Newsflash
Cultură

Împreună, într-o Europă a diversităţii culturale

de Dr. Raluca BULEA - dec. 13 2011
Împreună, într-o Europă a diversităţii culturale
   În cadrul Uniunii Europene, statele membre acţionează, politic şi economic, ca unul singur. Când vine vorba însă de aspectele culturale, situaţia se nuanţează şi identitatea fiecăruia este respectată cu sfinţenie, iar limba naţională este cel dintâi exponent al acestei individualităţi. Pentru a celebra diversitatea lingvistică a Europei şi a promova învăţarea limbilor străine, Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au organizat în 2001 Anul European al Limbilor, la sfârşitul căruia s-a stabilit marcarea în fiecare an a Zilei europene a limbilor, celebrată de-a lungul şi de-a latul continentului la 26 septembrie. Astfel, cele 47 de state care alcătuiesc Consiliul Europei au posibilitatea ca, împreună, să îşi prezinte limba şi particularităţile culturale legate de aceasta, într-un complex de evenimente destinate publicului de toate vârstele: spectacole, animaţii pentru copii, jocuri de toate felurile, cursuri de limbi străine, conferinţe, precum şi emisiuni la radio şi televiziune.
   Obiectivele stabilite, în legătură cu această zi, se referă la conştientizarea importanţei învăţării şi diversificării gamei de limbi străine cunoscute, pentru a creşte plurilingvismul şi înţelegerea interculturală, promovarea diversităţii lingvistice şi culturale din Europa, care trebuie conservată şi transmisă mai departe, precum şi încurajarea învăţării limbilor străine atât în cadrul şcolii, cât şi în afara ei, pe tot parcursul vieţii, pentru nevoi legate de carieră, de mobilitate profesională, dar şi pentru plăcere şi călătorii.
   Sărbătorită şi în România de câţiva ani, Ziua europeană a limbilor a marcat în 2011, la împlinirea unui deceniu, o premieră. Dacă în ocaziile anterioare fiecare institut cultural organiza propriul program, independent de ceilalţi, acum s-a convenit pentru o manifestare în comun, deşi nu a avut loc la data tradiţională de 26 septembrie, ci câteva săptămâni mai târziu. Ceea ce ar fi putut în alte condiţii să dezbine, să creeze neînţelegeri, să provoace chiar catastrofe, a fost de această dată un motiv de a petrece câteva ore în acelaşi spaţiu, în care fiecare a continuat totuşi să vorbească… pe limba lui. Cadrul de desfăşurare a activităţilor puse la cale cu ocazia ediţiei bucureştene a „Zilei europene a limbilor 2011“ a fost de o parte şi de alta a aleii Alexandru, la sediile primitoare ale Institutului Italian de Cultură şi Institutului Cultural Român, care i-au adus sub acelaşi acoperiş şi pe ceilalţi parteneri la eveniment: Institutul „Cervantes“, Institutul Polonez, British Council, Centrul Cultural Maghiar şi Institutul „Goethe“. Faptul că toate instituţiile participante s-au prezentat în faţa publicului interesat în acelaşi loc a făcut să se producă realmente un schimb cultural, în care să se poată vedea deosebirile, dar şi unele asemănări, chiar neaşteptate, între limbi şi culturi.
   Într-o frumoasă sâmbătă de toamnă, care te îndemna din plin să nu rămâi închis în casă, în sediul primitor al Institutului Cultural Român au fost instalate standurile tuturor institutelor partenere la eveniment, pregătite pentru o zi de plimbare printre obiceiuri şi cuvinte. Jocuri de tipul „Ştiaţi că…“, karaoke în maghiară şi polonă, scrabble spaniol, bingo, puzzle în germană, dar şi demonstraţii de dansuri tradiţionale sau exemplificări gastronomice cu mâncăruri tipice – toate au făcut deliciul publicului, indiferent de vârstă. În acest fel, cu ajutorul poveştilor, dar şi al muzicii, dansului, fotografiei, filmelor, folosindu-se de toate simţurile, participanţii au încheiat ziua ştiind puţin mai mult despre civilizaţiile ţărilor prezente la eveniment.
   În tot acest timp, în spaţiul amenajat în incinta Institutului Italian de Cultură, cuvintele se aflau la conducere, deoarece se desfăşurau, din jumătate în jumătate de oră, lecţii deschise de limbi străine: italiană, maghiară, germană, polonă, engleză, spaniolă şi, bineînţeles, română, lecţii care s-au succedat pe întreg parcursul zilei.
   Spre seară, la încheierea programului propus, gazde şi invitaţi nu îşi mai puteau dori decât un singur lucru: să aibă din nou o asemenea zi şi anul următor!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe