiu un neliniştit cercetător, harnic muncitor al medicinii şi în permanenţă întrebător şi meditativ, a reuşit o adevărată performanţă, adunând în volumul de faţă o enciclopedie a durerii privite în toate sensurile menţionate mai sus. Subiectul, se ştie, a fost cercetat de când lumea, dar colegul Richard Constantinescu face în această carte o adevărată disecţie a acestui complex sindrom. Are calitatea de a ieşi din universul strict medical, de a urmări subiectul în mai toate înţelesurile sale, de a-i căuta, cum se spune, sensurile, unificându-le într-un titlu cu un înţeles amplu filosofic, Sensul durerii. Numai tentativa de a cuprinde un astfel de subiect vast este practic închinată unei probleme atât de întinse încât pare fără început şi fără sfârşit. Poate că se pretează o astfel de tentativă unui autor „îmbătrânit“ în concepte medico-filosofice. Richard Constantinescu dovedeşte că o astfel de interpretare este îngustă. El este un tânăr şi peste tot în scrierile sale se întâlneşte tinereţea erudită plină de întrebări îndrăzneţe.
   M-am bucurat când am citit această carte. Deşi trăim într-o lume în care tineretul se împarte în nimicuri, în care junii îşi consumă energia în acte de pură distracţie, îndepărtându-se de la esenţa trăirii, există şi tineri ca Richard Constantinescu, care ne prezintă un adevărat compendiu ce reflectă imaginea unui medic interesat în aceeaşi măsură de religie, de filosofie, de artă, de ştiinţă, de medicină, pe care le leagă într-o remarcabilă sinteză.



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe