Newsflash
Cultură

Geometrie și culoare la m2

de Demostene ŞOFRON - mai 19 2017
Geometrie și culoare la m2
     Cinci ani au trecut pe cât de repede, pe atât de frumos în cadrul Spațiului expozițional de artă contemporană m2 din cadrul Clinicii Medicale 2 din Cluj-Napoca. Spațiul, gândit și materializat de prof. dr. Dan Dumitrașcu, este cunoscut și apreciat de artiști și public deopotrivă, dacă luăm în vedere numele care au expus și au dat prin prezența lor valoare galeriei în sine. Iată de ce se impune un scurt istoric al acestor primi cinci ani.
     Primul care a expus în galeria de artă contemporană m2 a fost Komives Andor cu „Percepție magică”, deschizător de drumuri în noiembrie 2012. Au urmat Radu Șerban cu „Efemeride” –, Ioana Antoniu – „Anti Age” –, Gil Turculeț – „Anturaj cotidian” –, Marcel Muntean – „Peisaj în alb” –, Emil Dobriban – „Peisaj infinit” –, Oana Pop – „Ferestre de lumină” –, Marcel Lupșe – „Miresme” –, Ovidiu Petca – cu o expoziție-omagiu dedicată lui Tristan Tzara –, Lucia Lobonț – „Corespondențe” –, Vasile Tolan – „Martori” – și Dora Dumitrescu – a cărei expoziție „Abstrakt” a avut vernisajul în cursul lunii martie 2017. Se impunea acest istoric, el fiind imaginea vie a unei preocupări reale pentru artă. Prof. dr. Dan L. Dumitrașcu este un om de artă în sensul bun și adevărat al cuvântului, de unde și succesul de care se bucură spațiul expozițional M2.
     Doamna picturii românești, Dora Dumitrescu, este o prezență constantă pe simezele clujene. Născută în 1935 la Miercurea Nirajului, județul Mureș, a absolvit cursurile Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoția 1961. Aici i-a avut ca profesori pe Petre Abrudan, Anton Lazăr și Petru Feier. Notăm expozițiile colective și personale din 2009 (Muzeul de Artă), 2010 (Galeria „Alianța Artelor”), 2015 (Muzeul de Artă) și 2017 (expoziția personală „Abstrakt”). Toate aceste întâlniri au fost plăcute, memorabile prin dialogurile purtate, prin ferestrele deschise cunoașterii.
    Prin culori și forme, expoziția „Abstrakt” propune două stări: starea emoțională a artistei  Dora Dumitrescu și starea estetică. În prima ne referim la universul interior al artistei, în care fiecare culoare în parte reprezintă un sentiment, o stare, o idee. Este o lume frumos arcuită, pe care dorești să o cunoști, și apropierea se face repede cu toate geometriile propuse. Cu starea estetică suntem în fața unui sistem artistic bine conceput, bine gândit și mai ales foarte bine materializat prin culori, forme, mărimi și dimensiuni. Toate acestea au roluri bine definite în realizarea temelor, cu mesaje ușor de descifrat, în care culorile au viața lor proprie.
     Dora Dumitrescu este creatoare de medii speciale, care întrețin un raport dinamic pe axa lucrare–privitor, prin culori, linii, volume, semne, reprezentări ale emoțiilor, senzațiilor și sunetelor. Experiențele spirituale devin astfel mesaje destinate conștiinței spirituale și intelectuale. Mesaje care, odată receptate la adevărata lor dimensiune și valoare, dau măsura existenței noastre cotidiene. Și nu doar atât: ele surprind o clipă, o adiere, mișcarea timpului, lumina, spațiul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe