Newsflash
Cultură

Icoana, credinţă și artă

de Dr. Raluca BULEA - apr. 30 2021
Icoana, credinţă  și artă

Muzeul Naţional al Ţăranului Român propune inedita expoziţie „De rândul Paștilor”. Aceasta va prilejui bucurie fiecărui vizitator, credincios sau iubitor de artă și frumos.

Prima impresie, atunci când pășim în sala Tancred Bănăţeanu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MŢR), este că ne aflăm înaintea unei colecţii de ouă (de struţ) încondeiate, așa cum este de secole tradiţia pascală în unele regiuni ale ţării noastre.

La o privire mai atentă, descoperim că împodobirea migăloasă a ouălor nu s-a făcut cu obișnuitele modele geometrice sau vegetale, ele fiind, în fapt, icoane tridimensionale realizate după modelul vechilor meșteri iconari. Ideea îndrăzneaţă i-a aparţinut Marianei Andone-Rotaru, arheolog și muzeograf la Muzeul de Istorie din Turda.

ou

La originea celor 60 de lucrări unicat expuse se află obiecte de patrimoniu din secolele XVIII-XIX, provenind de la Mănăstirea Nicula (Cluj), din Șcheii Brașovului ori Ţara Făgărașului, precum și din alte centre.
Îmbinând cu măiestrie cele două meșteșuguri diferite, icoanele pe ouă înfăţișează imaginile Mântuitorului și Maicii Domnului, alături de cei mai cunoscuţi dintre Sfinţi, precum și Praznicele Împărătești.

Spaţiul rămas liber este decorat în continuare cu motivele de inspiraţie populară cunoscute de la încondeierea tradiţională. Atestând autenticitatea tematicii și modului de realizare a acesteia, expoziţia este întregită prin prezentarea unor icoane originale vechi, selectate din patrimoniul MŢR și din acela al Muzeului de Etnografie Braşov. Sunt prezentate și câteva dintre faimoasele ouă bucovinene „închistrite”, care închid astfel cercul unor creaţii cu totul excepţionale, ce pot fi admirate până la 9 mai.

Sinteza moștenirii religioase

La începutul acestei luni, Biblioteca Academiei Române (BAR) a fost gazda unui alt eveniment deosebit, legat tot de spiritualitatea creștin ortodoxă a poporului român, expoziţia documentară „Mănăstirea Voroneţ, 533 de ani de la înfiinţare, 30 de ani de la redeschidere”.

Prin intermediul documentelor originale aflate în patrimoniul Cabinetului de Manuscrise, Carte Rară al BAR, curatoarea Gabriela Dumitrescu a reușit să facă o sinteză a moștenirii religioase și intelectuale a ctitoriei din 1488 a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, cel care semnează cel mai vechi dintre actele de donaţie aduse în faţa publicului.

icoana1

Alături de acestea, au putut fi văzute și alte documente din secolele XV-XVIII, donaţii, dar și scrieri bisericești realizate în atelierul ce a funcţionat pe lângă mănăstire, totul oprindu-se brutal odată cu închiderea acesteia în 1785, după anexarea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic.

Atmosfera mănăstirii a fost recreată prin expunerea unei serii de reproduceri ale frescelor exterioare și a tabloului votiv din interior, completată cu câteva dintre lucrările publicate la Voroneţ, după
redeschiderea din 1991.

icoana2

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe