Puţine sunt revistele care se mai încăpăţânează să editeze antologii: exigenţa interiorizată în concepţiile redacţionale de zi cu zi este indispensabilă pentru o astfel de întreprindere. Rezultat al unui demers de tradiţie, cel de-al 17-lea volum al Caietelor „Vieţii medicale”, intitulat Quo vadis, Medicinae?, este prezentat din perspectivă filosofică de dl conf. univ. Király V. István.

 "> Gândirea experienţei şi experienţa gândirii - Viața Medicală
Cultură

Gândirea experienţei şi experienţa gândirii

de Conf. univ. István KIRÁLY V. - iun. 29 2012
Gândirea experienţei şi experienţa gândirii

Puţine sunt revistele care se mai încăpăţânează să editeze antologii: exigenţa interiorizată în concepţiile redacţionale de zi cu zi este indispensabilă pentru o astfel de întreprindere. Rezultat al unui demers de tradiţie, cel de-al 17-lea volum al Caietelor „Vieţii medicale”, intitulat Quo vadis, Medicinae?, este prezentat din perspectivă filosofică de dl conf. univ. Király V. István.

 

     Răsfoind volumul impunător al noii antologii al săptămânalului Viaţa medicală şi nefiind nici medic şi nici vreun specialist în ceva apropiat medicinii – ci mai degrabă un iubitor al filosofiei –, îmi dau cu uşurinţa evidenţei seama că nu pot să scriu o „recenzie“ propriu-zisă „despre“ ea. Îmi este însă tot atât de „evident“ şi faptul că volumul, revista, apoi chiar şi ediţiile ei electronice… au mesaje multiple, pe care le poţi intercepta şi fără să fii ceva de genul „iniţiatului“.
     Din câte pot realiza din muncile superficiale ale Bibliotecii Naţionale ale României în ceea ce priveşte Bibliografia Naţională a Publicaţiilor periodice de la noi, există puţine reviste care se încăpăţânează să publice – şi încă în mod regulat – antologii. Mai mult, se pare că o asemenea încrâncenare ar fi astăzi la noi chiar anacronică: revistele sunt concepute şi editate mai degrabă în aşa fel încât numerele lor să nici nu aibă o viaţa ce ştiu eu ce lungă… Ele chiar înţeleg prin „actua­litate“ ceva ce în scurt timp nu mai există şi devine rapid de genul „trecutului“… Care, deci, nu mai este „prezent“.
     În mod firesc, primele contacte cu Viaţa medicală le-am avut prin exemplarele tipărite, apoi prin site-ul revistei. Mult mai târziu am aflat despre existenţa antologiilor sale, iar acest lucru… nu m-a mirat deloc. Fiindcă ştiu şi din propria experienţă de editor de revistă – dar şi de antologii – că antologiile nu stau nicicum la „capătul“ unei reviste, mai precis al unei perioade a apariţiei sale, ci tocmai la începutul ei! Adică numai acea revistă este capabilă – sau merită – să „scoată“ antologii, care are oarecum de la început – interiorizat deci în concepţiile sale redacţionale zilnice – o anumită exigenţă care face apoi de fapt posibile şi antologiile… Antologii care sunt deci nu doar „recolte“, ci se află deja încifrate chiar în mesajele iniţiale şi curente ale unei publicaţii.
     Cu certitudine, aceasta este şi cazul revistei Viaţa medicală. De multă vreme mă gândesc – citind textele numerelor sale – cât de autentic înţelege această publicaţie termenul, de altfel extrem de pretenţios şi chiar apăsător, dar care se află tocmai în titlul ei: Viaţa. Asociat cu unul altul la fel cântăritor: medical(ă). E limpede că aici avem a face cu „Viaţa“ ca viaţă propriu-zisă pentru o publi­caţie periodică de acest gen. Adică, pe de o parte, ca Viaţa (medicală) trăită, desfăşurată şi urmărită cu autenticitatea unui „document“, dar, pe de altă parte, Viaţa de care aparţin sănătăţile dar şi bolile noastre. Iar tocmai asta înseamnă, la modul auten­tic şi esenţial, „actualitatea“: ceva ce se află în act, adică in actu. Un termen uriaş cu care latinii au tradus un cuvânt grecesc nu mai puţin fun­damen­tal, şi astăzi aflat în uz (impropriu): energeia
     Acesta este deci şi cazul antologiei de faţă, care nu întâmplător a primit acum titlul unei întrebări apăsătoare: QUO VADIS, MEDICINAE? (Caietele „Vieţii medicale“ 2011, volum coordonat de dr. Mihail Mihailide, Editura „Viaţa Medicală Românească“, Bucureşti, 2012, 747 p.). Chiar, unde – în ce direcţie – merge medicina în ţara asta? Atât ca „sistem“ – Care sistem? se întreabă cineva (şi cred că pe bună dreptate) într-unul dintre interviurile publicate în volum – dar poate şi sub forma unor structuri şi culturi organizaţionale, instituţionale neclare şi chiar problematice. Motive pentru care atâţia medici de calitate şi mai ales tineri talentaţi, care nu-şi doresc decât să profeseze în termenii decenţei şi ai respectului elementar, emigrează sau insistă să lucreze în condiţii profesionale, materiale şi morale mai mult decât discutabile.
     Chiar sub aceste „însemne“ de întrebare, primul capitol al antologiei este dedicat unui şir de evenimente festive de tradiţie mai recentă: cea de-a treia Gală „Viaţa medicală“, organizată la sfârşitul lunii mai. Desigur, Gala este concepută în spiritul generos al revistei, adică drept un prilej „sărbătoresc“ de a reafirma, cum este scris tot de către directorul general al revistei „…că medicina nu este numai o profesie, dar şi o filosofie – iatrosofia. Iar iatrosoful, medicul adică, nu este un simplu prescriptor de medicamente – care adesea lipsesc sau sunt prea scumpe – ori operatorul impasibil al unei aparaturi sofisticate, ci gânditor care, indiferent de derapajele temporare ale sistemului, şi-a asumat deliberat obligaţia să însoţească bolnavul pe golgota suferinţei acestuia, înlesnindu-i vindecarea, şi mai ales să apere sănătatea semenilor, prea adesea subestimată şi prea târziu valorizată“.
     Nu pot să intru aici în amănuntele extrem de strânse şi chiar esenţiale ale conexiunilor dintre medicină şi filosofie, dar nu întâmplător am scris mai sus că există o legătură strânsă – şi firească – între concepţia de zi de zi a revistei Viaţa medicală şi evenimentele galelor organizate de ea. Căci acestea sunt chemate să prezinte medicina şi medicul tocmai în complexitatea şi în multicolorul lor intelectual, ştiinţific, cultural şi uman… efectiv, dar şi „tradiţional“. Sunt prezentaţi medici care scriu literatură de diverse genuri, fac artă fotografică, pictează, cântă la instrumente muzi­cale etc. Împreună şi chiar în legătură profundă cu munca lor profesională şi/sau ştiinţifică cotidiană.
     Iar cu siguranţă este una dintre cele mai valoroase ca­racteristici ai revistei Viaţa medicală faptul că, număr de număr, ea abordează atât pro­blemele medicinii, cât şi proble­mele medicale în contextul mai larg al sensurilor lor existenţiale, sociale, morale şi civice şi nu doar ca îngustări de specialitate, chiar dacă acestea tind în mod firesc spre aprofundări ştiinţifice şi terapeutice. Altfel spus: din perspectiva sensurilor sale, care nici pe departe nu se reduc la aspecte de competenţă, de „meserie“, de deontologie, de bioetică etc. ci ating omul – fie el bolnav ori medic – în totalitatea complexităţii sale bio-psiho-sociale.
     De aceea, şi antologiile revistei urmăresc în fond tocmai rubricile ei. In medias res este o selecţie de edi­to­riale, adevărate radiografii-document ale pro­ble­­melor mai mult sau mai puţin curente ale „sis­temului“ sanitar şi ale problemelor mai generale ale stării profesiei medicale. Împreună cu Actua­litatea, cu Opiniile, cu aspectele noutăţilor legislative şi cu pro­blemele studenţilor la medicină sau ale rezidenţilor.
     Un capitol separat şi consistent este dedicat Ştiinţei şi artei medicului, în care sunt expuse rezultatele şi noutăţile medicinii de vârf, fie ele autohtone ori internaţionale, analizate în legătură cu diferite afecţiuni, procedee de diagnostic, de tra­ta­ment şi cazuri clinice. Asociate, desigur, cu pre­zen­tarea diferitelor reuniuni medicale, congrese şi con­ferinţe aparţinând diferitelor specialităţi, mai pre­cis diferitelor interdisciplinarităţi medicale focusate.
     Capitolul al patrulea este alocat interviurilor şi re­portajelor, cu personalităţi având realizări şi ex­pe­rienţe deosebite în domeniile lor şi despre evenimente care merită remarcate. El este urmat de un capitol dedicat cărţii medicale, adică recen­ziilor celor mai importante, cuprinzătoare şi crea­toare volume. Iar ultimele capitole intitulate Medic – Medicină – Cultură, Nobel pentru Medicină, Jurnal de jurnale şi Varia… au tocmai menirea de a ilustra complexitatea umană a profesiilor medicale şi contactul lor firesc, esenţial şi permanent cu tot ce înseamnă educaţie, cultură şi spirit.
     În încheiere, dar nu neapărat ca o concluzie a acestei extrem de schematice prezentări a unei antologii atât de variate şi voluminoase, nu pot decât să reaccentuez acele calităţi evidente ale concepţiei revistei Viaţa medicală, care insistă – printr-un colectiv editorial şi de colaboratori extrem de valoroşi şi/dar – în contextul aparent al îngustării supraspecializărilor, deci insistă nu numai în „păstrarea“ muzeală a unor tradiţii autentice ale multilateralităţii şi contextualităţii ştiinţifico-umane ale ştiinţei, artei şi a personalităţilor medicale, dar chiar reuşeşte – săptămână de săptămână – ilustrarea şi impunerea cu adevărat actuală a acestui aspect cu totul esenţial. De aceea, această publicaţie este în fond şi tocmai un autentic şi actual document. Care deci gândeşte experienţa medicinii „ca lume“, constituind-se astfel şi într-o adevărată experienţă a gândirii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe