Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

George Enescu la Cluj-Napoca

Viața Medicală
Demostene ŞOFRON vineri, 4 septembrie 2020

Suntem în faţa unei noi ediţii a Festivalului Enescu în cetatea-cultură a Clujului, una care aduce în faţa publicului artiști de mare valoare.

Toţi participanţii de anul acesta de la Concursul Internaţional George Enescu sunt câștigători ai diferitelor ediţii ale Festivalului. Stagiunea camerală a debutat miercuri, 2 septembrie, cu evoluţia duo-ului
Victoria Vassilenko (pian) și Gyehee Kim (vioară), ambele câștigătoare ale Festivalului Enescu în 2016.

Victoria Vassilenko a avut înscrise în program piese surprinzătoare,
prelucrările pentru pian ale Simfoniei nr. 4 de Beethoven/Liszt, ale baletelor „Spărgătorul de nuci” și „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski.

În partea a doua a recitalului, împreună cu Gyehee Kim, a dat viaţă Sonatei pentru vioară și pian de Janacek, respectiv Sonatei pentru pian și vioară nr. 7 în Do minor op 30/2, de Beethoven.

Sâmbătă, 5 septembrie, este programat recitalul de pian al Dariei Parkhomenko (Rusia). Daria este laureata concursului Enescu în 2018, piesa prin care și-a etalat virtuozitatea fiind una extrem de pretenţioasă: Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 în Re minor de Rahmaninov.

Programul serii de sâmbătă este axat pe lucrări de Claude Debussy, George Enescu, Rahmaninov și Prokofiev. Programul este unul dens, dar care îi permite să-și demonstreze virtuozitatea.

În fine, marţi, 8 septembrie, se anunţă un regal Piazzolla, cu Alexandru Tomescu (vioara Stradivarius/Elder/Voicu) și Omar Massa (bandoneon), colaborarea lor datând din 2019. Este anul în care au înregistrat împreună Stradivarius Duo la CBC Glenn Gould Studio din Toronto.

Omar Massa a început tot cu studiul pianului, dar la 5 ani. Doi ani mai târziu, și-a făcut debutul la Café Tortoni din Buenos Aires, cu muzică de Astor Piazzolla. La 12 ani devine student al Conservatorului Naţional din Buenos Aires, unde studiază bandoneon cu profesori de top.

Este de amintit și evenimentul din 2011, care a avut loc în
Buenos Aires, când l-a acompaniat pe Placido Domingo în faţa unui asistenţe de peste 100.000 de spectatori. În afara repertoriului cult pentru
bandoneon, Omar abordează în concertele sale și muzica barocă.

Plusul vine și din numeroasele compoziţii, cursuri master­class, colaborări cu vârfuri ale artei interpretative, cum sunt: Eugene Kohn (dirijor),
Bruno Delepelaire (prim-celist al Filarmonicii berlineze), Szűcs Máté
(Deutsche Opern Berlin sau Tomasz Tomaszewski (prim-violonist, Filarmonica din Berlin).

Programul lor cuprinde lucrări de Haendel, Bach, Beethoven, Kreisler și Piazzolla. Meritul acestor seri muzicale îi revine Asociaţiei Culturale PLAY din Sibiu.

Etichete: festivalul george enescu Victoria Vassilenko Gyehee Kim Daria Parkhomenko Claude Debussy Rahmaninov Beethoven Omar Massa alexandru tomescu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.