Newsflash
Cultură

Greu de înghiţit

Greu de înghiţit
   Arta şi medicina. Este medicina o artă? Ce au în comun arta şi medicina? La aceste întrebări s-a răspuns de-a lungul timpului în nenumărate feluri. Înainte de toate, medicina este o practică, şi oricum s-ar produce, există întotdeauna o probabilitate finită ca ea să poată depăşi artizanatul şi să poată sfârşi prin a deveni o artă. Unul dintre mesajele artistice ale medicinii este compasiunea pentru fiinţa umană şi destinul ei. Compasiunea lui Marquez, Borges sau Malraux. În perspectiva artistică a medicinii se pot distinge doctorii buni de cei grozavi. Un medic bun „repară“ şi arată compasiune pentru fiinţa umană, un medic grozav „construieşte“ şi arată compasiune pentruBiopsy Paintings  Leukemia Blood Cells fragilitatea fiinţei umane. Într-o lume a simţămintelor pragmatice, compasiunea pentru fiinţa aflată în suferinţă este foarte nobilă. Dar compasiunea pentru destinul uman este sublimă.
  Pentru „reparaţiile“ şi „construcţiile“ fiinţei umane, profesioniştii din sănătate utilizează, pe lângă simţăminte umane, o întreagă paletă de accesorii şi remedii. În timpul acestor procese de restaurare finite umane, se fac greşeli, uneori mortale, şi mai ales se produc deşeuri poluante. Aceste aspecte au fost şi încă sunt reprezentate în artă. În ultimii ani, un artist a reuşit să identifice şi să pună altfel în valoare „frumosul“ din deşeurile şi remediile folosite în medicină şi a creat aşa-numita „artă a pilulelor“. Cutiile şi flacoanele goale de medicamente, instrumente uzate, seringi, ampule, etajere etc. au ajuns în sălile de expoziţie şi în casele colecţionarilor.
   Damien Hirst crede şi a spus încă de la începutul carierei sale că arta nu este şi nu poate fi altceva decât reflecţia vieţii de zi cu zi. „Copilul minune“ al artei britanice din anii ’90 a declarat că este mai puţin interesat să creeze ceva şi mai mult să prezinte ceea ce, de fapt, există, dar într-o altă lumină, altfel aranjat sub lupă. Două din temele sale favorite, moartea şi mortalitatea, sunt strâns legate şi de medicină. Iar Damien Hirst este de la un timp fascinat de (re)prezentarea medicinii ca artă, dar la modul palpabil, real. Aşa a ajuns să creeze „cabinetele“ (Cabinets) şi seriile de „tablouri“ (de fapt, cutii, rafturi, sertare, vitrine) cu insecte, ţigări, diamante, instrumente medicale, schelete, cranii, cutii de medicamente. Numele de lucrări şi expoziţii sunt inspirate din terminologia medicală: Biopsy Paintings, Diamond Skulls, The Cure, Schizophrenogenesis, Claustrophobia/ Agoraphobia.
   În opinia sa, „pilulele“ şi ambalajele medicamentelor sunt adevărate miniaturi artistice concepute de designerii din industria farmaceutică pentru a fi cumpărate, consumate fără frică, pentru a ne face sănătoşi şi/sau mai frumoşi. Formele şi culorile capsulelor, tabletelor, drajeurilor sunt inspirate din lumea florilor, din bogăţiile pământului. Artistul a reprodus cu acurateţe şi la mari Damien Hirst – Schizophrenogenesisdimensiuni medicamentele şi ambalajele lor şi le-a expus contra cost. Cea mai ieftină este tableta gigant albastră de Viagra 100 mg a lui Pfizer, ce a fost reprodusă în doar 30 de exemplare la un preţ de pornire de 960 de lire sterline, care a crescut înainte să se deschidă expoziţia. În capsulele transparente de teofilină de 200 şi 300 mg ies în evidenţă sferele cu substanţă activă. Pentru a înfăţişa ce înseamnă o „cură“ (The Cure) a fost aleasă o capsulă de analgezic folosit în durerea cronică ce a fost proiectată de 30 de ori pe diferite suprafeţe viu colorate, puse una lângă alta pe un întreg perete. Schizophrenogenesis esteExponat din seria Diamond Skulls titlul sugestiv al ultimei expoziţii inspirată de medicamente a lui Damien Hirst. Unii ar putea considera că este un mijloc de a atrage atenţia asupra a ceea ce înghiţim, de cele mai multe ori cu convingerea că ne face bine, poate o pledoarie subtilă pentru polifarmacia din zilele noastre. Alţii, printre care şi criticii de artă, susţin că „pilulele“ lui Hirst sunt greu de înghiţit, că pot cauza dureri de cap şi ameţeli vizitatorilor prin explozia de lumini şi culori şi se întreabă „încotro“ se îndreaptă artistul pilulelor-gigant.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe