Newsflash
Cultură

Geometrii și arhetipuri

de Dr. Raluca BULEA - apr. 15 2022
Geometrii și arhetipuri

Palatul Mogoșoaia și Casa Filipescu-Cesianu găzduiesc două expoziţii de grafică și pictură dedicate artiștilor Vásárhelyi Antal și Constantin Severin.

Posibilităţile de exprimare ale unui artist vizual sunt fără de sfârșit, anumite reprezentări grafice ajungând să fie, în fapt, un fel de semnătură informală a celui care le-a creat.

Pentru graficianul și pictorul Vásárhelyi Antal, care s-a născut la Satu Mare, dar a ales din 1979 să trăiască în Ungaria, arta nu poate exista fără precizia și minuţiozitatea fiecărui detaliu pe care îl trasează pe suprafaţa de lucru, indiferent de natura acesteia.

Ne putem convinge de acest adevăr vizitând până la 2 mai a.c. expoziţia „Euclidian Borderlines”, găzduită de Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porţile Bucureștiului” – Mogoșoaia.

VasarhelyiAntal (4)

În Galeria Parter, vibrând într-o sintonie perfectă cu bolţile și cotloanele vechi de secole, lucrările dominate de geometrie ale lui Vásárhelyi Antal se află la ele acasă.

Cu toate acestea, o privire mai apropiată ne permite să intrăm în profunzimea fiecărui tablou și să descoperim cu uimire că rigoarea matematică nu a îndepărtat misterul, ci dimpotrivă, a creat o aură magică în jurul spaţiilor sacre ori profane plăsmuite de artist.

Vasarhelyi Antal (3)

Parcursul dozează gradat alternanţa de lucrări monocrome, în care dominanta este dată de linii și forme geometrice, cu cele realizate într-o îmbinare sobră de ocru, oliv, bej, galben, gri și albastru pal, în care aparenţa de textură este de fapt o mare diversitate de hașuri ce dau impresia de relief. O lume care poate să pară rece, dar care, cu siguranţă, va reuși să trezească emoţii și atracţii în sufletul fiecărui privitor.

Explozie de culori vii

La celălalt capăt al Podului Mogoșoaiei, pe Calea Victoriei, mansarda recent reamenajată a Casei Filipescu-Cesianu găzduiește, până la 8 mai a.c., surprinzătoarea expoziţie de pictură a unui artist complex, pentru care lucrul cu condeiul este la fel de firesc ca și cel cu penelul.

„Constantin Severin – Două decenii sub semnul Expresionismului Arhetipal 2002-2022” este evenimentul organizat de Asociaţia Eudaimonia Europa, curator fiind Adina Renţea. În acest caz, remarcăm încă de la început explozia de culorii vii, aprinse.

Constantin Severin (5)

Dincolo de ele descoperim elementele care definesc genul de reprezentare plastică ales de artist: folosirea unor simboluri ale folclorului autohton, ori a siluetelor foarte bine cunoscute ale vechilor statuete reprezentative pentru arta preistorică a spaţiului nostru geografic, ca pe un limbaj de referinţă cu ajutorul căruia să creeze semnificaţii noi, care să ne îndemne la reflecţie.

O altă opţiune creativă este folosirea unora dintre cele mai cunoscute tablouri din istoria picturii universale, pe care le integrează ori le remodelează în concordanţă cu trăirile și cu imaginaţia sa.

Lucrările astfel obţinute sunt de-a dreptul surprinzătoare. Acestea definesc la rându-le genul denumit expresionism arhetipal, la a cărui lansare și promovare artistul a contribuit în mod fundamental.

Cu ocazia vernisajului din 30 martie 2022 a fost lansat și cel mai recent volum de poeme scrise de același Constantin Severin, intitulat „Vieţile pictorilor”, o inspirată îmbinare a artei cu literatura.

Citiți și: Mozaic vestimentar în Capitală

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe