Newsflash
Cultură

Forța privirii

de Dr. Raluca BULEA - ian. 22 2021
Forța privirii

Institutul Cultural Maghiar întâmpină fiecare an având în desfășurare ori vernisând o expoziţie de fotografie, care este mereu prilej de încântare, meditaţie și reflecţie pentru vizitatori.

Continuând frumoasa tradiţie care durează de peste un deceniu, la 11 ianuarie a fost vernisată expoziţia „Face to face” a artistului Bikfalvi Zsolt din Carei, membru al Asociaţiei Mondiale a Artiștilor Fotografi Maghiari și al Asociaţiei Artiștilor Fotografi din România, dar și artist emerit al FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique). Evenimentul a marcat, de altfel, și sărbătorirea Zilei Fotografiei în România. Aceasta reprezintă data nașterii, în 1812, a lui Carol Popp de Szathmáry, artistul ce reprezintă un punct de comuniune între cultura maghiară și cea română, fiind în fapt un autentic cetăţean european avant la lettre.

Dialogul care ne frapează

     Ce remarcăm încă de la întâlnirea cu afișul expoziţiei, și continuă să ne frapeze pe parcursul vizitei, este modul în care fotograful a intrat într-un dialog vizual cu cei pe care i-a imortalizat, reușind să „îngheţe” în imagine priviri de o expresivitate cu totul aparte. Unele sunt îndreptate direct către obiectiv și îl fac pe spectator să se simtă direct vizat, ajungând chiar să uite că interacţiunea a fost mediată de camera foto. Altele sunt pierdute în meandrele uitării de sine, având forţa de a ne reţine și de a ne provoca să descoperim, ori măcar să încercăm a ghici, care vor fi fost gândurile celui portretizat.

Bikfalvi Zsolt (1)
Bikfalvi Zsolt

     Meritul special al fotografului este în acest caz acela de a fi știut să găsească și să ne dezvăluie frumosul, folosindu-se doar de alb-negru, acolo unde cei mai mulţi ar fi văzut doar atmosfera banală a satului, cu ritmul său desprins parcă de timp, cu obiceiurile sale, cu bătrânii săi, cu oamenii simpli, dar care au, în fapt, atâtea povești de spus.

Bikfalvi Zsolt (2)
Bikfalvi Zsolt

     După popasurile de la Carei și Oradea, dar și din Ungaria și Ucraina, expoziţia va rămâne la București cel puţin până la 5 februarie 2021.

Esenţă prin renunţarea la culoare

     La fel de puternice și frapante, în aceeași tehnică fotografică ce sublimează esenţa prin renunţarea la culoare, sunt și imaginile care alcătuiesc expoziţia exterioară organizată de Ambasada Spaniei la București, în colaborare cu Centrul de Artă din Alcobendas (Madrid), pe gardul Casei Filipescu-Cesianu (parte a Muzeului Municipiului București).

     Intitulată „Spania, prin obiectivul a patru fotografi clasici spanioli. Câştigători ai Premiului Naţional de Fotografie”, expoziţia a putut fi admirată până la 16 ianuarie.

     Oameni obișnuiţi sau personalităţi culturale, religioase ori politice, au fost surprinși pe peliculă într-o manieră unică, personală, de Joan Colom, Alberto Schommer, Eugeni Forcano şi Rafael Sanz Lobato, nume bine cunoscute ale artei fotografice hispanice.

Fotografi spanioli (1)

Îmbinând calităţile artistice cu o incontestabilă valoare documentară, aceste imagini dezvăluie fragmente ale vieţii spaniole din cea de-a doua jumătate a secolului XX, redând atât momente de timp identificabile, cât și scene care transcend trecerea anilor și ar putea să aparţină practic oricărei perioade istorice.

Fotografi spanioli (3)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe