Newsflash
Cultură

Ierburi de leac

de Anca FLOREA - mar. 17 2017
Ierburi de leac
     Muzica scrisă de Felicia Donceanu este o prezență constantă și cuceritoare în concerte și recitaluri. Surprinde, cu fiecare nouă partitură, prin originalitate, prin diversitatea subiectelor abordate, prin melodismul și combinațiile ritmice interesante, fie că sunt lucrări cu o încărcătură dramatică de o intensitate adesea paroxistică, fie, la polul opus, debordând de voioșie, de umor și exuberanță. Un aspect ce caracterizează creația sa vocală este trimiterea la poeme și texte de factură extrem de variată, de la Ienăchiță Văcărescu, Tristan Tzara, Eminescu sau Arghezi, până la cele pe care ea însăși le-a imaginat pentru o anume piesă, toate păstrând însă amprenta sa atât de personală.
    Cu un tonus de invidiat, păstrându-și nealterată bucuria jocului, Felicia Donceanu a dorit să ofere publicului o seară în care acesta să își regăsească zâmbetul, buna dispoziție și să redescopere, împreună cu interpreții, plăcerea de a se juca la orice vârstă. Și astfel, „portretul componistic” ce i-a fost dedicat la Ateneu, în seara de 26 februarie, a alăturat partituri scrise de-a lungul anilor, unele în genul teatrului instrumental. După o secvență nostalgică, evocatoare, decupată din ampla lucrare compusă în amintirea sopranei Yolanda Mărculescu, abordată de această dată în varianta vioară-pian de către Lucian Dănilă și Diana Spânu-Dănilă, aceasta a colaborat cu violoncelistele Maria Amarinei Oțeleanu și Ștefania Budd, dar și cu soprana Simona Jidveanu, în „Cutia cu surprize”, menită să „trateze” pe cei încruntați de stres, singurătate sau de graba cotidiană prin povețe și personaje scoase dintr-o cutie, remedii pentru fiecare zi din săptămână. A urmat „Fantasia”, o altă joacă a unor instrumentiști – Oana Spânu-Vișenescu (vioară), Diana Spânu-Dănilă (pian), Emil Vișenescu (clarinet) – membrii ai Trio „Mozaic”, aceștia părând că încearcă să se acordeze, să se pună de acord asupra celor cântate, repetând agasați aceeași structură melodică, mirându-se și amuzându-se. „Careul de ași” a readus nostalgia ritmată în viziunea aceluiași trio, alături de violonistul Lucian Dănilă, pentru ca apoi formația „All’s Choir” – condusă de Adrian Ionescu – să propună „Retro tango” și „Culori, flori, fructe”, o pagină inspirată de jocurile copilăriei. Aceștia au apelat la o polifonie interesantă, ca o îngânare a unor frânturi aparent disparate. Iar tonurile de tango, destul de confuz redate inițial, au fost reluate la final, când miniatura corală a avut mai multă claritate și consistență.
    Partitura prezentată în premieră absolută – „Ierburi de leac” –, care a dat de altfel și titlul întregului concert-spectacol, a propus un alt „tratament”, cu sunete și ierburi, inspirat de sponsorul manifestării, un lanț de farmacii celebru. A fost un vodevil în care instrumentiștii au colaborat cu actorii Anca Sigartău, Mihai Bisericanu și Mihai-Gruia Sandu. Muzica a trecut de la cântecele copiilor la cele din vremea lui Anton Pann, apoi la maniera parodică, alternând proza cu replicile cântate, în text regăsindu-se, evident, și sloganul sponsorului. Numeroșii spectatori au reacționat prompt: și pentru că s-au amuzat, dar și pentru că, în mare parte, erau chiar invitații acelei farmacii unde „ierburile” își găsesc locul „vindecător”.
    Mereu efervescentă, compozitoarea a dialogat cu muzicologul Grigore Constantinescu și chiar s-a adresat publicului, explicând care a fost sursa de inspirație pentru lucrările respective, îndemnându-i pe cei prezenți să reînvețe să se bucure, să redescopere gluma și buna dispoziție. Interpreții au redat cu conștiinciozitate cele cuprinse pe portativ, au dat replicile cu dicție, fără a avea însă un umor structural, astfel încât, sincer, mi-aș fi dorit un plus de strălucire, de vervă și mai multă expresivitate, în special în paginile vocale. Dar cel mai important a fost faptul că publicul – probabil mai puțin obișnuit cu sala de concert, cu muzica de secol XX sau chiar XXI –, a urmărit cu atenție întreaga desfășurare, dorind să înțeleagă textul și să se acomodeze cu exprimarea muzicală. Aceasta a fost accesibilă prin combinațiile sonore și coloristice, prin linia melodico-ritmică foarte clară și deloc sofisticată, ce caracterizează creațiile semnate de Felicia Donceanu, ea însăși un model de urmat pentru oricine vrea să rămână tânăr indiferent de vârstă.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe