Inaugurarea Salonului artiştilor fotografi din Bucureşti, produsă chiar de Ziua artei fotografice în România, i-a adus laolaltă, pentru prima dată, pe pasionaţii de fotografie reuniţi în cele trei cluburi existente în Capitală. La mică distanţă în timp, la Institutul Balassi, în cadrul Zilei culturii maghiare, a avut loc vernisajul celei de-a şaptea ediţii a Salonului internaţional al artiştilor fotografi români şi maghiari de pretutindeni. Mai multe detalii la rubrica Institute culturale.

"> Imagini fără frontiere - Viața Medicală
Cultură

Imagini fără frontiere

de Dr. Raluca BULEA - feb. 13 2013
Imagini fără frontiere

Inaugurarea Salonului artiştilor fotografi din Bucureşti, produsă chiar de Ziua artei fotografice în România, i-a adus laolaltă, pentru prima dată, pe pasionaţii de fotografie reuniţi în cele trei cluburi existente în Capitală. La mică distanţă în timp, la Institutul Balassi, în cadrul Zilei culturii maghiare, a avut loc vernisajul celei de-a şaptea ediţii a Salonului internaţional al artiştilor fotografi români şi maghiari de pretutindeni. Mai multe detalii la rubrica Institute culturale.

   Trăim într-o lume în care imaginile se perindă în jurul nostru indiferent de ceea ce facem sau de locul în care ne aflăm. Vedem lucruri frumoase sau urâte, agresive sau relaxante, plăcute sau dizgraţioase, imortalizate pe cele mai diferite suporturi, până în punctul în care ne simţim atât de invadaţi de aceste informaţii vizuale, încât ajungem să tânjim după o pauză. Şi atunci ridicăm ochii la albastrul cerului, la albul vesel al fulgilor de zăpadă sau la delicateţea unei flori şi la firul ierbii, atunci când anotimpul ne-o permite. Cu toate acestea, suntem – fiecare dintre noi – producători de multe imagini şi încă ne face plăcere să privim, într-o expoziţie, fotografii aşezate acolo din dorinţa de a ne emoţiona, de a ne sensibiliza, de a ne transmite un mesaj sau de a ne face să vedem lucrurile altfel decât suntem obişnuiţi să o facem. Aceasta a fost şi menirea Salonului artiştilor fotografi din Bucureşti, organizat de Fotoclubul Clar de Bucureşti, sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR), care s-a bucurat de participarea iubitorilor de foto­grafie din capitală şi din judeţul Ilfov. Fiind parte inte­grantă a festivalului naţional cu participare internaţională „Luna Fotografiei“, ajuns la a patra ediţie, Salonul s-a desfăşurat sub auspiciile Fe­deraţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP) şi sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
   Vernisat în prezenţa unui public numeros, de toate vârstele, Salonul i-a adus laolaltă, pentru prima dată, după spusele lui Eugen Negrea, noul preşedinte AAFR şi sufletul evenimen­tului, pe pasionaţii de fotografie reuniţi în cele trei cluburi existente în capitală: Asociaţia „Bucureştiul meu drag“, Fotoclubul Clar de Bucureşti şi... Arfomed – Clubul de Artă Fotografică al Medicilor (reprezentat cu această ocazie de prof. dr. Mircea Cinteză, dr. Mihail Mihailide şi semnatara acestor rânduri). Fiecare dintre participanţi a avut pe simeze câte o fotografie, selectată de juriul Salonului, iar restul de trei din cele patru trimise au putut fi vizionate în forma unor serii de proiecţii desfăşurate în spaţiul pus la dispoziţie cu generozitate de magazinul F64.
   Tema Salonului a fost la libera alegere a celor care au dorit să fie prezenţi în cadrul acestui eveni­ment deosebit şi să împărtă­şească publicului câte ceva din propriile trăiri şi viziuni despre arta fotografică. În acest fel, parcurgerea expoziţiei ne-a făcut să mergem de la alb-negru spre culoare şi înapoi, printre portrete, instantanee, detalii arhitectonice şi fragmente de natură, jocuri de linii şi compoziţii geometrice. Cu scene de stradă, desprinse din viaţă, sau de căutări realizate în studio, expoziţia a pus în evidenţă, tocmai prin această varietate a subiectelor abordate, tot ceea ce îi preocupă din punct de vedere artistic pe amatorii de fotografie din Bucureşti şi ce doresc ei să arate privitorilor.
   Momentul inaugurării salo­nului a fost legat de ziua de 11 ianuarie, care, din 2010, a fost declarată Ziua artei fotografice în România, ajunsă acum la a treia sărbătorire. Data este cea în care, cu peste două secole în urmă, în 1812, se năştea, la Cluj, Carol Pop de Szathmary, unul dintre primii zece fotografi din Europa, reporter de război, pictor, dar şi fotograf al domnitorilor şi mai apoi al familiei regale.
   Tot în timpul desfăşurării lunii fotografiei, un alt eve­niment a venit să completeze seria manifestărilor. La Insti­tutul Balassi, unde această artă îşi găseşte adesea o gazdă primitoare, în cadrul Zilei culturii maghiare (22 ianuarie, ziua în care a fost finalizată, în 1823, poezia care astăzi este textul imnului maghiar), a fost vernisată a şaptea ediţie a Salonului internaţional al artiştilor fotografi români şi maghiari de pretutindeni, care, de la „Arta străzii“ (2012), a avut anul acesta ca temă „Capitale din Uniunea Europeană“. În plus, anul acesta, evenimentul s-a încadrat, în premieră, pe agenda primei ediţii a Festivalului Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmary“, având drept scop popularizarea personalităţii şi spiritului euro­pean al renumitului artist fotograf, alături de alte expoziţii, conferinţe şi simpo­zioane susţinute nu doar în România, ci şi în Serbia, Ungaria, Rusia şi Ucraina. Bucurându-se de înaltul patronaj al preşedinţilor Áder János şi Traian Băsescu şi organizată cu sprijinul Asociaţiei Euro Art Foto şi al Centrului Judeţean de Protejare a Patrimoniului Cultural din Oradea, expoziţia a fost prezentată aproape simultan şi la Institutul Cultural Român din Budapesta, precum şi în galerii de artă din Cluj-Napoca şi Oradea.
   Cele 70 de fotografii expu­se, din cele peste 300 înscrise în concurs, grupate şi în spaţiul expoziţional în cele două categorii care au fost supuse jurizării şi premiate, alb-negru şi color, au umplut de viaţă zona centrală a Institutului Balassi. Subiectele care au atras atenţia fotografilor pasionaţi sau de ocazie, în cadrul temei impuse de organizatori, au mers de la panorame sau detalii fragmentate ale arhitecturii moderne de tip sticlă şi metal până la imaginile clasice ale construcţiilor şi zonelor monumentale intrate în patrimoniul cultural universal. La capitolul imagini însufleţite de personaje, ne-au fost oferite instantanee din mari gări, centre comerciale sau direct de pe stradă, căci orice capitală europeană – şi nu numai – începe de pe străzile sale. Dintre imaginile alb-negru, provocau o emoţie specială cele prezentate nu ca o variaţie de tonuri de gri, ci în varianta mai caldă a nuanţelor de sepia, asemenea fotografiilor îmbătrânite de vreme, ce par să fi fost aşezate înaintea noastră direct din albumele bunicilor.
   Peste toate aceste detalii, remarcăm universalitatea limbajului fotografic şi, trebuie să o spunem chiar cu o oarecare tristeţe, globalizarea şi uniformizarea peisajului urban, în special în marile oraşe. În absenţa legendei, cu greu am putea desluşi locul unde au fost surprinse imaginile, detaliile şi instantaneele printre care ne plimbam în expoziţie sau pe care le puteam urmări succedându-se, la fel ca la Salonul fotografilor bucureşteni, pe un mare ecran. Însă chiar şi în aceste condiţii, graţie sensibilităţii celui aflat în spatele obiectivului, fotografia continuă să fie o bucurie pentru autori şi pentru public deopotrivă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe