Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Geometrie diafană

Viața Medicală
Paula ROMANESCU luni, 26 mai 2014
     La 6 mai 2014, la Elite Art Gallery, sculptoriţa Elena Surdu Stănescu şi pictoriţa Ruxandra Papa au fost „invadate“ de un public iubitor de artă, în întâmpinarea căruia aceste două nume distinse ale artei româneşti contemporane au venit cu splendorile lor desferecate din piatră, turnate în lumină, culoare şi taină, grupate într-o expoziţie intitulată Gândul-clipă.
     Elena Surdu Stănescu, această Camille Claudel de România, a prezentat de astă dată numai lucrări în marmură de mici dimensiuni: portrete – metaforă. Prezentă de-a lungul timpului pe mai toate continentele, sculptura realizată de Elena Surdu Stănescu se înscrie în registrul de sus al artei (este de-ajuns să menţionăm doar Medalia de aur obţinută la Salonul internaţio­nal de pictură şi sculptură, Cannes, Franţa în 2010 şi 2012, respectiv Medalia de merit şi devo­tament francez obţinută în 2009 şi 2013). Este ade­vărat că în propria ţară îi este mai greu unui artist de valoare să ac­ceadă la recu­noaşterea oficială a instituţiilor care chiar prin aceste marcări şi-ar justifica menirea. Dar timpul are răbdare. Născută în 1942, sculptoriţa deja recunoscută şi omagiată în străinătate este în plin avânt creator.
     Despre pictura Ruxandrei Papa s-au exprimat în timp – încă din 1981, când a apărut pe simezele din România, Canada, Europa – critici de artă precum Dan Hăulică, Vasile Florea, Alexandru Titu, de a căror opinie trebuie să se ţină seama pentru că argumentele lor sunt susţinute de reflectarea pe care lucrările artistei o află în ochii privitorului. Cu serioase studii de specializare în pictură monumentală şi restaurare în ţară şi în California, cu distincţii la expoziţiile internaţionale de artă (Franţa, Canada), cu zeci de expoziţii individuale atât în România, cât şi în străinătate, Ruxandra Papa este neîncadrabilă atât în pictura modernă (deşi foarte modernă!), cât şi în pictura înscrisă în „ismele“ care s-au tot succedat în secolul trecut.
        Dialogul sculptură/pictură purtat de cele două artiste se înscrie în cel mai nobil gând în care şi clipei îi place să se permanentizeze. Pictura vorbeşte de o ordine a lumii gândită ca o geometrie diafană dominată de rotund (a se vedea „ceasul“, ca o invitaţie la memento de fugit irreparabile tempus, şi mărul – rotundul efemer, precum o inimă rămasă fără adăpost).

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.