Newsflash
Cultură

Frumoasa lume neîndurătoare

de Dr. Lucian PARASCHIVESCU - ian. 23 2014
Frumoasa lume neîndurătoare
Când am primit cartea doctoriţei Doina Cherecheş, cu un titlu – Iedera – puţin litigios, am deschis-o nedumerit şi oarecum sceptic. M-am întrebat, ca omul bântuit de prejudecăţi, ce-ar putea să-mi transmită interesant un medic de provincie printr-un volum atât de impunător. Senzaţia iniţială de preaplin mi-a dispărut însă pe măsură ce lăsam în urmă sutele de pagini, acaparat fiind de o surprindere crescândă. În text, fiecare frază, bine şlefuită, s-a dovedit o cărămidă la locul ei, indispensabilă restaurării unei lumi pline de frumuseţi, nedumeriri şi spaime, iar fiecare gest al personajelor era firesc şi sugestiv.
În prima parte a romanului, eşti impresionat de vorbirea ardelenească rurală, aspră şi sfătoasă, mustind de tâlcuri. Iedera, eroina principală a romanului, este prezentată în diferite ipostaze şi etape ale vieţii. În copilărie, aceasta se mişcă într-o lume fascinantă, plină de ritualuri, dovedindu-se o fiinţă sensibilă şi precoce. Stilul autoarei este îngrijit, elegant, precis, amintindu-ne de cel al cunoscutei autoare Ileana Vulpescu. Trecând de adolescenţă, Iedera îşi temperează exuberanţa, subordonându-se realităţii obsesive – o suferinţă cardiacă, rezolvabilă doar chirurgical. Această obsesie o maturizează cu repeziciune, făcând ca totul în jur să fie privit cu alţi ochi. Ascultând un poem simfonic, ea exclamă: „Oh, era atâta libertate în acordurile acelea!“. Din când în când, se referă la nişte caiete. Un jurnal? Conţinutul lor pare neprietenos, aşa că de fiecare dată se grăbeşte să le împingă în uitare. Totuşi, obsesia acelor caiete îi conturează subconştient ideea de-a scrie o carte.
Senzaţia pe care ţi-o lasă lectura romanului este aceea că autoarea – medic de familie în Alexandria – scrie de foarte multă vreme. Dezinvoltura descrierilor, conturarea personajelor, schimbarea bruscă a planurilor, precizia cu care dezvăluie trăiri în situaţii-limită trădează un îndelung exerciţiu al scrierii. Aşadar, autoarea a întârziat nu să scrie, ci doar să publice. Tentaţia cititorului de a confunda uneori destinul eroinei cu cel al autoarei nu este contrazisă în mod convingător – comună, oricum, pare a fi vulnerabilitatea în faţa unei lumi neîndurătoare. Eroina, captivată de frumuseţile lumii, uită să se apere de agresiunile ivite la tot pasul. Este ca şi când, întâlnind un leopard, eşti mai atras de frumuseţea lui decât înspăimântat de ferocitatea fiarei.
Viitorul soţ, bărbatul căruia Iedera i se oferă fără rezerve, o aruncă într-o realitate hidoasă. Tânărul manierat şi carismatic ajunge până la urmă un slujitor al Securităţii – ofiţer sub acoperire, arogant, mărginit, alcoolic. Treptat, se transformă într-un torţionar al familiei: îşi anchetează copiii, îşi urmăreşte nevasta prin oraş, o umileşte de faţă cu străinii, ba chiar o internează într-un ospiciu, speriat de comportamentul ei de om liber. Personajul începe să semene tot mai mult cu celebrul „majur Prişibeev“, eroul unei povestiri de Cehov – oameni care, speriaţi de diversitate, simt nevoia să bată în cuie singura variantă pe care o înţeleg. Iedera, născută om liber şi cu preocupări elevate, îl scoate din minţi. Eliberarea din închisoarea conjugală va veni târziu. În ultima parte a cărţii, asemeni unui călugăr budist, eroina simte nevoia unei limpeziri şi-l caută pe pastor, o veche cunoştinţă a părinţilor săi. Discuţia cu bătrânul – un fel de Zosima, idolul lui Alexei Kamarazov, este lungă şi binefăcătoare, lucru care o face să se întoarce la destinul ei aproape împăcată. Începe iarăşi să creadă în ceva esenţial.
   Prin romanul „Iedera“, doctoriţa Doina Cherecheş păşeşte cu dreptul în lumea bună a literaturii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe