Newsflash
Cultură

George Mirea la 80 de ani

de Dr. E. G.-P. - oct. 9 2009
George Mirea la 80 de ani

La Centrul de presă al Radio România şi pe postul Radio România Actualităţi, Neagu Udroiu şi-a lansat „Piloţii de formula 1“, o bogată istorie a mass-media electronice, cu trecut, prezent şi viitor, cu personalităţi, definiţii şi cunoştinţe-cheie despre radio şi televiziune, cu începuturile şi dezvoltările româneşti în domeniu, cu evocarea contribuţiilor unui număr impresionant de oameni pe care autorul i-a cunoscut direct. (...)

O făcea în prezenţa colegilor de acum 30 de ani din Radioteleviziune, a colegilor de agenţie şi din presa scrisă, a unor personalităţi sportive pe care le-a sprijinit pe vremea când era ambasador. O reuniune cu reîntâlniri emoţionante, cu un nivel al energiilor pozitive, al prieteniei şi solidarităţii umane cum reporterul de azi, Mihaela Helmis, mărturisea că n-a mai cunoscut. La iniţiativa aceleiaşi Fundaţii Radio România, era sărbătorit în acelaşi loc, cu o participare din nou emoţionantă şi cu acelaşi reporter de radio, Mihaela Helmis, autorul remarcabilului ciclu de emisiuni radiofonice „Odă Limbii Române“ – George Mirea. Vocaţie de profesor şi de om al datoriei, slujitor radiofonic credincios al celei pentru care, invitând la un moment dat creatorii de marcă să-şi exprime sentimentele, Nichita Stănescu i-a răspuns scriind „Limba Română – patria mea“.
   La 80 de ani ai săi, autor şi el a încă două volume, lansate cu prilejul acestei sărbătoriri, George Mirea, „arată foarte bine“, după cum constată cei de faţă referindu-se nu doar la chip. (În ce mă priveşte, nu agreez expresia, din pricina bancului care împarte vârstele omului în: copilărie, tinereţe, maturitate şi „vai ce bine arăţi!“) O surpriză pentru toţi a fost aceea că scrierile pe care le lansa acum George Mirea au fost sponsorizate… de un ascultător. Dar nu de un bogătaş oarecare, ci de un ascultător fidel, prieten şi colaborator de demult, cu totul aparte. El însuşi mare iubitor de cultură şi pătruns de frumuseţea şi valorile limbii române. Şcolit la Blaj, vine acum din Vâlcea, dintr-o comună, Prundeni, aşezată undeva în sudul judeţului. Acolo a înfiinţat o bibliotecă publică, o scenă pentru numeroşii actori ai marilor oraşe care sunt atraşi să revină frecvent în comună, în turnee. În toamna aceasta, la Prundeni se va inaugura şi primul Ateneu sătesc din România. Ascultătorul cu biblioteca, cu Ateneul, iubitorul de teatru, radioascultătorul fidel, colaboratorul şi sponsorul lui George Mirea se numeşte Ioan Horea Honescu. Este primarul comunei vâlcene, la al patrulea mandat al său (şi are aerul celui care declară „Şi sper să mai stau“). Un primar care, introducând apa curentă şi electricitatea în toată comuna, n-a lăsat vechea Casă de Cultură să devină discotecă, aşa cum frecvent se întâmplă în ţară, ci, dimpotrivă, a transformat-o într-un veritabil palat modern, în care oamenii au învăţat să se simtă „ca acasă“. Acum e prezent în Casa Radio, ca să-l sărbătorească pe „prof. dr. George Mirea“ căruia, la biblioteca din comună, i-a dedicat o sală specială. A venit împreună cu Doru Moţoc şi cu alţi vâlceni. Vorbeşte. Prin tot ce spune respiră căldură, optimism, creativitate. A înfiinţat cândva un post de radio la Craiova (Radio Horion – de la Horea şi Ion), pe care l-a predat copiilor săi, va înfiinţa un post local de televiziune la Prundeni. …Ascultându-l, dacă eşti „om de radio“ te laşi lesne cucerit de un puternic sentiment de bucurie bazat pe conştiinţa clară că îţi poţi acorda şi tu, oricând, privilegiul de a sprijini formarea unor astfel de oameni care să „sfinţească locul“.
 

Notă autor:

N. Red.: Ni se pare cel puţin ciudat că niciunul dintre medicii
de succes ai zilei n-am auzit să fi „sponsorizat“, din resurse
proprii, dezinteresat, vreun demers cultural-artistic în această
ţară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe