Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

HISTORIA MAGISTRA VITAE

Viața Medicală
Conf. dr. George MEIU vineri, 28 mai 2010

   În baza iniţiativei naţionale şi în organizarea desăvârşită a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, Catedra de Psihiatrie (colectivul condus de prof. dr. Gavril Cornuţiu), între 3 şi 5 septembrie 2009, a avut loc, în municipiul de pe Crişul Repede, Prima Consfătuire Naţională de Istorie a Psihiatriei Româneşti.
   Lucrările manifestării au fost reunite în două volume de substanţă: vol. I – 37 de lucrări, 603 p., 2009, urmat de vol. II – 35 de lucrări, 462 p., 2010. Nivelul universitar a fost asigurat prin publicarea volumelor de către Editura Universităţii din Oradea (acreditată de CNCSIS), în Analele Universităţii din Oradea – Fascicula Medicală: vol. I, în nr. 3, 2009, iar vol. II, în nr. 4–5, 2010. (...)
 

   Cartea se deschide cu trei lucrări de sinteză-bilanţ: Raportul Primei Consfătuiri Naţionale de Istorie a Psihiatriei Româneşti – prof. dr. Gavril Cornuţiu, Drumul către identitate şi patrimoniu în psihiatria românească – conf. dr. George Meiu şi Restituţie şi patrimoniu în neuroştiinţe şi medicina românească – CS gr. I, dr. Sorin Riga şi CS gr. I, dr. Dan Riga.
   În Raportul său, editorul ambelor volume – prof. dr. Gavril Cornuţiu – evidenţiază realizările Consfătuirii, dintre care subliniem: • organizarea scrierii unei Istorii a Psihiatriei Româneşti iniţierea fondării Revistei Române de Istorie a Medicinii de conf. dr. Octavian Buda • definirea riguroasă a conceptului de restituţie ştiinţifică, de către fraţii Sorin şi Dan Riga, existând la ora actuală un model pentru viitoarele generaţii • transferul către prof. dr. Juan Mezzich, New York (SUA) – preşedintele WPA (World Psychiatric Association) şi prof. dr. Michel Botbol, Paris (Franţa) a volumului I, care dovedeşte prioritatea lui P. Brânzei, România privind conceptul bio-psiho-social, faţă de G. Engel, SUA. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC