Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Icoane, Veneţii şi zboruri de albatros

Viața Medicală
Paula ROMANESCU joi, 9 aprilie 2015
   La atât s-ar reduce la o primă vedere picturile plasticienei Paula Tudor expuse recent la Galeriile Orizont din Capitală.
   Membră a UAP, formată la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“, clasa Traian Grădean (1974), cu numeroase expoziţii în ţară şi străinătate – Bucureşti, Craiova, Roma, Veneţia, Flensburg – pictoriţa Paula Tudor a ajuns la un stil inconfundabil, numai al ei şi, totuşi, familiar privitorului prin temele ca lumea artei de vechi şi tot ca ea de diverse. Lucrările sale trimit la grafica orientală, la pictura bizantină, la valul de mare al unui Aivazovski – preschimbat, vai!, în tzunami căruia un albatros cu aripile larg desfăcute îi ţine stavilă. Trimit la fauvismul de mai ieri, la suprarealismul dintotdeauna, la liniştea tărâmurilor din poveste aşa cum numai un suflet de copil şi le-ar putea imagina (ilustraţia de carte pe care o semnează – Blaga, Topârceanu, Cotruş – stând mărturie).
   Dacă până nu demult, expoziţiile sale reproduceau de regulă universul florilor în diafana lor alcătuire de mici zeităţi, în ultima vreme,Veneţia pictura sa pare a face concurenţă drumului de seve din trunchiul arborilor robiţi de dorul pământului de-a fi mai aproape de cer.
   De la „aureolele“ ascunse în arbori va fi găsit Paula Tudor iluminarea cu care a împrumutat sfinţenie omenească tainei tainelor. Pentru că ce alta sunt icoanele sale pe lemn, de nu trecere sfioasă a mâinii de muritor peste rotundul cercurilor de seve, ca tot atâtea drumuri ale sufletului spre miezul luminii!
   Maniera, unică în iconografia cristică, a artistei-pictor este de-a dreptul răvăşitoare prin simplitatea ei, prin strania colaborare cu „imaginea“ înscrisă deja în lemnul care-şi calmează cuminte vârsta şi greul/uşorul trecerii.
   Asemenea pietrei, menită să ajungă când prag, când trup de Galatee, când altar, când boltă de catedrală, când armă de atac în praştia unui nebun, tot astfel, lemnul are destinul său – întâlnirea cu omul şi, din aceasta, transformarea, devenirea sau avertizarea. Uneori el devine poartă maramureşeană cu inimă de soare, alteori bisericuţă cu turla avântată spre înalt, alteori întâlneşte ba un Vida Gheza, ba un Brâncuşi, ba un ebenist de nobilă stirpe, specialist în lăzi de zestre sau elegant mobilier fără de care regii tuturor imperiilor – ai petrolului, pădurilor, minelor, focului, aerului, apei, fotbalului, industriei cerşetoriei şi să nu-i uităm pe cei care domnesc peste cea mai veche meserie din lume, în politică – n-ar concepe existenţa lor efemeră.
   Bref, pictura semnată Paula Tudor este o izbândă a frumosului în timpul nostru de aberante rătăciri, sperări şi disperări.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC