Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Iarna rămâne departe

Viața Medicală
Paula ROMANESCU miercuri, 11 martie 2015
   Oamenii aceştia trec prin anotimpuri cu tot soarele din primăveri, veri şi toamne în suflet. Doar iarna le rămâne departe. Pe ei i-am aflat în seara zilei de 19 februarie a.c. la Palatul Cercului Militar Naţional, Sala Rondă, cu ocazia vernisajului expoziţiei de pictură – „Salonul de iarnă 2015“. Erau fericiţi şi emoţionaţi ca nişte studenţi înaintea unui examen pe care şi l-ar dori trecut cu brio în faţa unor profesori deloc părtinitori, mereu exigenţi şi greu de păcălit.
   Sunt membrii Cenaclului de arte plastice al medicilor „Ion Ţuculescu“, prezenţe de neignorat în peisajul artelor contemporane româneşti, care au depăşit deja stadiul de a face pictură pour faire passer le temps, medici care au şi studii academice de artă, plasticieni care au şi studii de medicină, toţi marcaţi de o tinereţe a spiritului pentru care cuvântul imposibil nu există. Sunt 35 de participanţi, care ne poartă cu graţie prin locuri cunoscute parcă, deşi mereu e altfel.
   Cine să audă ţipătul mut al fostei păduri rămasă acum doar buturi, ca nişte mese rotunde peste care neaua îşi aşterne albele-i tăceri? Lângă un astfel de peisaj „văzut“ de Sever Miu, se adună cuminţi pădurile (văzute de Maria Candrea Ionescu, Maria Leon, Cornelia Nicolae, Elena Paulian, Ana-Maria Runcan, Claudia Georgiana Pîrlogea), nunţile (Daia Octaviana Bucur, Suzana Bantaş, Amalia Cătescu), satul cu simboluri de veşnicie – căpiţele de fân (Atena Corlăţeanu, Dan Paulian, Felicia Urziceanu, Georgeta Vizuroiu) –, oraşul cu străzi albe sub cod galben (Ecaterina Mateescu, Severina Cojocaru, Elvira Cârnu, Petru Damir, Ofelia Huţu), insulele de singurătăţi (superbă lucrarea lui Ştefan Petre – „insula“ de copaci prinşi în marea de alb a zăpezilor peste care şi cerul pare să se fi pogorât întru popas şi capăt de cale), locurile pe unde „şezum şi… ne bucurarăm“ în alte zile, mai pline de soare, la Costineşti (Laura Tudose), la Predeal (Arety Dinulescu), dar şi locurile din alte zări, unde zăpezile îşi statornicesc împărăţia (Mihai Buşe, Corina Chirilă, George Dima, Cristian Brănescu, Livia Constantinescu-Luca, Narcisa Stejeran).
   Şi cum din iarnă nu poate lipsi povestea, iată-ne purtaţi prin lumi de basm de un cerb de fum cu stea în frunte căruia-i este parcă dor de oameni (Maria Mănucă – „Dimineaţă de iarnă“), ca o bună vestire despre copiii care vom fi fost în basmul vieţii mereu schimbătoare. Tot în poveste ne poartă şi „Visul“ Adrianei Ivan şi povestea (abia întrezărită) de iarnă a foarte tinerei Adriana Creţeanu (viitor medic), căldura căminului cu flori şi fructe parfumate (Petru Moţiu, Gheorghe Petre, Octaviana Daia) şi, nu în ultimul rând, reversul iernii – „Fata cu fusta verde“ de Selena Bărbulescu –, un fel de ignorare a pustiului şi a uitării, sentiment pe care ţi-l lasă doar convingerea că tinereţea fără bătrâneţe nu-i doar o frumoasă poveste.
   Vernisajul a evidenţiat munca cenacliştilor medici-pictori care nu ştiu despre iarnă decât c-ar fi un anotimp îndepărtat ce nu-i priveşte deloc, munca profesorului-pictor Nicolae Iorga, mereu echilibrat în aprecieri, mereu atent să consemneze evoluţia valorică a artei acestora. „Prezentul Salon de iarnă, a precizat profesorul-mentor al membrilor Cenaclului «Ion Ţuculescu», este o deplină reuşită artistică“; dr. Suzana Bantaş a apreciat elanul şi priceperea managerială a dr. Elena Demetrescu, cea care, alături de Amalia Cătescu, asigură continuitatea activităţii coerente a membrilor, promovarea artei prin expoziţii anuale colective, saloane tematice, expoziţii de grup şi personale.
   Subsemnata am sugerat necesitatea alcătuirii unui album de artă în care să se regăsească toţi medicii-pictori aparţinători ai cenaclului amintit, de la înfiinţarea lui până în prezent.

 

 

Textul este ilustrat cu picturi semnate de: Sever Miu, Elena Paulian, Laura Tudose, Georgeta Vizuroiu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.