Newsflash
Cultură

Implicațiile tulburărilor respiratorii în somn

de Dr. Ramona UNGUREANU - oct. 7 2016
Implicațiile tulburărilor respiratorii în somn
   Recent, la Editura Academiei Române a avut loc lansarea monografiei Tulburările respiratorii în somn. Evenimentul s-a desfășurat în sala Bibliotecii Centrale a Academiei Române, în prezența unor marcante personalități din domeniul academic, medical, cultural și artistic. Subiectul, de interes medical dincolo de aspectul anecdotic, este unul cu implicații sociale importante, având în vedere propunerile legislative ale Uniunii Europene de interzicere a dreptului de a conduce autovehicule pacienților cu sindroame de apnee obstructivă în somn neglijate sau netratate.
    Lucrarea „Tulburările respiratorii în somn“ este o monografie elaborată de un grup prestigios de zece autori, sub coordonarea prof. dr. Codruț Sarafoleanu. De precizat că în peisajul literar medical românesc se simțea acut nevoia unei astfel de monografii, având în vedere frecvența din ce în ce mai mare a patologiei respiratorii în somn, în condițiile stilului de viață modern care predispune la sedentarism, obezitate și implicit colaps al căilor aeriene.
    Lucrarea este structurată ca un algoritm diagnostic și terapeutic. Se prezintă etiologia și modalitățile de diagnosticare corectă a acestor entități patologice, pentru a se detalia ulterior și posibilitățile de tratament chirurgical. Procedurile chirurgicale includ chirurgia din sfera ORL, chirurgia bariatrică și oro-maxilo-facială. Se insistă asupra protezării ventilatorii non-invazive, dar și asupra problemelor anesteziologice care pot să apară la această categorie de pacienți.
    Un loc aparte îl are capitolul care abordează tulburările respiratorii în somn la copil, știut fiind faptul că această patologie poate afecta copiii din orice categorie de vârstă și are o incidență crescută în populația pediatrică. Monografia „Tulburările respiratorii în somn“ este utilă atât specialistului otorinolaringolog, cât și medicilor pneumologi, chirurgi, anesteziști sau generaliști. Este redactată clar, succint, dar în același timp trece în revistă informațiile esențiale pentru un diagnostic și un abord terapeutic corect și complet al tulburărilor respiratorii în somn. Având în vedere creșterea importantă a frecvenței acestor afecțiuni și mai ales a interesului medical pluridisciplinar, odată cu dezvoltarea posibilităților de investigații moderne disponibile și în România, consider această monografie o apariție necesară și foarte utilă celor interesați de acest subiect de patologie.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe