Newsflash
Cultură

Ghid de chirurgie în ambulatoriu

de Dr. Mihail MIHAILIDE - sept. 26 2014
Ghid de chirurgie în ambulatoriu
   Mă simt onorat când un fost coleg de facultate încredinţează editurii pe care încă o conduc prima sa carte, cu rugămintea de a o ridica spre strălucitoarea lumină a paginii tipărite. Căci „Galaxia Gutenberg“ nu s-a stins, iar era digitala o tolerează, mulţumită şi bunăvoinţei numeroşilor adepţi, cititorii tradiţionali.
   Iar această solicitare „ţintită“ – făcută în respectul condiţiilor impuse oricărui alt autor – are, cred, o dublă semnificaţie. Prima, solidaritatea de breaslă şi de generaţie. A doua, convingerea că manuscrisul său, care este cel al unei lucrări de ştiinţă, va beneficia de cel mai profesionist tratament la „Viaţa Medicală Românească“, editura care, de-a lungul anilor, a dobândit o recunoaştere în acest sens.
   Autorul este chirurgul Filip Bomchis, medic primar, absolvent, în 1960, al Institutului Medico-Farmaceutic Bucureşti – Facultatea de Medicină Generală. Sârguincios elev al profesorului Ion Juvara, la Clinica de Chirurgie a Spitalului „Cantacuzino“, îşi va desăvârşi sub conducerea maestrului său, marele clinician şi ilustrul operator, nobila şi dificila sa vocaţie. Devenind specialist, apoi medic primar chirurg, doctorul Filip Bomchis şi-a îndeplinit cu cinste şi devotament misiunea închinată omului bolnav, oriunde a fost nevoie de cunoştinţele, mintea, inima şi abilitatea mâinilor sale. Aşa s-a întâmplat încă de la absolvire, când tânăr medic fiind, a lucrat mai întâi în mediul rural (judeţul Mehedinţi), la circumscripţii sanitare şi la un spital mixt. N-a respins cerinţa acordării asistenţei medicale populaţiei de la ţară, aşa cum prea adesea se întâmplă astăzi, deşi provenea dintr-un mediu citadin, adaptându-se condiţiilor de viaţă nu întotdeauna confortabile. Apoi a fost chirurg şi şef de secţie timp de mai mulţi ani într-un spital din apropierea Capitalei, cu o patologie variată, inclusiv cu probleme de chirurgie traumatologică, urmare a deselor accidente de circulaţie înregistrate pe importanta şosea naţională ce străbate zona. În acelaşi spital (Urziceni, judeţul Ilfov), a fost, între 1990 şi 1997, şi director, susţinut de colegii săi în punerea în aplicare a ideilor sale novatoare pentru îmbunătăţirea îngrijirii bolnavilor internaţi. De asemenea, mai mulţi ani, a predat ore de anatomie şi chirurgie la şcoli postliceale sanitare, înţelegând importanţa bunei pregătiri a asistenţilor medicali care, în funcţie de specialitatea lor, contribuie la reuşita actului operator. După cum scrie în CV-ul său, dr. Filip Bomchis continuă să lucreze la un cabinet de chirurgie.
   Personal, cred că ideea alcătuirii monografiei Chirurgia de cabinet (2014) este rezultatul constatărilor făcute de autor când, părăsind sala de operaţii, a trecut să lucreze în ambulatoriu, dar poate fi şi urmarea observaţiilor făcute în perioada petrecută la catedră. Chirurgii, ca rezidenţi, şi tinerii care se formează pentru a deveni asistenţi de chirurgie în şcolile postliceale au în vedere aproape în exclusivitate spitalul şi patologia, îndeobşte gravă, care se adresează acestuia. Acolo doresc să ajungă şi dorinţa lor corelată cu vârsta tânără e de înţeles. Există însă şi o solicitare, deloc redusă, pentru o varietate de situaţii ce nu necesită internarea, ci rezolvarea în cabinetul de chirurgie al policlinicii şi, de ce nu, în cabinetul medicului de familie – generalistul de altădată – care îşi poate avea „locul de muncă“ departe de un centru urban, într-o zonă cu accesibilitate geografică şi condiţii meteorologice dificile. Or, aceşti specialişti trebuie să fie pregătiţi temeinic inclusiv în direcţia soluţionării optime a problematicii chirurgiei de ambulatoriu, care în „şcoală“ este fie neglijată, fie considerată neinteresantă din punctul de vedere al formatorului – cadru didactic – ce provine dintr-o clinică universitară de specialitate. Sesizând aceste nevoi reale, dr. Filip Bomchis, pe baza experienţei sale şi nu numai „din cărţi“, a întocmit monografia sa arătând de-a lungul mai multor capitole cum trebuie organizat cabinetul de chirurgie şi ce zestre materială trebuie să i se asigure: mobilier specific, instrumentar, materiale sanitare, substanţe antiseptice. A insistat apoi pe riguroasa respectare a regulilor de antisepsie; a enumerat şi explicat manevrele chirurgicale de bază, precedate, după caz, de anestezia ce poate fi aplicată pacientului în cabinet. A descris patologia frecventă care poate fi rezolvată cu succes (economisindu-se timp şi costuri) în cabinetul de chirurgie – de la infecţiile acute superficiale, tumorile benigne rezolvabile chirurgical, atitudinea în diversele traumatisme şi boli vasculare, până la măsurile de urgenţă în şoc şi profilaxia obligatorie a tetanosului. Autorul, fără a fi prolix, nu-şi pierde vremea glosând pe marginea unor teorii mai mult sau mai puţin cunoscute ori referindu-se la ce au spus alţii despre cutare sau cutare lucru, ci se exprimă clar, coerent, la obiect, adică în stilul acestui adevărat ghid practic de chirurgie în ambulatoriu. Cartea completează, după cum se spune cu o formulă consacrată, un gol în literatura noastră de specialitate, preocupată de teorii şi tehnici de ultimă oră. Personal, de la „Mica chirurgie fiziopatologică“ din anii ’60 a profesorului Ion Ţurai, nu-mi amintesc să fi remarcat un titlu asemănător în librării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe